Vybavovala niektorá Slovenka z Čiech pôrodné na Slovensku?

simona173
5. nov 2013

Potrebovala by som nejake info ohľadne príspevku pri nar.dietata.Som v Prahe a chcem zaslať žiadosti poštou. Ide to?Ďakujem vopred

lesanka845
5. nov 2013

Ahoj, ja som to vybavovala dcer osobne, ale myslim, ze by to malo ist aj postou. Tiez sme slovaci a zijeme v Breclavi. Ak ta bude este nieco zaujimat, tak kludne napis.

simona173
autor
5. nov 2013

@lesanka845 dakujem, skusim postou.Tak mam este otazku, museli ste nieco este robit s rodnym listom dietata, alebo nevadil im cesky?

lesanka845
5. nov 2013

uznali nam cesky, ale neskor sme vybavili aj slovensky , ten je potrebny kvoli pasu

simona173
autor
5. nov 2013

@lesanka845 tak to mi odlahlo.takze nemusim ani v tej ziadosti nic davat potvrzovat na matrike?

lesanka845
5. nov 2013

myslim, ze z matriky nic, aj ked ja uz si to presne nepamatam, mala uz ma 15 mesiacov

hrasok100
5. nov 2013

Našej malej sme vybavili najprv lovensky rodny list, a potom až príspevok (ten som vybavovala osobne)....upozornenie - okrem žiadosti chcú aj potvrdenie od českej sociálky, že si nedostala žiadny príspevok v ČR. V Brne nám ho dali bez problémov a úsmevom.

simona173
autor
6. nov 2013

@hrasok100 Dakujem, o tom potvrdeni viem musim ist na urat tu podat rodicovsky prispevok a tak hned ich budem pytat aj doklat, ze som neziadala porodne v cr. A vybavola si tu rodičovsky alebo na slovensku? ja musim tu lebo som tu zamestnana

sendy27
6. nov 2013

Chcela som napisat rovnaku temu 3 den vybyvujem sestre papiere vsetko ma okrem treba potvrdenie ze nedostala prispevok na dieta v českej republike pani tu na socialke vravela ze staci len napisat a potvrdit v čechach nedaju jej take potvrdenie ake tlačivo baby treba oficialne ako sa to vola dakujem

hrasok100
6. nov 2013

sendy27: Aj mne na prešovskom úrade tvrdili, že nič také mi v ČR nedajú, ale na brnenskom úrade to nebol problém. Nie je to oficiálne tlačivo, ale tzv. prázdna žiadosť, kde úradníčka napíše, že XY nemá v České republike nárok na poskytnutie prípevku pri narodení dieťaťa.
A simona173: Na Slovensku som si vybavoval len "Prípevok pri narodení dieťaťa" a "Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa". Materskú om samozrejme dostávala od českej sociálky (om tu zamestnaná a platím si sociálne aj zdravotné poistenie) a rodičovský príspevok tiež od českej sociálky (ten ale dostáva manžel - ja som sa po pol roku materskej vrátila do práce).

suelynka
11. nov 2013

A možem sa spýtať.. rodili ste v Čechách alebo kde?? ja mám tiež taký problém, som v čechách ako doktorandská študentka som a na SR mi povedali, že nedostanem príspevok na narod. ani rodičovský od Slovenska.. a potom v Čechách, že nedostanem lebo nemám trvalý pobyt.. tak vobec tomu nechapem......

sendy27
11. nov 2013

@hrasok100 diky za radu aky je priplatok k materskej

sendy27
11. nov 2013

@hrasok100 diky za radu aky je priplatok k prispevku pri narodení dietata diky 🙂

bajana
11. nov 2013

@suelynka ak budes rodit na SVK, porodne dostanes tam, ak budes rodit v CR, skocis na socialku po potvrdenie, ze si nic nedostala (ako pisali baby vyssie) a na Slovensku ho dostanes....je to uvedene na ofic.strankach
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/sta...

co sa tyka materskej a rodicaku, to netusim, mala by si dostavat tam, kde si platis soc. a nemoc. poistenie, ako doktorandka si asi zamestnancom univerzity, takze budes dostavat v CR, nie?

hrasok100
11. nov 2013

@suelynka Príspevok pri narodení a aj príplatok k nemu dostaneš aj keď budeš rodiť v ČR - podmienkou je Tvoje slovenské občianstvo, trvalý pobyt a zapísanie dieťatka na Tvoj trvalý pobyt. Nenechaj sa odbyť úradničinou 🙂 Inak pekne popísané to je tu o príspevku: http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
a tu o príplatku k príspevku: http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
V ČR nárok na príspevok nemáš, resp. tu majú nárok len sociálne slabé rodiny.....a aj to by si musela platiť sociálku nejakého pol roka pred naordením, čo predpokladám ako študentka neplatíš.

hrasok100
11. nov 2013

@sendy27 Príspevok pri narodení je aktuálne 151,37 Eur a príplatok 678,49 EUR 🙂 Mne to došlo na účet cca. mesiac a pol od podania všetkých papierov na prešovkej sociálke.

sendy27
11. nov 2013

@hrasok100 diky si zlata 🙂

suelynka
12. nov 2013

a možem sa spýtať ešte neviete či môžem dostávať rodičovský príspevok popri štúdiu ?? mám na mysli denné doktorandské štúdium.. ďakujem