Dobrý deň, viete mi prosím poradiť v nasledujúcej situácii?
Som na RD, TPP mi stále trvá. V marci čakáme malé, rozmýšľam zamestnať sa v druhom zamestnaní kvôli zvýšeniu materskej.
Otázka znie, z čoho sa mi bude počítať materská? Z oboch zamestnaní alebo z toho nového?
Ďakujem
Ďakujem
@klarissa25 veď ak jej pracovný pomer trvá teraz dlhodobo, rozumej min tie dva roky pred pôrodom, má 2x270 dní
Z noveho zamestnania sa ti bude počítať materská len ak tam budeš nemocensky poistená minimálne 90 dní
@lenuska9999 ale prvy PP by musela zrusit - aby platilo pravidlo minimalne 90 dni NP u noveho zamestnavatela
Ak by chcela MP z oboch zamestnani - v oboch musi mat 270 dni NP
@veronikaszabova určite?
@lilinka88 urcite
@veronikaszabova určite nie. žiaden PP rušiť nemusí a pokiaľ je ten prvý dlhodobý, mala byť mať splnených aj 270 dní z oboch
@lilinka88 co ma spolocne dlhodoby PP s tym, ze chce MP z oboch zamestnani??? V novom musi splnat rovnake podmienky ako v dlhodobom PP - 270 dni NP
@veronikaszabova 270 dní v posledných 2 rokoch, nikde nie je napísané,že to musí byť z toho konkrétneho PP
""veď ak jej pracovný pomer trvá teraz dlhodobo, rozumej min tie dva roky pred pôrodom, má 2x270 dní""
To plati pre zamestnanie č1. Nie pre zamestnanie č2, ktorym si chce zvysit MP
@zalka?
@veronikaszabova pre zamestnanie č.1 sa jej vezme 270 dní, zvyšné dní zo zamestnania č.1 sa jej môžu prirátať k zamestnaniu č.2
@lilinka88 ona chce klasicky 90dnovy odrb. Cize žiadne počítanie z 2 pomerov, chce z posledného zamestnania.
@veronikaszabova píše k veci
Overila som si cez kamošku, čo pracuje na sociálnej poisťovni, takže pre upresnenie a možno niekomu pre radu ak bude v rovnakej situácii, pričom niektoré ste dobre poradili aj tu:
1. Možnosť: ak chcem poberať z oboch zamestnaní, musím byť nemocensky poistená 270 dní v pôvodnom zamestnaní aj v novom,
2. Možnosť: dať výpoveď v práci kde mám momentálne TPP a byť nemocensky poistená minimálne 90 dní v novom zamestnaní.
Ďakujem za odpovede.
autorka - vôbec to tak nie je, tebe sa po novom môžu zarátať dní aj z akéhokoľvek otvoreného poistenia, pričom ale tým,že máš v pôvodnom zamestnaní prerušenie z dôvodu RD, toto sa dá považovať pred tým prerušením,že máš uzavretý PP, čiže tebe sa úplne v pohode k tomu novému poisteniu môžu z pôvodného zarátať dni nemocenského poistenia. Vôbec nemusíš pôvodne zamestnanie ukončovat. Jedine je potrebné,aby si tam mala aspoň tých 90 dní, aby sa ti aj z neho rátalo,ale stačia ti tam také sumy,aby si do súbehu s prvým zamestnaním mala to,čo chceš....
Kamarátka robí priamo na nemocenskom?
@luliu ja nepotrebujem nikoho ani zavádzať,ani presviedčať... Bola tu označená zalka, ak ste si všimli, dala 👍🏻 na môj komentar, takže asi sa s ním stotožňuje, keďže ho ani nevyvrátila....
Ak sa zamestná, tie dni, ktoré jej budú chýbať do 270 sa jej k novému zamestnaniu pripočítajú z tohto prvého. Miesto toho ako tu všetky píšete,že zavádzam, keby ste si aspoň stránku SP otvorili a prečítali, keď už zákon nie....
Nepotrebujem zavádzať, chcela som autorke pomôcť, ale zjavne všetky, ktoré ste doma na RD alebo pracujete mimo túto sféru, ovládate výpočet a podmienky oveľa lepšie ako ľudia, ktorí s tým pracujú
@lilinka88 Ok, potom mi tu chceš povedať, ze stačí keď budem na RD, zamestnam sa na 90 dni na ďalšiu zmluvu (v pohode u toho istého zamestnavatela) a z predchádzajúceho PP (kde som zamestnaná a teda 270 dni) sa mi prirataju dní a teda dostanem vlastne 2 materske? No po pi... už teraz, uplne. To aký chuj toto schválil?????
Mila autorka, zakon sa menil od 1.7 s ucinnostou od 1.1. - co sa tyka md aj z druhejo prijimu, bude to jednoduchsie...
Ak sa vies dohodnut so sucastnym zamestnavatelom, aby si tento rok odrobila "par dni" a k tomu dostala i nejaku odmenu (alebo priplatok za vikend), tak velmi jednoducho sa vies dostat i na max md - len zamestnavatel si to bude musiet vediet obhajit pred SP, lebo skoro isto dostane kontrolu.
Dalsia vec je, ze aj keby si nic nerobila, tak natok na md mat budes a zamestnavatel ti moze valorizovat/zvysit mzdu podla aktualneho stavu/aku maju kolegyne na tvojej pozicii, len to máloktorý robi. Zas ideal, ak by to bolo formou nejakeho dodatku k zmluve al dektretu, ked niekde zvysuju plosne...
@lienka.7 pokiaľ je žena na RD, mohla to tak kľudne urobiť aj predtým, nakoľko prerušenie poistenia sa pri podmienke 270 dní, považuje za ukončené poistenie. Čiže sa jej dní pred prerušením, mohli pripočítať k novému PP... Po novom to tak môže urobiť aj nie počas RD, keďže žene sa už môžu pripočítať dni aj z akéhokoľvek otvoreného poistenia...
Ale na to aby sa ti počítala materská aj z druhého zamestnania musíš aj pri nej spĺňať podmienku 270 DNP