Vybavovanie rodičovského príspevku

nikolka2014
20. okt 2014

Ahojte.
Keďže ja nárok na materskú nemám z dôvodu ,že nemám odpracované tie dni,ktoré musia byť ak chcete mať matersku tak budem mať nárok len na rodičovsky príspevok ktorý je cca 200€ mesačne. Viem, že sa vybavuje až po pôrode.. No zaujímalo by ma či to pôjdem hneď vybavovať na Upsvar alebo mi musí dať gynekolog poprípade pediatrička malého nejaký papier o tom, že som chodila na pravidelné poradne a podobne.. 🙂Pretože viem,že na matersku dáva a vypisuje gynekolog...No čo s tým rodičákom? ďakujeem 🙂 snád ste ma pochopili 🙂

liebling98
20. okt 2014

@nikolka2014 Gynekológ ti dá papier o nástupe na materskú. Ten odnesieš do Sociálnej poisťovne, kde Ti vystavia papier, že nemáš nárok na materské. Ten papier potom, keď porodíš odnesieš na UPSVAR so žiadosťou o rodičák.
Tie potvrdenia o navštevovaní poradne a dožití dieťaťa 28 dní potrebuješ k žiadosti o príspevok a príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa.

nikolka2014
autor
20. okt 2014

čiže ten papier ohľadom tej zamietnutej materskej nemusím ísť odovzdať ešte pred narodením malého?
čiže na rodičak mam normálne nárok ano? tých cca 200€...

liz_lemon
20. okt 2014

@nikolka2014 ano, na RP ma nárok každá žena, aj tá, čo nikdy nepracovala

liebling98
20. okt 2014

@nikolka2014 na rodičák máš nárok až po narodení dieťaťa, nie ako pri materskom, kde nárok vzniká už pred narodením.

9lf9
20. okt 2014

@nikolka2014 ked porodis, tak pojdes s rodnym listom a s narokom na materku (zo socialnej poistovne- v tvojom pripade budes mat potvrdene, ze ti nevznikol) na UPSVaR a tam vyplnis ziadost a cestne vyhlasenie a to je vsetko a od narodenia mas narok na rodicak 203,20e mesacne.

nikolka2014
autor
20. okt 2014

@liz_lemon @liebling98 @9lf9 Ďakujem baby 🙂 už mám v tom konečne jasno 🙂

bejulka11
20. okt 2014

Baby, a ten nárok na materskú mám od gynekológa pýtať ešte pred narodením, alebo až po narodení? .. (tiež nemám nárok na materskú)

liz_lemon
21. okt 2014

@bejulka11 gynekolog by ti to tlacivo mal dat okolo 30. tyzdna, ty si ho potom odnesies do Socialnej poistovne
je jedno, ci narok mas alebo nemas, on ti ho musi dat

bejulka11
21. okt 2014

@liz_lemon ahaaa.. lebo ked som bola v 30tt tak on sa ma veru pytal, ci mi treba vypisat matersku.. ale som automaticky odpovedala, ze netreba.. a ni mi nepovedal.. mozem si to teda vypytat na dalsej poradni? a mam si priniest nejake tlacivo alebo on ma?

liz_lemon
21. okt 2014

@bejulka11 ten tvoj lekar, to je blb :D
on sa ta nema co pytat, ma to vypisat a hotovo
takze pri najblizsej navsteve, si to pytaj, on ma tlacivo

bejulka11
21. okt 2014

@liz_lemon niekedy mám aj ja ten pocit 😀

Ďakujem velmi pekne 🙂

nikolka2014
autor
23. okt 2014

Baby? a keď mám nastup na MD 30.11. tak to sa už hlasiť po tomto termíne chodiť na upsvar nemusím, že ?