Ahoj stalo sa už niekomu že mu volali zo sociálnej poistovne a povedali že materska mu bude vyplácaná až po narodení dieťaťa no až po doručení rodného listu.
A to, ze po narodeni to sa mi nezda...ked sa narodi dieta tak musis rodny list predlozit...aby to nepozastavili...takze to, ze dostanea matersku az po narodeni tak nieje...natu mas narok uz 6 tyzdnov pred narodenim
Ale mne sa ešte nenarodilo dieťa termín mám 9.9 na materskú som nastúpila 29.8. a dnes mi volali že materskú mi schvália až po doručení rodného listu no budú vyplácať
Veď to že vyplácajú už 6 týždňoch pred pôrodom tak neviem kde je problém
Mne sa to takto ani pri jednom nestalo. A nepomylili ste sa v datumoch?
Jooj hej na materskú som nastúpila 29.7 a termín mám 9.9
Materska je vyplacana okamzite, nakolko na nu nastupujes 6 tyzdnov pred porodom....
Rodny list tam musis potom odniest aby za teba odvody platil stat....
pokial viem, az po narodeni dietata a dokladovani jeho rodneho listu sa vyplaca rodicovska, nie materska.. takze jedine, ze by si narok na matersku nemala a takto ta informovali o tom, ze mas narok iba na rodicovsku.. ale preco telefonicky to netusim - po spravnosti to ma byt tak, ze ked zanesies doklad od gynekologa na SP, tak odtial ti do 30dni musi prist rozhodnutie o tom, ci ti matersky prispevok vychadza, alebo nie.. ked nie, tak ides na urad prace a tam si zaziadas o rodicovske pridavky, ale musis mat v ruke to rozhodnutie..
No všade som sa len toto dočítala ale prečo mi volali že až po doručení rodlistu mi budú vyplácať neviem ....
Rozhodnutie musia poslat kazdopadne. Ja by som si zavolala do sp a overila,ci takto volaju ludom..
Splnam presne to bolo 272 možno sa im to nezdá
No ani papier neprišiel ani nič asi sa vyberiem do SP
Ku dňu nástupu na materskú
No pôjdem sa tam opýtať a kedy vám asi prišiel papier no výmer zo sociálky
@vika416 mne asi do 3t
Do 3 týždňov no uvidím či dačo príde
@vika416 mne začali vyplácať materskú, nastúpila som na nu 1.8., a je tam nejaký termín, dokedy treba doručiť SP rodný list dieťaťa. Ja som ho doručila, lenze iba do pobocky v mieste môjho trvalého pobytu, nie do pobocky SP kde sídli môj zamestnávateľ a tiež mi pozastavili materskú ( v decembri). Az ked som si tam volala, čo je s peniazmi mi oznámili že som nedoručila rodný list. Bohužiaľ som si myslela že SP je tá istá inštitúcia kdekoľvek na slovensku a že teda ked som doručila RL u nas doma, zaznacia si to niekde do systému a teda aj v Bratislavskej SP uvidia že som si povinnosť splnila.😃 Našťastie pani bola zlatá, že stačí jej to naskenovať....no samozrejme že to nemohli naskenovať z nasej pobočky SP....musela som letieť do mesta keďže doma sme scan nemali, naskenovať si to do mailu a následne to poslať. Neviem si predstaviť, že takýmto spôsobom fungovala nejaká súkromná firma!
@mirkaaa80 mne sa to tiez stalo a tiez som bola rozcarovana. A pred Vianocamiii. No vyplatili chytro
Ale vy ste už poberali materskú ale ja som ešte ani výmer nedostala ani prvú materskú
@vika416 nárok na materské vzniká, ak máš aspon 270dní nem.poistenia v období 2roky pred skutočným dnom pôrodu, nie pred nástupom na md ani pred očakávaným dnom pôrodu, ale od skutočného pôrodu. Pokial nie je jednoznačné, či to dosiahneš už pri požiadaní o materské, napr. z dôvodu ukončeného poistenia, tak čakajú až na doručenie rodného listu dieťaťa, na základe čoho zistia obdobie 2rokov pred pôrodom a či to spĺnaš. Sociálka má na to tých 60dní a myslím v nejakých prípadoch aj viac, neviem, ako je to v zákone, či v zložitejších, či tak.
No mne MD chodila normálne a v pohode aj po narodení dieťatka - nič mi nepozastavili....Ani nič nežiadali. Rodný list kvôli dôchodkovému som zaniesla na SP možno až po mesiaci ako sa malá narodila - žiadny problém.
A len nechápem prečo vám pozastavili vyplácanie MD - veď to je dávka od SP, na ktorú mám nárok 6-8 týždňov (ak pravdaže spĺňam podmienky) pred pôrodom a nemá nič spoločné s narodením dieťaťa.
@mrssweet dobry den, ja tiez taketo nieco riesim.. ako ste dopadla? Vyplatili vam matersku po doruceni RL?
Ved to socialna poistovna zasiela spolu s vymerom o materskej, ze do 30 dni (mozno je ta doba ina)...treba zaslat rodny list...inak sa davky pozastavia...takze bud rada, ze ta takto informovali...aj ked ti to pisomne isto prislo