Vybavovali ste rodičovský príspevok z Nemecka?

zojka29
14. nov 2014

Ahojte , chcem sa opytat ma niekto skusenost pri vybavovani Elterngel z Nemecka., narodil sa nam syncek v septembri ja som na materskej na SK do 10.4, manzel pracuje v Nemecku, na Sk urade nam povedali ze si mame poziadat Rodicovsky z Nemecka aj ked sme s malym na Sk , manzel ma v Nemecku prechodny pobyt. Vedel by mi niekto poradit a ake papiere su potrebne? dakujem

lenka2411
14. nov 2014

Ahoj, na Elterngeld ma narok len tvoj manzel, a to len vtedy, ked si rozdelite matersku. Ale neviem, ako by to vo vasom pripade mohlo fungovat, kedze si ty na SK a predpokladam, ze si v Nemecku nepracovala. Pridam ti link na jednu stranku http://www.bmfsfj.de/BMFSFJ/Service/rechner,did....
Ale na Erziehungsgeld mas narok. Potrebujes k tomu asi rodny list deti a napisat ziadost(Antrag). Vsetko to musi byt na manzelove meno. Najlepsie je ak by manzel zavolal na Familienkasse a opytal sa, co vsetko potrebuje.

saska.t
14. nov 2014

No podla toho co pises mate v nemecku narok len na Kindergeld (detske pridavky) 184,-eur /mes. do 18 roku veku dietata,matersku a rodicovsky mas dostavat na SK kedze v DE nezijes s malym. Tvoj muz musi podat antrag auf Kindergeld dodat prelozeny rodny list maleho a zrejme aj potvrdenie,ze na SK rodinne pridavky nepoberas,kedze tento pridavok mozes brat len v jednom state...

nadula01
14. nov 2014

Elterngeld?Nemyslis náhodou Kindergeld?Co su pridavky na deti????My to tak máme,tlačivo nám dali na Slovensku ,doniesli sme vyplnene z Nemecka a potvrdene, na Slovensku nám stopli pridavky a vyplácajú ich Nemci
Pretoze,to co ty pises, to je materská a to by si musela tu rodiť,zit,chodit k dr

oladuna
14. nov 2014

Viem ze v celej europskej unii to uz funguje rovnako.musis ist na svoj urad prace a socialnych veci tu v SR. Tam je oddelenie ktore potvrdzuje Nemecku ze ty sama alebo resp.tvoj manzel tu pridavky na dieta neberiete.a potom ked to poslu do nemecka elektrobicky tak mu to tam potom schvalia. Samozrejme ze sa zacina s tym ze tvoj muz poziada o pridavky v nemecku a potom to oni cele poslu na SR kde budu ziadat od slovenskej strany vyjadrenie ze nepoberate v SR pridavky na deti.Ty medzitym mudis ist na urad prace ako som uz spominala. A TERAZ TO NAJLEPSIE: oni tam maju taky naval ziadosti ze to cele moze trvat aj jeden rok kym sa to cele potvrdi. Ja som tam mala znamu ktora to vedela posunut a aj tak nam to trvalo 7 mesiacov.