Ahojte.
Keďže ja nárok na materskú nemám z dôvodu ,že nemám odpracované tie dni,ktoré musia byť ak chcete mať matersku tak budem mať nárok len na rodičovsky príspevok ktorý je cca 200€ mesačne. Viem, že sa vybavuje až po pôrode.. No zaujímalo by ma či to pôjdem hneď vybavovať na Upsvar alebo mi musí dať gynekolog poprípade pediatrička malého nejaký papier o tom, že som chodila na pravidelné poradne a podobne.. 🙂Pretože viem,že na matersku dáva a vypisuje gynekolog...No čo s tým rodičákom? ďakujeem 🙂 snád ste ma pochopili 🙂
čiže ten papier ohľadom tej zamietnutej materskej nemusím ísť odovzdať ešte pred narodením malého?
čiže na rodičak mam normálne nárok ano? tých cca 200€...
@nikolka2014 ano, na RP ma nárok každá žena, aj tá, čo nikdy nepracovala
@nikolka2014 na rodičák máš nárok až po narodení dieťaťa, nie ako pri materskom, kde nárok vzniká už pred narodením.
@nikolka2014 ked porodis, tak pojdes s rodnym listom a s narokom na materku (zo socialnej poistovne- v tvojom pripade budes mat potvrdene, ze ti nevznikol) na UPSVaR a tam vyplnis ziadost a cestne vyhlasenie a to je vsetko a od narodenia mas narok na rodicak 203,20e mesacne.
@liz_lemon @liebling98 @9lf9 Ďakujem baby 🙂 už mám v tom konečne jasno 🙂
Baby, a ten nárok na materskú mám od gynekológa pýtať ešte pred narodením, alebo až po narodení? .. (tiež nemám nárok na materskú)
Baby? a keď mám nastup na MD 30.11. tak to sa už hlasiť po tomto termíne chodiť na upsvar nemusím, že ?
@nikolka2014 Gynekológ ti dá papier o nástupe na materskú. Ten odnesieš do Sociálnej poisťovne, kde Ti vystavia papier, že nemáš nárok na materské. Ten papier potom, keď porodíš odnesieš na UPSVAR so žiadosťou o rodičák.
Tie potvrdenia o navštevovaní poradne a dožití dieťaťa 28 dní potrebuješ k žiadosti o príspevok a príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa.