Dobrý deň. Moja otázka znie:
2.10.2019 idem na úrad práce so všetkými žiadosťami. Dohodu o prevzatí dieťaťa do otcovej starostlivosti máme napísanú na 2.9.2019 a rozhodnutie o prerušení Rodinného príspevku na dieťa má žena dátum 30.9.2019 ak ja dieťa prevezmem do starostlivosti dieťa od 2 októbra má moja žena ešte nárok na vyplatenie RP za október? Pretože všade kde čítam o materskej otca som sa dočítal toto
....................................................................................................................................................................
Ako dátum prebratia dieťaťa do starostlivosti sme dali 2.marec. Tento dátum sme zvolili preto, že ak aspoň 1 deň v marci bude mať dieťa v starostlivosti matka, za tento mesiac dostane rodičovský príspevok.
....................................................................................................................................................................alebo toto
................................................................................................................................................................
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vypláca rodičovský príspevok jednotnou sumou za kalendárny mesiac (v roku 2019 je suma rodičovského príspevku 220,70 € pri jednom dieťati), to znamená, že táto suma sa nepočíta na dni, kedy je nárok na rodičovský príspevok. Uvedené znamená, že je v podstate jedno (z hľadiska rodičovského príspevku), či prevezme otec dieťaťa starostlivosť o dieťa od 3. dňa v mesiaci alebo od 15. dňa v mesiaci. Ak však prevezme dieťa do starostlivosti od 1. dňa v mesiaci, nárok na rodičovský príspevok už matka mať nebude, ak by však prevzal dieťa do starostlivosť do 2. dňa v mesiaci, matka získa nárok na celú sumu rodičovského príspevku za daný mesiac a otec získa materské za zvyšné dni v mesiaci.
................................................................................................................................................................
Môže teda žena zažiadať o RP za október aj keď má dátum prerušenia ku 30.9. a ja dieťa preberám do starostlivosti až 2.10.?
Poraďte.
@baliqovec urcite vasa zena nema narok na rodicak za oktober. Podobny pripad mame aj my, ale my mame na ziadosti o zastaveni vyplacania rodicovskeho prispevku uvedeny datum od 2.10. To znamena, ze rodicak mi konci 1.10. A manzel nastupuje na matetsku od 2.10. Posledny mesiac, za ktory sa vyplati rodicak bude oktober.
@baliqovec ak ona ukonci RP koncom sept., nema dovod cerpat RP za oktober.
Preco ste nedali ukoncenie napr 2.10 a ty tvoju matersku od 3.10?