Vyplácanie materskej a maródky súčasne

janagol
21. jan 2015

Dobru den, chcem sa opytat ci je mozne byt na MD a sucasne byt aj na PN. Pocula som totiz,ze je mozne po 6 mes. na MD ist do 7 dni na PN a bude sa ti vyplacat materska i PN, nej. dierka v zakone

sednaja
21. jan 2015

@janagol kočka s nickom ZALKA ti sto-pro poradí, dám za nu ruku do ohna, je vierohodná.......potom daj avízo aj mne, prosím

velkacica
21. jan 2015

otázkou je, kto PN vystaví...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
velkacica
21. jan 2015

@fidka79 uspokoj sa, že nakotence ti snáď budú robiť na dôchodok, ako ta tu mnohé poučia...

ivkadracova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivkadracova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
amy2408
21. jan 2015

@janagol tak po 6 tich mesiacoch uz nie si na materskej, ale rodicovskej dovolenke a tu uz vyplaca urad prace soc. veci a rodiny, nie soc.poistovna ako materske. Takze ak sa vratis po materskej dov.do prace tak ti rodicovsky prispevok ponechaju a mozes si potom ako "vzorny" zamestnanec marodovat kolko chces...teda ak to nebude tvojmu zamestnavatelovi vadit 😀
Alebo si mozes pripacat dobrovolne nemocenske poistenie a potom marodovat pocas rodicovskej dovolenky aj ked sedis doma na zadku. A tych 7 dni neviem kde si pocula, prve tri dni PNky aj tak plati zamestnavatel a az dalsie soc.poistovna, takze neviem komu by si tu PNku chcela poslat ked si doma, kedze PNku odovzdavas zamestnavatelovi, okrem tej z dobrovolneho pistenia, ta ide priamo do soc.poistovne.

ivkadracova
21. jan 2015

@amy2408 ake tri dni?
Nemocenské (PN)
Nárok na nemocenské vzniká len za predpokladu, že osoba bola nemocensky poistená najmenej 270 dní za posledné 2 roky pred vznikom dočasnej pracovnej neschopnosti.
Zamestnancovi vzniká nárok na nemocenské až od 11. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti, prvých 10 dní mu vypláca zamestnávateľ náhradu príjmu počas dočasnej práceneschopnosti.

ivkadracova
21. jan 2015

Iba rodicovsky prispevok (UPSVAR) a PN (SocPoist) mozu bezat sucasne.

havana_frost
22. jan 2015

@ivkadracova prvé 3 dni PNky platí zamestnávateľ 25% z hrubej mzdy, 4-10. deň platí zamestnávateľ 55% z hrubej mzdy, od 11. dňa platí SP 55% hrubej mzdy. Asi také tri dni myslela.
@fidka79 netreba brať tieto otázky osobne. Baba sa pýtala, kto vie nech poradí, moralizovanie ničomu nepomôže. Toto nie sú diery v zákone, neboj sa, SP aj tento štát to má sakra dobre spočítané, aby nebol stratový (na odvodoch a daniach). Mňa napríklad nasiera, keď babe chýba 1 deň alebo 5 euro nedoplatok na sociálnom poistení a dostane veľké kulové, lebo taký je zákon. Čo zákon nezakazuje, treba využiť.

@janagol ako už bolo napísané, po 6 mesiacoch MD končí, takže potom môžeš nastúpiť do práce a ísť na PN a zároveň poberať rodičovský príspevok (203 € mesačne).

ivkadracova
22. jan 2015

@havana_frost to je v poriadku toto ja viem, lenze tam bolo napisane od kocky, ze vraj prve 3 dni plati zamestnavatel, tak som to poopravila, to ze kolko % ktore dni nie je podstatne, o tom rec vobec nebola