Vymeriavací základ pre materskú

malalujza
14. máj 2015

Dobry vecer,
potrebovala by som poradit ohladom nasej situacie.
Chceme poziadat o matersku pre partnera. Nie je mi vsak jasne z akeho vymeriavacieho zakladu mu bude pocitana. Situacia je nasledovna:
- od 2008 do 31.3.2015 bol zamestnany u jedneho zamestnavatela (zamestnavatel X)
- 1.-2.4. mal prerusene poistenie u zamestnavatela X (administrativny omyl vzniknuty nedorozumenim...nie zamer)
- od 3.4.2015 je opat zamestancom u zamestnavatela X (s rovnakou mzdou ako do 31.3.2015)
- v roku 2014 mal 4 mesiace Dohodu o vykonani prace - 9-12/2014 (zamestnavatel Y)
- od 3.3.2015 ma opat Dohodu o vykonani prace u zamestnavatela Y - stale trva

K 15.6.2015 by mal nastupit na matersku - ziadost z TPP od zamestnavatela X. Z coho mu bude pocitana kedze k tomu datumu nebude u zamestnavatela X zamestnany 90 dni? Nasla som totiz tieto info:

» ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, pred vznikom dôvodu na poskytnutie materského bolo kratšie ako 90 dní od vzniku tohto nemocenského poistenia, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, v predchádzajúcom kalendárnom roku bolo najmenej 90 dní, okrem obdobia nemocenského poistenia dosiahnutého u zamestnávateľa, u ktorého vznikol dôvod na poskytnutie materského
» ak nárok na materské vznikol zamestnancovi v ochrannej lehote, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu sa zisťuje ku dňu zániku nemocenského poistenia.

Neviete mi, prosim, poradit ze ako to teda je...pomohlo by pripadne ukoncenie TPP k 14.6.2015 a poziadanie o matersku v ochrannej lehote? Bol by potom prijem z pracovneho pomeru vymeriavacim zakladom? Lebo prijem z dohody bol v roku 2014 a je minimalny a teda ak by bol vymeriavacim zakladom bola by vyska jeho materskej na urovni RP...

Vopred vdaka za rady

malalujza
autor
14. máj 2015

@havana_frost @zalka damy, prosim, neviete mi poradit? Vyzera to ze sa vyznate v tejto problematike kedze radite v podobnych otazkach. Som dost zufala kedze to prerusenie bol omyl a vyzera to ze moze mat pre nas neprijemny dopad, ak to spravne chapem...

zalka
14. máj 2015

@malalujza no neukončujte zamestnanie ...
a zase aj zo zamestnania X má v roku 2014 viac ako 90 dní odpracované ...
a žiadajte o MD 2x
1x zamestnávateľ X
a 1x zamestnávateľ Y
a ešte @gapa by určite vedela najpresnejšie napísať 🙂

malalujza
autor
14. máj 2015

@zalka vdaka za feedback
som len zmatena z poslednej casti -... okrem obdobia nemocenského poistenia dosiahnutého u zamestnávateľa, u ktorého vznikol dôvod na poskytnutie materského.
Chapem to tak ze by ten jeho prijem od zamestnavatela X v roku 2014 nebol vymeriavacim zakladom, ale mozno som to nespravne pochopila.

zalka
14. máj 2015

@malalujza popíš prípad svojho mng. tu http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s dáfajú presné a rýchle odpovede ...

cmugokatka
14. máj 2015

@zalka ano, viem. Zadala som otázku aj tam len som sa chcela poradiť aj inde nech som co najviac v obraze... Este raz vďaka.

zalka
14. máj 2015

@cmugokatka i mna mätie to, že by sa nemalo brať do úvahy zamestnanie u zamestnávateľa X ... netrúfam si poradiť ...

dena1973
15. máj 2015

@malalujza Ak bolo prerusenie poistenia administrativnym omylom, tak preco to neda zamestnavatel doporiadku ?? Nech zrusi prerusenie poistenia za tie 2 dni, aby sa problem vyriesil....