Vyplácanie materského a rodičovského

simona082
7. mar 2024

Ahojte dievčatá, som prvorodička a mám v tom trochu zmätok😀
Termín mám 4.5.
MATERSKÉ sa poberá od 6 týždňov pred pôrodom do 34týždna...teda mne to vychádza do 16.11.
Dobre tomu chápem, že RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK (473,30€) budem poberať až po skončení materského? Čiže až po tom 16.novembri? Tým pádom aj PRÍDAVOK NA DIEŤA (60€) aj PRÍPLATOK K PRÍDAVKU NA DIEŤA (30€)?

alenah31
7. mar 2024

@simona082 rodičovský príspevok až po skončení poberania materského. Prídavok na dieťa od mesiaca, v ktorom sa dieťa narodí. Príspevok k prídavku - ten nie je určený pre každého, prečo myslíš, že ti patrí? Poberáš starobný, predčasne starobný alebo invalidný dôchodok? Je to jedna z podmienok.

simona082
autor
7. mar 2024

@alenah31
Ďakujem pekne za odpoveď 🙂 aha ten príspevok k prídavku som si nevšimla, že treba byť poberateľom dôchodku, takže to nič. A ešte sa spýtam je tam niečo o daňovom bonuse, to sa ma asi tiež netýka, že?

alenah31
7. mar 2024

@simona082 nie - pokiaľ nebudeš mať počas MD či RD zdaniteľný príjem - nemáš nárok na DB. ALE bude ho mať otec dieťaťa od mesiaca, v ktorom sa dieťa narodí pokiaľ bude žiť s dieťaťom v spoločnej domácnosti. Potom keď budeš znovu pracovať môžeš si ho uplatňovať ty - matka má zo zákona prednosť. Ak spolu žiť nebudete - skrátka si ho nebude uplatňovať nikto - je to možnosť, nie povinnosť si ho uplatniť. A nezabudni na tzv. kočíkové - cca 900€ po narodení dieťaťa. A pokiaľ s otcom dieťaťa nežijete - rieš výživné.

simona082
autor
7. mar 2024

@alenah31 rozumiem. Žijeme spolu🙂On sa vlastne vypláca buď mesačne alebo raz ročne, áno? A počíta sa z hrubej mzdy? Aspoň tak som našla na nete. Ak áno, tak je asi lepšie aby si ho uplatňoval rodič, kt. má vyššiu HM?Priznám sa, že pracujem v MŠ a riešili sme to aj tam s rodičmi ale nejak som sa o to nezaujímala keď sa ma to netýkalo 🙂

alenah31
7. mar 2024

@simona082 určuje sa z čiast. základu dane - pokiaľ máte jedno dieťa a príjem brutto aspoň 850€ tak budete mať nárok na plnú výšku DB aj vy. A momentálne je lepšie uplatňovať si ho mesačne.