Ahojte, pls ak mam zmluvu na dobu urcitu do 31.3.2017 a stalo by sa ze ostanem tehotna t.j. na matersku by som mala nastupit az po tejto dobe a v zamestnani som pracovala 3roky aka materska mi bude vyplacana?
Ďakujem moc
@miandre áno, ak ti nevznikne po ukončení už žiadne poistenie, tak s istotou áno, materské by sa vyplácalo z výšky akoby si na md nastúpila poseldný den trvania nem.poistenia. Nárok na materské vzniká presne!!! 6týž.pred termínom, čo určí lekár (aj keby si bola pn celý čas,nevznikne nárok skôr, tj. neukončovať pn skôr ako 6týž. pred termínom)
A prihlášku na dôch.poistenie štátom na soc.poistovni podať do 45dní po pôrode, lebo ti netrvá povinné dôch.poistenie zamestnanca počas poberania materského a odložiť si pre istotu prihlášku potvrdenú prevzatím soc.poistovne.
Nárok na nemocnské budeš mať kedykolvek po ukončení nem.poistenia zamestnanca, ak by vzniklo neskôr ako 7dní po ukočnení pp, tak treba doklad od lekára, že si v posledný den trvania nem.poistenia bola tehotná a aj si, aby ti priznali 8mesačnú ochr. lehotu. Ak by si bola tehotná len na začiatku pri ukočení pp, tak aj k žiadosti o materské treba také potvrdenie.
Ahojte, budem mať prosím materskú, ak mám pracovnú zmluvu na dobu určitú do 1. apríla 2017 a robím len 4 mesiace?
@miandre podľa platu