Výpočet materskej/otcovskej a jej nárok

2. jún 2020

Ahojte, potrebujem sa s niekym poradit, pretoze sa v tom maximalne nevyznam.
Od marca 2017 do maja 2020 som mala dohodu o pracovnej cinnosti, teraz od juna 2020 som zamestnana na dobu urcitu u rovnakeho zamestnavatela. Pokial viem, zamestnavatel za mna platil vsetky odvody do poistovni atd. Mam tym padom narok na plnu matersku, ak by som na matersku nastupila zaciatkom novembra?
A moja druha otazka, manzel pracoval od leta 2013, ale od septembra 2019 je PN a v k 30.junu 2020 mu zamestnavatel ukoncuje pracovny pomer. PN nadalej trva, a po jej skonceni neviem ci sa mu podari najst si nejaku robotu, pripadne ci mu uznaju invalidny dochodok alebo pojde na urad. Chcem sa preto spytat, ak by som napriklad bola pol roka na materskej ja, mohol by ist potom miesto mna na matersku manzel, ma na nu narok?
Dakujem za vysvetlenie a rady

veronikaszabova
2. jún 2020

"Plna materska"???

Muz - nema aktivne NP, nema narok

mogaa
2. jún 2020

Na materskú budeš mať nárok len ty, muž nebude mať aktívne NP.....To.že bude po skončení PP na PN, neznamená že PP trvá(NP sa ukončuje dňom skončenia PP)

autor
2. jún 2020

@veronikaszabova plnou materskou som myslela matersku, alebo ci mam narok iba rodicovsky prispevok?

@mogaa ano viem ze sa nemocenske poistenie konci dnom ukoncenia pracovneho pomeru, ale moze si ho platit aj sam, aby mal narok na matersku? ale v tom pripade by nemohol poberat invalidny dochodok, pokial mu ho uznaju?

nikiki29
2. jún 2020

A z tej dohody bolo odvádzané nemocenské poistenie?

autor
2. jún 2020

@nikiki29 ano bolo

nikiki29
2. jún 2020

Tak potom nárok na materskú máš, na “plnú” materskú teda v najvyššej výške by si potrebovala príjem okolo 2000€ v hrubom. Ty budeš mať materskú vypočítanú z tvojho hrubého príjmu za minuly rok (keďže zamestnávateľ sa nemenil, zmenila sa len zmluva) no ak sa nemýlim z tej dohody to bude asi nízka suma 😕 ale nechcem zavádzať.
Muž by sa musel aspoň na 3 mesiace zamestnať aby mohol ísť na MD on. Ak sa nezamestná tak nemá nárok...

autor
2. jún 2020

@nikiki29 ano ta dohoda je nizsia ako budem mat teraz zmluvu, ale aspon mam narok na matersku a nie len rodicovsky, to si ma potesila. a co sa tyka manzela, preco aspon na 3 mesiace a musia to byt tie mesiace pred nastupom na matersku alebo je to jedno?

nikiki29
2. jún 2020

Áno nárok by mal byť. Suma už je druhá vec, tú už veľmi neovplyvníš.
Čo sa týka muža musí byť zamestnaný aspoň 90 dní bez čerpania PN, potom môže nastúpiť na materskú, zmluva by mu však mala pokračovať... čiže ideálne ak by sa zamestnal pred jeho nástupom na materskú, napríklad počas trvania tvojej.

autor
2. jún 2020

@nikiki29 dakujem. a nevies ako to je v pripade, ak by muzovi uznali invalidny dochodok, vtedy moze poberat matersku? ci iba v pripade, ak bude v tom case niekde zamestnany tak ako pises aspon 90 dni?
a pripadne ako je to ak by nebol zamestnany, moze si platit nemocenske sam? ale v tom pripade asi nemoze mat invalidny dochodok ci?
viem ze vela otazok, ale vazne sa v tom nevyznam ☹

nikiki29
2. jún 2020

Čo sa týka invalidného dôchodku neviem vôbec poradiť 😞 nemám žiadne skúsenosti s touto dávkou a tak neviem ako je to ohľadom súbežného dobrovoľného poistenia alebo materského

autor
2. jún 2020

@nikiki29 dakujem, kazdopadne si mi ozrejmila aspon nieco 🙂