Ahojte. Chcela by som sa poradiť. V júli mala dcérka 3 roky, ja som si vyčerpala jeden deň dovolenky takže sa mi obnovilo NP a následne som dala výpoveď. Požiadala som o OČR na staršiu dcérku ktorá nechodí teraz do škôlky, a bolo to v ochrannej lehote takže mi ju priznali. Nerátala som však s tým že mi za júl ešte príde rodičovský príspevok. Dnes mi prišiel list z upsvaru ze posielaju preddavkovo rodicak dalej kvoli korone do konca krizovej situacie. Moja otazka znie ci mozem poberat OCR na starsiu a rodicak dalej na mladsiu dceru. V liste sa puse ze musim poslat cestne vyhlasenie k tomu ci poberam OCR vo vyssej sume ako rodicovsky prispevok. No zaroven tam spominaju ze na dane dieta. Tak tomu uplne nerozumiem. Dakujem
rodicovsky prispevok je davka pre rodica a nie pre dieta ..... t.j. nie ako pridavok na deti kde je to viazane na dieta .... predlzenie RP sa ta netyka ak mas OCR
@klarissa25 nie, prisiel mi list s informaciou o tom ze rodicovsky prispevok predlzuju aj po jeho zaniku. A k tomu prilozene cestne vyhlasenie ktore mam poslat spat. Ja som neratala s tym ze mi poslu este aj rodicak...takze ho budem musiet vratit
@tinkaspinka toto posielaju všetkým ktorým aktualne skončíl rodičak...a je na tebe ako sa zachovaš, v podstate ak pošleš čestné a budu ti posielať rodičak a neskôr prídu na to že si poberala ocr tak ho budeš musieť vracať, a ver tomu že oni skôr či neskôr na to prídu
prečo? za júl ti patrí, ty môžeš popri poberaní RP pracovať a ísť na OČR, akurát na ten predĺžený pandemický nemáš nárok
@lucka_ke ale dcerka mala 3 roky 8.jula...tak mi patri asi len alikvotna cast za dany mesiac. Alebo nie?
nie RP sa nekráti
@tinkaspinka keby mala 3 roky aj prvého v mesiaci za daný mesiac ti príde celý
@tinkaspinka
Za júl, teda mesiac kedy dieťa dovŕšilo 3 roky, ti zo zákona patrí ešte celý RP, aj keď si spĺňala iba časť mesiaca.
Čo sa týka augusta - tam ti vznikol nárok na OČR (je jedno s ktorým dieťaťom), čiže nárok na predĺžený coviďácky RP nespĺňaš. - čiže neposielaj čestné
(Jedine, že by ti OČR vyšla menej ako si mala RP, tak vtedy ti vznikne nárok na doplatok rodičáku k OČR do pôvodnej výšky, pr. OČR 250€ + RP 120€ )
@zojanka takze nemusim nic posielat a oni mi uz rodicak dufam neposlu
@tinkaspinka presne tak
Za prvé, gratulujem všetkým čo sa v tom vyznáte 👏 Akurát mi prišiel ten istý list z ÚPSVaR a kým som ho prečítala tak mi to trvalo.... A dúfam, že som správne pochopila, že mám nárok na predĺžený rodičovský, keďže nepoberám žiadnu dávku a pracovnú zmluvu som mala na dobu určitú. Končila počas materskej. Keďže dcéra mala 3 roky 29.7. tak idem vypísať čestné prehlásenie a poslať ho na úrad.
neprišlo ti nahodou len čestné prehlasenie?? Lebo ak poberaš ocr a nahodou ti príde aj rodičak predlžený tak ho budeš musieť vracať ked na to prídu