Výpočet materskej.

evitka83
24. sep 2019

Ahojte, prosim Vas, uz raz som zakladala temu ohladom vypoctu materskej, tentokrat to zjednodusim, neukamenujte ma prosim 🙏😳 Mam dilemu, z akeho prijmu sa mi bude vyratavat materska, resp, ci budem mat narok na maximalnu vysku materskej, tak ako pri prvom dietati.
Od 2012 mi trva TPP u zamestnavatela, v 2014 som nastupila ma MD a z tohto prijmu sa mi vyratavala materska. Potom som presla na platenu RD, ktora trva doteraz kvoli nepriaznivemu zdraviu dietata.resp. zdravotny posudok platil do 30.6, novy sme zatial nepredlozili, pretoze termin mame az teraz koncom septembra. Rozhodnutie z upsvar zatial neposlali, z pani som sa dohodla, ze pocka. Do prace som nenastupila, zamestnavatel mi dal zatial neplatene volno, kym predlozim papier z upsvar. Predpokladam, ze ma odhlasili neviem, ci zo zdravotky, alebo socialky zatial.Od 13.9. 2018 mam prac. pomer na kratsi prac cas (8h/ tyzdenne), za nejakych 250 brutto. Z toho sa mi plato nejaka zdravotka a socialka. Toho casu som znovu tehotna z predpokladanym terminom porodu 19.3.2020. Zaroven sa mi crta este jedna moznost privyrobit si docasne od 1.10. Takze moja otazka je, ci sa mi materska bude vyratavat z TPP od povodneho zamestnavatela, alebo z prac pomeru na kratsi prac. cas, resp. ci by vysku materskej mohla ovplyvnit praca od 1.10, aj ked z tohto pomeru by som nesplnala 270 dni nemocenskeho poistenia. Aky typ prac pomeru by bol pre mna najvyhodnejsi, aby mi neohrozil, resp vylepsil vypocet materskej? Dakujem

draik
24. sep 2019

@evitka83
V pôvodnom zamestnaní ste odpracovali po RD aspoň jeden deň resp. mali dovolenku?

evitka83
autor
24. sep 2019

@draik nie

evitka83
autor
24. sep 2019

@draik malo by to vplyv, kebyze este na par dni nastupim, alebo vycerpam DV, mam este par dni.

aviska
25. sep 2019

materska sa vam vypocita z primu z ktoreho odvadzate nemocenke poistenie, aby ste mali narok na najvyssiu matersku musite zarabat v hrubom cca 1600 -1700 eur. Pozor ak vsak budete PN za toto obdobie sa vam do socialky nic neposiela teda znizi sa vam zaklad na matersku tak ist oko ked ste na neplatenom volne, zamestnavatel za vas neplati socialne poistenie tym padom vam znizuje zaklad odvedenej sumu na matersku.

evitka83
autor
25. sep 2019

@aviska dakujem...len, aby som tomu rozumela..,povodne info, ktore mam, je ze keby som nemala ten ciastocny prijem, tak by sa mi vyratavala materska z povodneho TPP. Ale socialku za mna tak ci tak platil stat na RD. Kedze som na neplatenom volne, musim si asi doplatit zdravotku a socialku. Kedze mam aj ciastocny uvazok na skrateny cas na tych 250€, tak z toho sa mi bude vyratavat materska, alebo sa do toho zahrnie aj vyska platu z TPP? Ak iba z toho ciastocneho uvazku, mohol by dalsi ciastocmy uvazok od 1.10 ovplyvnit vysku materskej? Resp, pomohlo by mi, keby som pred nastupom na MD nastupila do TPP aspon na jeden den, resp cerpala DV. Do nastupu na MD mam asi 125 dni. Dakujem

draik
25. sep 2019

@evitka83
Nástupom na RD sa prerušilo nemocenské poistenie, ktoré ste neobnovili, pretože následne ste nastúpili na neplatené voľno. Prerušenie NP sa posudzuje ako jeho zánik. Teda momentálne nemáte 270 dní NP, čo je jednou z podmienok na priznanie materského. Pri viacerých PP sa posudzuje podmienka 270 samostatne.

aviska
26. sep 2019

@draik suhlasim, este dodam @evitka83 socialne poistenie sa neda doplatit, nieje to mozne.