Výpočet materskej, keď som zamestnaná v Poľsku

tinka0710
1. nov 2015

Dobry vecer. Chcela by som sa Vas opytat, ci nemate niektora podobnu skusenost, resp. ci mi neviete poradit. Pracujem na plny uvazok v uctovnickej firme v Polsku. Trvaly pobyt mam na Slovensku aj sa chcem na Slovensko vratit. Ako sa mi bude pocitat materska? Budem ju dostavat v Polsku ci na Slovensku?
Vopred Vam pekne dakujem 🙂

evittam
1. nov 2015

@tinka0710 Ahoj, veľmi jednoduché, ak nesplníš podmienku 270 dni NP na SVK pred pôrodom, tak nárok na SVK na MD nemáš, to je celé. Aké majú zákony v PL to netuším. Ak pracuješ tam, tak tam odvádzaš pravdepodobne poistné, takže si treba zistiť ich podmienky na nárok na MD.

dena1973
2. nov 2015

@tinka0710 Narok na materske na SVK by si mala, keby si mala ukonceny PP v Polsku. Na SVK by si sa zamestnala a tym by si bola nemocensky poistena na SP. V takomto pripade by sa ti pocitali do 270 kal. dni NP za posledne 2 r. pred porodom aj dni zo zamestnania z Polska (do porodu by musela byt splnena podmienka 270 dni NP v posl. 2 r.).
Ak ti ku dnu vzniku naroku na materske bude trvat PP v Polsku, tak sa bude postupovat podla zakonov, ktore platia v Polsku.

tinka0710
autor
3. nov 2015

@dena1973 Dakujem pekne 🙂 este ma napadlo nieco taketo: ak by som PP v Polsku neukoncila a platila si dobrovolne nemocenske poistenie, mala by som narok na matersku na Slovensku? Ci musim mat proste odrobene dni na Slovensku za posledne 2 roky pred porodom? A ako sa vypocitava materska? 65percent z hrubeho platu?od noveho roka to ma byt 70. A ked plat mam v Polsku, tak sa mi bude pocitat z toho platu, alebo z nejakeho minima podla slovenskych zakonov?

dena1973
3. nov 2015

@tinka0710 Neviem, ci by ta dobr.nem.poistili na SVK, ked mas PP v Polsku a bude nadalej trvat. Keby ta aj nemocensky poistili, tak sa ti musia nazbierat tu na SVK 270 nem. poistenia, ak by ti PP v Polsku trval.
Aby sa ti dni NP z PP z Polska zapocitavali, tak by si musela mat ukonceni pracovny pomer + by ti muselo vzniknut nem.poistenie tu na SVK. Spolu pred porodom za posledne 2 roky by si musela mat nazbieranych 270 dni NP, aby narok vznikol + aktivne nem.poistenie.

Za posledne 2 r. pred porodom sa zapocitavaju vsetky dni NP, ale iba z ukoncenych PP (zapocitaju sa aj dni zo statov EU, ak si tam bola nemoc.poistena. O tom musis predlozit doklad z prislusnej institucie uvedeneho statu EU) + dni z trvania PP tu na SVK.