Ahojte,
chcem si len overiť, že konám tak, aby to vyšlo 😊
Od 1.8.2021 som nezamestnaná, poberala som dávku a teraz som stále ale už ju samozrejme nepoberám. Do detailov nejdem, boli tam zdravotné problémy, do toho potrat, IVF… predtým som na TPP pracovala od 2015. Termín pôrodu mám koncom novembra, materská 6t pred pôrodom mi vychádza začiatkom októbra.
Od júla budem zamestnaná s tým, že plat mám na najvyššiu možnú materskú, vychádza to teda 90 dní nového nemocenského poistenia z práce, vychádza mi aj 270 dní poistenia za posledné 2 roky pred pôrodom. V deň vzniku nároku (nástup na materskú) budem zamestnaná a teda aj nemocensky poistená.
Vyjde mi takto materská? Je ešte nejaký “detail”, na ktorý si mám dať pozor?
@nafka0483 dobre, počas tých 6t materskej ma nevyhodia, stále budem zamestnanec. Myslím, že ale vtedy lekár vystavuje papier a žiada sa o materské.
Neporodit predcasne? 🤔 drzim palce nech ti to všetko vyjde ✊🍀
Pocas materskej ta uz vyhodit nemôžu, jedine ze by sa zrušila firma.
@lienka.7 ja viem, že nemôžu ani nevyhodia 😊 mala by som byť “safe” ak porodím po 1.10. a to je takmer o 2 mesiace skôr.
@lienka.7 a ďakujem 😊
Lekar ti vystavi papier na materske, ten das v praci kvoli prijmu a výpočtu materskej. Pokial spĺňas vsetky "pocty", tak by si to mala mat ok. Tých 90 dni musis mat tusim bez PN sa mi zdá.
@lienka.7 áno, to viem, je to práca z domu, takže PN nebudem pokiaľ by sa naozaj niečo hrozné nestalo 😊 vychádza mi to okolo 100 dní poistenia do nástupu na materskú
Skus si zavolať do sociálnej poisťovne, ústredie určite Ti poradia. ☺️ Alebo navštív pobočku, budú Ti vedieť povedať či budeš mať nárok, aj výšku materského.
Narok sa posudzuje ku dnu porodu, nie nastupu na matersku.