Ahojte. Mamičky, prosím o radu tie, ktoré majú skúsenosti s nemeckými prídavkami na dieta. Muž platí niekolko rokov v Nemecku dane, má tam firmu. Mám vedomosť o tom, že Kindergeld sa dajú vybavit aj spatne. Dieta má 3,5 roka. Moja otázka znie, či je sa vyplácajú aj keď nemáme spoločnú domácnosť, či je to podmienka a druhá otázka je, komu budú vyplácané, ak vôbec. On má prechodný pobyt v Nemecku, ja na SR. Presviedča má, že v Nemecku sa vyplácajú len na účet matky. A nijak inak a že sa nemám bát. Oklamal ma už velakrat, takže si to potrebujem overiť. Neverím mu však. Čaká nás súdne pojednávanie ohladom výživneho a starostlivosti o dieta. Dakujem za každú informáciu.
Dakujem za nazor... ciže z toho vyplyva, že je to podmienka, spoločná domácnosť. tak to je problem.
Nie...nie je to podmienka. Teda nemusíte žiť v spoločnej domácnosti. Na výplatu kindergeld má nárok osoba, ktorej je zverené dieťa do starostlivosti. Vacsinou je to matka dietata.
@alexandra523 No nejdem sa hadat. Ale nam po pol roku od podania ziadosti aj s potrebnymi dokladmi prisiel original doklad od nemeckeho uradu,kt.chceli potvrdit a to, že žijeme v spolocnej domacnosti a vychovavame nase deti....A je to "čerstva" informacia.....Tolko skusenosti.😉
Čiže z toho vyplyva, ze po sudnom pojednavani sa Kindergeld vyplacat jednoducho nebudú... kedze nemecke urady ziadaju toto potvrdenie spolocneho bydliska .. aha. dakujem.
@evittam aj mne zaslali také tlačivo, ale keďže v spoločnej domácnosti nežijeme, nebol dôvod vypĺňať také tlačivo. A sofijana, určite nie je podmienka spoločné bývanie. Nárok na výplatu prídavkov máš ty, keďže súd zveril dieťa do tvojej starostlivosti. Tvoj ex aj keby ťa chcel nejak o tie peniaze oklamať, tak nemá šancu. Nemecke úrady by mu kindergeld nevyplatili.
@alexandra523 No, ale od nas to ziadali a ak by sme to nemali potvrdene od slovenskeho uradu tak pridavky nedostaneme.
@sofijana no vidíš...nelogické však? Kindergeld je prídavok na dieťa z Nemecka. A má naň nárok každé dieťa, ktorého rodič pracuje a riadne odvádza do štátu dane. Ak ste manželia, samozrejme spoločné bydlisko...ale ak manželia nie ste, čo je tvoj prípad, spoločné bydlisko nik od teba žiadať dokladovať nebude. Ty normálne uvedies svoju adresu trvalého pobytu. Nemusí byť zhodná s adresov otca dieťaťa.
@evittam ale vy ste manželia. Tak v tom prípade je jasné, že trvalé bydlisko máte alebo musíte dokladovať a mať spoločné, prechodné má tvoj manžel v Nemecku. Ale sofijana je slobodná matka, ak som to správne pochopila 🙂
@evittam jaj...pardón...nie ste manželia. Prepáč, zle som čítala. No tak potom je to preto, lebo ste v Antrag papieroch vyplnili obaja rovnakú adresu bydliska. Preto oni žiadali potvrdenie, že naozaj to tak je, keďže manželia nie ste. Pretože keby bola podmienka spoločná domácnosť, tak ja a kopec iných žien by kindergeld nemali 😉
@alexandra523 velmi spravne si to pochopila...este otazocka, možem si to vsetko vybavit sama cez nas uradM alebo tam je potrebne ist osobne, co chce prave vybavovat ex sam na vlastnu past..a tu vznika potom druha otazka, ci si može napisat napr. svoje nemecke alebo slovenske cislo uctu, ciže otcove nie matkine...
@alexandra523 Nie sme manzela. Citaj s porozumenim. A prechodne bydlisko v DE neexistuju.
@alexandra523 Nie, nikde sme neuviedli spolocnu adresu.
@sofijana ty musíš ísť na sociálne aj tu na sk. Potrebuješ potvrdiť tlačivá E411 tuším a ešte niečo, už si to presne nepamätám,ale na úrade ti určite poradia a nasmerujú ťa. A jediné čo od ex potrebuješ, je potvrdenie o jeho zamestnaní.Nie staršie ako tri mesiace tuším. A potrebne tlačiva na kindergeld a to potvrdenie o zamestnaní si stiahnes v pohode z netu.Tlacivo pre kindergeld sa volá Antrag.🙂
@sofijana pokial viem kinfergeld sa vypláca na účet matky - 3 mesiace stará info.
@alexandra523 myslis prosím ta, ze sa da kinder vybaviť aj bez suhlasu muza? ked su rozideny ale maju dieťa? alebo chlap musi otom vedieť? ďakujem
@alexandra523 Vobec to nie je také jednoduché ako píšeš ale bodaj by bolo😉. A zakladatelke zelam vela šťastia pri vybavovaní
@evittam ospravedlnila som sa... Tak potom netusim prečo ste vy MUSELI dokladovať spoločnú domácnosť.
@alexandra523 si zlatá, dakujem.
@alexandra523 No asi toho netusis viac....My sme napr.ziadne E411 nevypĺňali
@zabudnuta áno, ty ich kľudne môžeš vybaviť aj bez súhlasu otca dieťaťa. Kindergeld platí štát, nie on. A ak on riadne pracuje na zmluvu a odvádza dane ako každý pracujúci Nemec do štátnej kasy, tak ty na kindergeld nárok máš automaticky.Ci on s tým suhlasi, či nie. Jeho sa to nijak nedotýka.Len je pravda, že ak je to chrapun, môže ti robiť problémy v tom, že ti nezasle potvrdenie od zamestnávateľa. To je jediné tlačivo ktoré od neho budeš potrebovať.
zaínam sa mierne stracat, urcite si to preverim na urade aj na socialku bude treba ist, možno sa tam nakoniec aj dovolam (resp. brat)... ale nechapem preco evittam pytali potvrdenie aj ked niesu manzelia...
Viem že je to dlha trat evittam a vela papierovaciek...
@alexandra523 Tak to je pekna hlupost co pises. Ak raz nedá suhlas tak nedá nic ani nic nepodpise a ze je toho dosť. Neviem kedy si ty vybavovala pridavky z DE ale mi nedávno.
@evittam pozri...neviem aký máš problém, keď reagujes takto útočne... Je zrejmé, že tvoj prípad je iný a teda je možné, že aj vás postup a vybavovanie bolo odlišné...ja sa nehadam. Ja kockam píšem svoje poznatky a skúsenosti s vybavovaním v "našom" prípade. Teda, že my žijeme samé s deťmi a otcovia našich detí pracujú v Nemecku. A je tiež možné, že za tie roky, čo som ich vybavovala ja, sa niektoré veci pomenili, ale určite nie to, že musia mať spoločnú domácnosť. Preto odporúčam sa ísť informovať na úrad soc.veci, v každom meste je na to určený pracovník, ktorý rieši takéto veci. Ok? 😉
@alexandra523 Ja neutocim. Pisem vlastnu skusenost -cerstvu. To je vsetko. Neviem co myslis pod pojmom za "tie roky"....Nedavna skutocnost je taká ako pisem. A na UPSVaR ta akurat tak "vypoklonkuju" ze oni v tomto pripade s tym nic nemajú...
@evittam mna nevypoklonkovali. Naopak...pán bol ochotný a pomohol so všetkým. No ale k veci. Ak by to bolo tak ako píšeš, že musia mať spolocny trvalý pobyt, tak ja a aj veľa iných zien by prídavky nepoberali. Môj ex mi zaslal postou len potvrdenie od zamestnávateľa a ja som to spolu s vyplnenym Antrag formulárom zaslala na nemecký úrad. Odvtedy to tak idem robiť už nie prvý krat, pretože už pravidelne vám z Nemecka, najprv o rok, potom každý druhý rok,budú posielať formular antrag, či sa náhodou niečo nezmenilo a vy stále máte nárok na prídavky,a vy ho budete musieť opäť vyplniť a do 8 týždňov zaslať naspäť. Aspoň ja to tak mám a so svojím ex nežijem.Dokonca nie je ani Slovák.
@evittam a čo má podpísať??Alebo na čo má dať súhlas???😀 To je také isté ako prídavky tu. Tiež ti musel dať chlap súhlas aby si mohla prídavky poberať??? Áno, ak jej chce robiť problémy, nemusí jej poslať potvrdenie od zamestnávateľa. Ale aj to sa da riešiť.Trebars priamo kontaktovať zamestnávateľa a žiadať potvrdenie za účelom kindergeld. Ale potom je ten muz dobrý chrapun. Pretože peniaze neplatí on, ani ho to nič nestojí.A je to pre jeho dieťa.
@sofijana My sme museli dolozit potvrdenie,ze zijeme v spolocnej domacnosti nakolko nie sme manzelia a ze sa starame o nase deti spolocne. Vyplacaju sa na ucet,ktory uvedies-neviem o tom,ze by skumali koho je to ucet. Prechodny pobyt v DE neexistuje. A ano vyplacaju aj spatne, ale pokial nedolozis to potvrdenie tak asi tazko ich vyplatia-moj nazor.