Vybavovanie materskej, keď som od začiatku tehu na maródke

bosorka0312
13. apr 2015

Chcela by som sa informovat od Vas mamičky,že som od začiatku tehu PN s bruškom,teraz som 21tt,okrem toho že nosim každy mesiac listok na peniaze do prece a na socialnu poistovnu,MAM ešte niečo vybavit,dake tlačiva alebo niečo a kedy ma pošle doktor na MD a čo všetko musim kvoli tomu vybavit a kam ist,VELKA VDAKA..

havana_frost
13. apr 2015

@bosorka0312 Ahoj, lekár (gynekolog) ti dá potvrdenú žiadosť o materské. Od 32 tt môžeš byť na materskej. Žiadosť by som začala riešiť trochu skôr, aby mala SP čas vydať rozhodnutie, trvá to mesiac. Keďže si zamestnanec, nerobíš a neohlasuješ nič. Až potom pri prechode z MD na RD (po 34 týždňoch MD) sa prihlasuješ do SP na dôchodkové poistenie (teraz pri nástupe na MD by ťa mal prihlásiť zamestnávateľ, radšej si to po nástupe over v SP). V zdrav. poisťovni tiež nič, to si administrujú medzi sebou úrady. Potom budeš žiadať o rodičovský príspevok. Od narodenia dieťaťa žiadaš o rodinné prídavky na UPSVaR, to môžeš spolu so žiadosťou o "pôrodné", po 28 dňoch od narodenia dieťaťa. Potvrdenie, ktoré priložíš, dostaneš na matrike keď si budeš (otec) preberať rodný list.

dena1973
13. apr 2015

@bosorka0312 Súhlasím s havana_frost. Ešte doplním, že na rozhodnutie o priznaní (resp. nepriznaní ) nároku na materské má SP nie 30 dní, ale 60 dní od podania žiadosti na pobočku SP. Žiadosť o materské, ktoré ti vystaví gynekológ je potrebné doručiť zamestnávateľovi, aby doklad potvrdil. Potom doručiť na pobočku SP. Nástup na materské, ak pracovný pomer pri nástupe na materské trvá, môže byť 6 až 8 týždňov pred predpokladaným pôrodom. Po narodení dieťaťa je potrebné, čím skôr doručiť rodný list dieťaťa na pobočku SP, aby sa nepozastavilo vyplácanie materského....(budeš to mať uvedené aj na rozhodnutí o materskom, ktoré ti SP zašle).

miminkaa6
14. apr 2015

Mna by zaujimalo ako to bude so mnou kedze som bola prepustena pocas pn a marodujem dalej aj po prepusteni cize by som mala byt v tej ochrannej 8 mesacnej lehote,davam nieco potvrdzovat byv. zamestnavatelovi ci len s potvrdenim od gynekologa na SP alebo ako.....a aj ako s tym dochodkovym a zdravotnou kedze som nezamestnana

dena1973
14. apr 2015

@miminkaa6 Ak mas uk.PP, tak ziadost o materske zanesies rovno na SP. Na dochodkove poistenie sa prihlasis hned pri nastupe na materske - v den nastupu na materske musis podat prihlasku. Na ZP nahlasis, ze si na materskom v ochrannej lehote. Budu zrejme potrebovat doklad o poberani materskeho zo SP.

miminkaa6
14. apr 2015

A den nastupu sa berie den podania potvrdenia na socialne alebo az po potvrdeni zo socialneho ci je rozhodujuci datum od gynekologa....

katka8855
14. apr 2015

Chcem sa spytat, kolko mesiacov trva materske od nastupu?

dena1973
14. apr 2015

@miminkaa6 Deň nástupu je deň, ktorý budeš mať uvedený na žiadosti o materské, ktorý ti vystaví gynekológ. To znamená, že keď ukončíš PN, tak ďalší deň je nástup na materské. Nastúpiť na materské tým, že si uplatňuješ materské v ochrannej lehote musíš presne 6 týždňov pred pravdepodobným pôrodom.

dena1973
14. apr 2015

@katka8855 Ak žiješ s partnerom v spoločnej domácnosti, tak 34 týždňov. Ak si slobodná matka - bez partnera, tak 37 týždňov.

ikuska
14. apr 2015

@dena1973 ahoj, prosim ta ma kamaratka narok na predlzenu matersku, ak zije spolu s otcom dietata, ale maju kazdy inde trvaly pobyt, nie tam kde byvaju a jeho vyplata chodi na hej ucet, dakujem za odpoved

dena1973
14. apr 2015

@ikuska Na SP dáva čestné prehlásenie, že nežije s nikým v spoločnej domácnosti a o dieťaťa sa stará sama. To čestné prehlásenie musí ísť spísať na pobočku SP...

viki239
28. apr 2015

mamičky, chcela by som sa Vas opytat, tiez som ako zakladatelka temy od zaciatku tehu PN, zamestnavatel si pyta termin nastupu na MD, a neviem ako sa riesi, ked od januara som nebola v raci, ci mi dovolenku nevycerpanu preplatia, alebo len prenesu alebo prepadne???alebo ako je to s tou dovolenkou?mala by som PN ukoncit este pred materskou a vycerpat dovolenku???lebo preplatit mi ju urcite nepreplatia ..Dakujem!!!!!!!