Výpočet materskej, keď mám dva príjmy

karinga
7. feb 2021

Dobrý deň, chcem sa opýtať na výpočet materskej ak mám dva príjmy:
1. Prijem od 1.7.2020, ktorý stále trvá - 850€ v hrubom
2. Príjem od 15.01.2021, ktorý tiež trvá - 1260€ v hrubom
Predpokladaný deň pôrodu mam 5.07.2021, čiže na materskú by som mala nastúpiť 24.5.2020.
Ako sa mi bude vypočitavať materská? Z jedného príjmu alebo z oboch?
Ďakujem pekne.

havranka31
7. feb 2021

Bude sa ti ratat iba z prveho zamestnania, v druhom nesplnis podmienku 270dni nemocenskeho poistenia pred nastupom na matersku. Inym pripadom by bolo keby si dala v prvom vypoved a nastupila do druheho, tam odrobila aspon 90 dni. V tom pripade by ratali iba z druheho prijmu.
Podobna diskusia https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/materska-od-dvoch-zamestnavatelov-3/

mogaa
7. feb 2021

@karinga tebe sa skôr oplatilo prvý príjem ukončiť a v druhom mať NP tých min.90dní.......takto sa ti bude rátať len z prvého, lebo pri druhom nesplňaš podmienku 270dní NP

karinga
autor
7. feb 2021

@mogaa no mne prave bolo od socialnej pracovničky povedané že sa mi bude rátať z oboch príjmov preto mam žiadať gynekológa 2 potvrdenia aby som si žiadala o matersku u oboch zamestnávateľov. Pre mňa by bolo nevyhodne ukončiť prvy pracovny pomer, pretoze v tom mam istotu práce aj po materskej a v tom druhom sa mi pravdepodobne ukonči pracovny pomer po skončeni materskej.

c_est_la_vie
7. feb 2021

@karinga tak ti poradila zle. Na to aby si mala narok na materskú z dvoch zamestnaní musíš mať v oboch 270 dní nemocenského, čo v druhom prípade mať nebudeš.

Možno si to tej tete dostatočne nešpecifikovala alebo má v p.... Svoju robotu 😄.

Rozhodnúť sq musíš ty .

januska20
7. feb 2021

@c_est_la_vie
Prosím Ťa,vedela by si mi poradiť?
Som na predlž.RD zo zdrav.dôvodov do r.2022.
Som zamestnaná na tpp . Minulý rok som sa zamestnala u iného zamestnavateľa na TPP.
Odpracovala som tam 169 dní (bol to len zástup počas dlhodobej pn).
Ak by som otehotnela, z čoho by sa mi rátala materská? Z predpokladaného zárobku od prvého zamestnávateľa alebo by to moje druhé (už neaktuálne) zamestnanie by malo vplyv na výšku materskej?
Ďakujem

c_est_la_vie
7. feb 2021

@januska20 toto ti zial neviem poradit.

januska20
8. feb 2021

@c_est_la_vie aj tak ďakujem 😉

juliatriscova
8. feb 2021

@karinga zlé ti poradila........aj v druhom musíš spĺňať podmienku 270 dní, čo nespĺňaš...bude sa ti počítať iba z prvého príjmu, bohužiaľ....

juliatriscova
8. feb 2021

@januska20 rátala by sa ti z toho príjmu, ktorý máš aktuálny........

09041986
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
09041986
8. feb 2021

@karinga chápem to teda spravne že si súčasne zamestnaná na TPP u dvoch zamestnávateľov a obaja za teba odvádzajú NP podľa vyššie uvedenych vymeriavacích základov?

karinga
autor
8. feb 2021

@09041986 áno

havranka31
8. feb 2021

@januska20 u druheho zamestnavatela nemas 270dni poistenia, co je podmienka ziskania materskeho, takze sa nebude brat do uvahy. Ak by si tolko dni aj mala, z popisu sudim ze ten pracovny pomer uz skoncil, cize aj tak by sa nebral do uvahy (plati len aktivne poistenie pri nastupe na matersku).

januska20
8. feb 2021

@havranka31 áno,ten druhý prac.pomer skončil. Prvý naďalej trvá,len teraz nepracujem,som na RD.
Pre mňa je finančne výhodnejšie (ak sa mi podarí otehotnieť 🙂),aby sa mi rátal ten predpokladaný zárobok od prvého zamestnávateľa.

januska20
8. feb 2021

@havranka31 prosím Ťa,čiže ak by som si teraz našla nejakú brigádu, nepokazím si tým materskú ?

juliatriscova
8. feb 2021

@januska20 čo znamená, že si nepokazíš materskú?

januska20
8. feb 2021

@juliatriscova aby som ju nemala nižšiu ako tú prvú (predpokladám ,že si čítala moje príspevky)

havranka31
8. feb 2021

@januska20 nemas si ju ako pokazit, kedze si stale zamestnana u prveho, od neho sa ti bude ratat prijem. Keby si odbrigadovala 9mesiacov teraz a otehotnela v priebehu brigady, tak by si mala 2 materske. Nizsia byt takto nemoze.

januska20
9. feb 2021

@havranka31 super, ďakujem Ti pekne