Ahojte dnes mi kamoška povedala že existuje niečo také že pri nástupe na materskú môžem pol roka poberať celú výplatu tz. - že zamestnávateľ mi bude platiť pol roka výplatu ale s tým že budem a materskej , je to pravda?
pretože som si myslela že materskú vypláca len sociálka
Na zaklade coho by ti mal platit? Boze niektore zeny
@bilberryday hmm pochybujem. Takých je minimum
Však sa spýtaj svojho zamestnávateľa, čo on na to
Kamoška ti povedala zle
@bilberryday kde protirecim?
To nejako domotala. Vymera materskej je 75% hrubeho, cize vlastne ekvivalent cistej mzdy. Ale nevyplaca ju zamestnavatel , ale Socialna poistovna. Jedina "skoda", ktora zamestnavatelovi vznika (okrem vypadku pracovnej sily) je narok na dovolenku, ktory sa priznavs za cast roka, kedy je zena na MD (na RD ,potom uz nie). Cize ak by potom ukoncil prac.pomer, musi to preplatit
@bilberryday máš pravdu ale to nič nemení na tom ze to záleží od pracovnej zmluvy, ktorú podpisovala autorka
@bilberryday k benefintom ktoré ma s konkrétnym zamestnávateľom. A takéto veci aj ohľadom doplatenia pri pn býva v pracovnej zmluve zakotvené.
Ved práve ma o tom presviedčala že to tak je , ja hovorim že blbosť som na materskej už dva mesiace a predtým som preštudovala snád uplne všetko čo bolo dostupné 🙂
jej povedala iná kamoška že prečo chodia muži na materskú ( ja že ked lepšie zarábajú tak aby dostali viac 75 % platu )
chcela som sa len uistiť lebo chcem vedieť všetky dostupné informácie
@viestta keby bola možnosť spytat sa zamestnávateľa tak to urobim ako prvé ale viem že unho komunikácia nula bodov a vztah k zamestnancom tiež otrasný ( prišiel na psa mráz krachuje mu firma )
Mne materskú vyplácal zamestnávateľ, ale samozrejme mi ju nevyplácala sociálka, nakoľko do nej neprispievam, ale ako čítam nie je to Tvoj príklad. Ale len k tomu, že môže vyplácať aj zamestnávateľ, ale bez sociálky v tom prípade.
😊
@terez246 môžem ti poslať ss ?
Áno.
@terez246 ty si neplatila odvody do SP a dostávala si materskú??netaraj
@klarissa25 Neplatila a ani neplatím. Platím ešte vyššie odvody do sociálneho fondu zamestnávateľa, ktorý mi následne vypláca PN, Očr, materskú aj dôchodok. Aj takéto na Slovensku funguje. 😊
@terez246 no tak toto ma zaujima... mozes to rozpisat, alebo aspon zakon, ktory na toto odkazuje? Uprimne sa mi to zda nemozne, ze si riadne zamestnana na pracovnu zmluvu a neplatis odvody do SP ani ty ani zamestnavatel, ale zamestnavatelovi,,, a ten ti vyplaca pn a matersku.... velka novinka pre mna.
No keď firmanide do krachu budeš rada ak za vás zaplatí odvody a vyplatí vám mzdy, nie to aby púšťal perie nad rámec zakona
takto v kolektivnej zmluve moze byt cokolvek ale nie bezny zamestnavatel (a mensi podla toho co pises) ziadne taketo benefity nema a muz chodi na matersku, lebo moze zarabat menej ako zena, moze zarabat rovnako ako zena a teda sa im oplati, aby on radsej bol na materskej ako ona na rodicovskej alebo skratka chce byt s dietatom doma a este x inych dovodov 🙂 to som len ilustracne niektore spomenula
@janula12345 Zákon 328/2002 Z.z. Platí pre príslušníkov ozbrojených zborov. Neplatíme odvody do SP, ale do sociálneho fondu a ten vypláca všetko. Tak ako som písala vyššie. Že nie je to autorkin príklad, nakoľko už dostáva materskú zo SP, ale je to možné, že ju vypláca zamestnávateľ.
😿
Muzi chodili na matersku z dobodu, ze nadalej robili svoju pracu, ale na inu zmluvu. Aj ked uz teraz si na to dava SP pozor. Proste ked poberas materske, tak nemozes zaroven robit na tu istu pracovnu zmluvu. A matetska je cca vo vyske cistej mzdy.
Bože môj 🙂🙂 výplatu budeš dostávať keď budeš pracovať