Dobry den,
Prosim poradte mi. Narok na matersku mam, ale ako mam vediet kolko mi vyjde?. Predpokladany datum narodenia je januar 2022. Momentalne som druhy mesiac zamestnana na dohodu a zmluvu mi nedaju lebo som tehotna. Mam moznost sa zamestnat na zmluvu v rod.podniku a daju mi napr 800 v hrubom na 3 mesiace. Pomoze mi to? Vyratavat budu z posledneho zamestnania? Alebo sa to rata z nejakeho priemeru za posledny polrok alebo ako? Obavam sa ze mi budu ratat matersku z tohto zamstnania ktore mam teraz a som na dohodu,takze predpokladam,ze by mi vysla nizka. Potrebujem vediet ci to na vyznam sa este zamestnat a ci sa da zachranit nejako ta moja materska...vopred dakujem za rady
@alzbetalip96 pokiaľ uzatvoríš nový PP a ostatné budú ukončené a v tom novom odpracuješ najmenej 90 dní bez PN a OČR (určite o niečo viac, aby SP nevyhodnotila toto konanie ako účelové) - bude sa ti materské počítať z novej práce a z ostatných zamestnaní sa ti započítajú len dni poistenia. V prípade, že teraz uzatvoríš nový PP a ostatné neukončíš - z nového zamestnania by si musela splniť podmienku až 270 dní NP, aby sa ti počítalo materské aj z tohto PP aj z ostatných plynúcich PP - mala by si vypočítané toľko materských koľko PP máš uzatvorených a spĺňaš v nich 270 dní NP - pričom NP je aktívne, alebo budeš v OL. Pokiaľ neuzatvoríš nový PP s tým, že ostatné budú ukončené - potom ak máš termín v 01/2022 nástup na MD je v 2021 - čiže tvojím obdobím pre výpočet materskej bude rok 2020.
@alenah31 dakujem pekne. A ked som min.roku bola zamestnana na ciastocnu zmluvu kde som mala na vypl.paske 20eur a pocas toho som bola aj v rakusku a mam odtial 4 vypl.pasky. tak z coho mi vyrataju? Vyzera to tak ze budem mat najnizsiu matersku na zaklade zamestnania s tou ciastocnou zmluvou asi co?
@alzbetalip96 hlavne to musia byť zmluvy na HPP - je fuk či plný či skrátený úväzok alebo zmluvy iného charakteru (napr. Dohoda o prac. činnosti s prav. príjmom), z ktorých sa ale platí odvod na NP.
@alenah31 dakujem rozumiem. Platil za mna nemocenske ale ja by som chcela zistit teda cca aku matersku budem mat...viete ci sa mam pustit do toho aby som mala tpp a tych 90 dni a ratali mi z toho alebo to nechat tak a vyrataju mi z min.roku
@alzbetalip96 materskú ti budú pocitat z roku 2020 myslím.. ale su tu skúsenejšie baby tak snáď ti napíšu.. ale teda sú tam aj rôzne výnimky