Chcela by som sa informovat od Vas mamičky,že som od začiatku tehu PN s bruškom,teraz som 21tt,okrem toho že nosim každy mesiac listok na peniaze do prece a na socialnu poistovnu,MAM ešte niečo vybavit,dake tlačiva alebo niečo a kedy ma pošle doktor na MD a čo všetko musim kvoli tomu vybavit a kam ist,VELKA VDAKA..
@bosorka0312 Súhlasím s havana_frost. Ešte doplním, že na rozhodnutie o priznaní (resp. nepriznaní ) nároku na materské má SP nie 30 dní, ale 60 dní od podania žiadosti na pobočku SP. Žiadosť o materské, ktoré ti vystaví gynekológ je potrebné doručiť zamestnávateľovi, aby doklad potvrdil. Potom doručiť na pobočku SP. Nástup na materské, ak pracovný pomer pri nástupe na materské trvá, môže byť 6 až 8 týždňov pred predpokladaným pôrodom. Po narodení dieťaťa je potrebné, čím skôr doručiť rodný list dieťaťa na pobočku SP, aby sa nepozastavilo vyplácanie materského....(budeš to mať uvedené aj na rozhodnutí o materskom, ktoré ti SP zašle).
Mna by zaujimalo ako to bude so mnou kedze som bola prepustena pocas pn a marodujem dalej aj po prepusteni cize by som mala byt v tej ochrannej 8 mesacnej lehote,davam nieco potvrdzovat byv. zamestnavatelovi ci len s potvrdenim od gynekologa na SP alebo ako.....a aj ako s tym dochodkovym a zdravotnou kedze som nezamestnana
@miminkaa6 Ak mas uk.PP, tak ziadost o materske zanesies rovno na SP. Na dochodkove poistenie sa prihlasis hned pri nastupe na materske - v den nastupu na materske musis podat prihlasku. Na ZP nahlasis, ze si na materskom v ochrannej lehote. Budu zrejme potrebovat doklad o poberani materskeho zo SP.
A den nastupu sa berie den podania potvrdenia na socialne alebo az po potvrdeni zo socialneho ci je rozhodujuci datum od gynekologa....
Chcem sa spytat, kolko mesiacov trva materske od nastupu?
@miminkaa6 Deň nástupu je deň, ktorý budeš mať uvedený na žiadosti o materské, ktorý ti vystaví gynekológ. To znamená, že keď ukončíš PN, tak ďalší deň je nástup na materské. Nastúpiť na materské tým, že si uplatňuješ materské v ochrannej lehote musíš presne 6 týždňov pred pravdepodobným pôrodom.
mamičky, chcela by som sa Vas opytat, tiez som ako zakladatelka temy od zaciatku tehu PN, zamestnavatel si pyta termin nastupu na MD, a neviem ako sa riesi, ked od januara som nebola v raci, ci mi dovolenku nevycerpanu preplatia, alebo len prenesu alebo prepadne???alebo ako je to s tou dovolenkou?mala by som PN ukoncit este pred materskou a vycerpat dovolenku???lebo preplatit mi ju urcite nepreplatia ..Dakujem!!!!!!!
@bosorka0312 Ahoj, lekár (gynekolog) ti dá potvrdenú žiadosť o materské. Od 32 tt môžeš byť na materskej. Žiadosť by som začala riešiť trochu skôr, aby mala SP čas vydať rozhodnutie, trvá to mesiac. Keďže si zamestnanec, nerobíš a neohlasuješ nič. Až potom pri prechode z MD na RD (po 34 týždňoch MD) sa prihlasuješ do SP na dôchodkové poistenie (teraz pri nástupe na MD by ťa mal prihlásiť zamestnávateľ, radšej si to po nástupe over v SP). V zdrav. poisťovni tiež nič, to si administrujú medzi sebou úrady. Potom budeš žiadať o rodičovský príspevok. Od narodenia dieťaťa žiadaš o rodinné prídavky na UPSVaR, to môžeš spolu so žiadosťou o "pôrodné", po 28 dňoch od narodenia dieťaťa. Potvrdenie, ktoré priložíš, dostaneš na matrike keď si budeš (otec) preberať rodný list.