Výpočet materskej po maródke

popilka
14. máj 2013

Ahoj, chcem vas poprosit o radu, kedze sa v tychto veciach vobec neorientujem. Som pravdepodobne tehotna, este to ale nie je potvrdene od dr. Ale podla mojich vypoctov by porod vychadzal na polku januara. Teraz som normalne zamestnana, ale obavam sa, ze ma dr mozno bude chciet vypisat na PN, kedze minule tehotenstvo nedopadlo dobre a ani moja praca nie je idealna pre tehotenstvo. Preto by ma zaujimalo, z akeho obdobia sa pocita materska a ako velmi by ju ovplyvnilo to, ze by som bola PN? Citala som niekde, ze je to za predchadzajuci rok, ale keby som na matersku nastupila od decembra 2013, tak sa to pocita z roku 2012? Dakujem za vsetky vase odpovede a reakcie.

zuzulica
14. máj 2013
gemini255
14. máj 2013

@popilka malo by sa to pocitat z prijmu pred pn

gapa
14. máj 2013

@popilka
áno, ak máš stále ten istý prac.pomer a na md nastupuješ v r.2013 (najneskôr 6týž. pred očak. termínom pôrodu, čo napíše lekár do žiadosti o matesrké), tak sa ráta matetské z vym.základu z roku 2012. Tj. pn vôbec nevadí. A aj keby si nastupovala na md v r.2014 a bola pol roka v r.2013 na pn, nevadí, materské by sa rátalo z vym.základu v období od 1.1.2013 do dna pred vznikom pn (tj dni pn by neznížili výšku materského, lebo by sa rátala materská len z obdobia bez pn).

popilka
autor
14. máj 2013

@zuzulica
@gemini255
@gapa
Dakujem za odpovede. A este taka otazka, ja som v roku 2012 do augusta pracovala v Cechach. Vadilo by to nejako? Alebo by som to musela nejak specialne dokladovat?

gapa
14. máj 2013

@popilka
ak by ti chýbali dni do 270dní a potrebovala by si dni z čiech, tak myslím je nejaké Exxx k tomu o dobe nem.poistenia, ale by bolo sa treba na ústredí radšej spýtať, či sa dá aj inak (s ČR viem, že sú aj nejaké výnimky)

popilka
autor
15. máj 2013

@gapa Aha, len v Cechach som mala celkom dobry plat, takze z toho by vysla lepsia materska. No budem sa tam musiet ist popytat, ako to je. Len niekedy su tie zenske na urade strasne neochotne. Hadam teraz budu mat cas 😉

gapa
15. máj 2013

@popilka
plat v čechách nie je podstatný, podstatné sú len dni, ak ti na sk chýbajú. Maš teraz nový prac.pomer ak som pochopila, ale chýbajú od teba presnejšie údaje odkedy dokedy. Ak ti začal terajší prac.pomer v r.2013, tak nie z r.2012 sa ti ráta materské, no to záleží od konkrétnych dátumov, či si bola pn, očr... treba doplniť presne

popilka
autor
15. máj 2013

@gapa V SR som zamestnana od oktobra 2012. V septembri som bola este evidovana na urade prace a potom som zacala robit. Do tej roboty, kde som teraz, som nastupila v januari 2013. Vo februari som bola 3tyzdne PN.

gapa
15. máj 2013

@popilka
aj to je málo údajov.
či vznikne NAROK na materské je podstatné, či máš
1. aspon 270dní nem.poistenia v období dva roky pred pôrodom. To splnené máš, ak rátaš aj čr. Ak ti bude prac.pomer pokračovať, tak žiadne potvrdenie z čr nepotrebuješ, lebo to budeš splnať na sr.
2. ti trvá nem.poistenie alebo si v ochr. lehote, to máš splnené, ak si tehotná
Pre VýPOčET MATERSKéHO
je podstatné, či v poslednom prac.pomere si mala aspon 90dní nem.poistenia do nástupu na md (dni pn, očr, neplat. volna ... sa nerátajú do tých 90dní). Ak začal pp v januári a si bola 21dní pn, tak by si to už mala splnať. Materské, ak splníš tých 270dní sa ti vyráta z obdobia od vzniku tohto prac.pomeru do konca mesiaca pred mesiacom nástupu na md. Ak by skončil skôr pp, tak do konca mesiaca pred mesiacom ukončenia prac.pomeru.
(píšem v rýchlovke, tak snád je took)

popilka
autor
15. máj 2013

Aha, tak som to asi pochopila. No tych 90 dni v poslednom PP mam urcite, takze sa to bude pocitat z toho. Dakujem za ozrejmenie 😉

ivka501
17. okt 2014

Ahojte, chcela by som vas poprosit o radu...som uz dlhodobo zamestnana ale presla som tento rok 2014 v marci na inu poziciu kde mam v hrubom viac ako pred tym. Aktualne som PN a az do nastupu na MD. Neviem s akou matersou mam počítať...ci uz z tej novej hm alebo starej...nastup na MD mam na 30.12.2014... Prosim kto tomu rozumie skuste mi to vysvetlit...dakujem

dena1973
17. okt 2014

@ivka501 Ak v marci, kedy sa ti zmenila HM si nebola nanovo nemocensky poistená...t.j. nemáš nové nemocenské poistenie a to staré ti stále trvá, tak mzda, ktorá bola v tomto roku zvýšená sa ti pri výpočte materského nezohľadní, pretože ak máš nástup na materské v r. 2014, tak nárok na materské sa ti bude počítať z r. 2013.

ivka501
17. okt 2014

No pekne...takze ak dobre rozumiem tak ak by som mala nastup 1. Januara 2015 tak by sa mi ratala uz aj ta zvysena hruba mzda...ano???

dena1973
18. okt 2014

@ivka501 No, ak si nemala nové poistenie, tak je to tak....pri nástupe na materské v r. 2014 - počíta sa z r. 2013 a pri nástupe na materské v roku 2015 - počítalo by sa z roku 2014. No pozor ak by si chcela nastúpiť až v roku 2015 (keby ti to vychádzalo nejako na prelome rokov, čo zrejme áno...), tak podľa zákona by si mala nastúpiť na materské najneskôr 6 - 8 týž. pred pravdep. pôrodom inak sa materské kráti....

adriana1988
25. jan 2019

@dena1973 Ahoj, prosim ta tiez si neviem rady aka bude moja materska. Zamestnana som vkuse 10rokov u jedneho zamestnavatela. Z rodicovskej som sa vratila v 22 OCT 2017. Normalne som pracovala sem tam OCR. Od 16 SEP 2018 som na PN. Na matersku pravdepodobne nastupim 27 MAR 2019. Ide mi o to ci mam splnenych tych 270 dni (neviem ci sa pocitaju aj vikendy). Dakujem velmi pekne za odpoved.

dena1973
25. jan 2019

Ak pracuješ vkuse u jedného zamestnávateľa 10 r. tak podmienku 270 NP máš splnenú.

dena1973
25. jan 2019
adriana1988
18. mar 2019

@dena1973 Ahoj, prosim ta a vysku materskej moze mi ovplyvnit PNka na ktorej som bola pred materskou?

dena1973
18. mar 2019

@adriana1988 Nie, PN neovplyvňuje výšku materského.