Ahojte,
Chcem sa spýtať..prvý polrok dostávam 60% z platu (čistá mzda,či hrubá )
a potom po 6 mesiacoch koľko ?
to mi vypláca sociálna?nejako treba aj o to požiadať alebo je to automatické ?
Ďakujem lebo som z toho dezorientovaná ..
Ahoj, materska - pokial mas na nu narok sa rata z hrubej mzdy (priemer za 12 predoslych mesiacov), je to 65% a vyplaca sa 34 tyzdnov (ak mas 1 dieta). Toto vyplaca socialna poistovna. Potom mas narok na rodicovsky prispevok (cca 200€, presnu vysku najdes na nete), on musis poziadat UPSVaR, ked ti bude koncit vyplacanie materskej.
6 mesiacov 60% z hrubej mzdy vypocitanej z pislednych 3 odpracovanych mesiacov. Avsak musis mat odpracovanych 9 mesiacov, cize musia byt odvedene davky do poistovni.
Babulky pokiaľ ja viem, tak je to už zvýšené a predĺžené na 8 mesiacov, 65% z platu, a musí byť odpracovaných 12 mesiacov, alebo sa mýlim? Takto som to najnovšie počula 🙂
Materská je 34 týždňov, ak si osamotená matka tak 37 týždňov. Neviem z kade beriete pol roka. Musíš mať 270 dní pred nástupom na materskú platené nemocenské poistenie do sociálnej poisťovne za posledné dva roky. Je to výška 65% z denného vymeriavacieho základu teda povedzme z hrubej mzdy. Všetko nájdeš tu:
http://www.socpoist.sk/materske/1293s
@ja o tych tvojich novinksch neviem, ale urcite nemudis mat odpracovane 2 rokyani odvedene poistne za to obdobie ako pises. Podmienka je tam nemocrnske poistenie min 270 dni .. A nepisen do vetra! Ja sim opisala moj pripad... Mne ho rataju z poslednych 3 mesiacov, tak som myslela ze je to tak stale....a kazda baba pisala 6 mesiacov, nielen ja!
Ahoj dievcata, viete niekto, ako sa vyratava materska v pripade ze som menila zamestnavatela? Minuly rok 1.9. som nastupila k novemu a koncom tohto roka pojdem na matersku, tak sa mi vyratava z platu u tohto, ci minuleho zamestnavatela? Alebo vsetko za cely rok alebo ako?
@janka1989ya
po 6 mesiacoch 200 eur ako socialna davka na dieta, pripadne az 230 ak matka pracuje.