Mam 15 mesacne dieta a aktualne poberam RP. Od 1.1.2017 planuje moj muz s nou ostat na MD a ja nastupim do prace. Moja otazka znie, planujeme druhe dieta, ja mam v plane odrobit tych 270 dni (kvoli vypoctu novej MP z aktualneho platu). Ak by som sa po tych 270 dnoch znova vratila na RD, resp. nahodou ostala PN v ramci druheho tehotenstva, bude stacit tych odrobenych 270 dni na to, aby sa pocitala materska z prijmu? Nesposobi tam navrat na RD, resp. PN nejaku komplikaciu? Dakujem za vase nazory.
Trva, doba neurcita.
@evittam a ak by som bola v praci len povedzme pol roka (teda menej ako 270 dni), ale porod by som nestihla do veku 3 rokov prveho dietata, druha materska by sa mi pocitala z coho? Do prace urcite planujem nastupit, ide mi o to, ze ci staci odrobit vyslovene tych 270 dni a nasledne ist spat na RD a potom na MD s druhym (ak samozrejme pojde vsetko tak ako planujeme). Do prace nastupujem hlavne pre to, ze sa striedame s manzelom na MD a viem ze tych 270 dni je podmienka
@sheba20 Do 270 dní sa ti ráta aj celá MD a RD, ak si celý čas zamestnaná a po nej znova nastupuješ rovno do práce.
@havana_frost takze ak by som opatovne nastupila do prace a neodrobim tych 270 dni, bude sa mi pocitat nova MD z coho? Lebo matersku som mala celkom fajn a chcela by som, aby mi vysla co najvyssia aj ta buduca, len sa bojim, ze nesplnim nejaku podmienku a dostanem len minimalnu, lebo nebudem splnat podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne 2 roky, aby sa materska pocitala z platu, ci zle si to vysvetlujem?
@sheba20
@majusqa77 poraď! zase tie prelomy rokov 🙂
Ak teraz v 2017 niečo odpracuješ, keďže muž bude na MD a ty pôjdeš do práce, tak z toho by sa rátala budúca materská (ak porodíš v 2018 a neskôr). Ak by si porodila ešte v 2017, tak neviem. Minimálne určite nie.
Vymeriavací základ pre max. materskú sa však bude zvyšovať, takže "sa oplatí" mať mzdu okolo 1800 euro (v hrubom) na max. materskú.
@havana_frost nemeni zamestnavatela, takze vzdy predchadzajuci rok
@majusqa77
@havana_frost
ano, porod plan: 2018. Takze este raz, je v tomto pripade nutne odrobit 270 dni, alebo mozem po tom, ako muzovi zanikne narok na MD po tych 28 tyzdnoch ist spat na RD s tym, ze matersku (tu hypoteticku v roku 2018) budem mat pocitanu z prijmu u zamestnavatela?
@evittam
@majusqa77
@havana_frost
ok, dakujem vam 🙂
holky mozem sa spytat tiez ? stale som na zamestnana na HPP. Od 03/2015 som na MD, teraz uz na RD, vtedy sa mi MD pocitala z roku 2014. Ak by som bola teraz znova tehotna a na MD by som isla napr. v 07/2017, tak z coho by sa mi pocitala MD ? z toho roku 2014 ako pri prvej MD alebo z 2015 kde som este asi 2mesiace pracovala ? diky
@marttina333 Z predpokladaného príjmu, ktorý ti mzdárka potvrdí na tlačivo od SP - žiadosť o materské.
@marttina333 z roku 2016
@majusqa77 v tom roku som na RD... takze z predpokladaneho prijmu ?
@marttina333 ano
@sheba20 A tvoj PP trva ci nastupujes do novej prace?