Potrebovala by som nejake info ohľadne príspevku pri nar.dietata.Som v Prahe a chcem zaslať žiadosti poštou. Ide to?Ďakujem vopred
@lesanka845 dakujem, skusim postou.Tak mam este otazku, museli ste nieco este robit s rodnym listom dietata, alebo nevadil im cesky?
uznali nam cesky, ale neskor sme vybavili aj slovensky , ten je potrebny kvoli pasu
@lesanka845 tak to mi odlahlo.takze nemusim ani v tej ziadosti nic davat potvrzovat na matrike?
myslim, ze z matriky nic, aj ked ja uz si to presne nepamatam, mala uz ma 15 mesiacov
Našej malej sme vybavili najprv lovensky rodny list, a potom až príspevok (ten som vybavovala osobne)....upozornenie - okrem žiadosti chcú aj potvrdenie od českej sociálky, že si nedostala žiadny príspevok v ČR. V Brne nám ho dali bez problémov a úsmevom.
Chcela som napisat rovnaku temu 3 den vybyvujem sestre papiere vsetko ma okrem treba potvrdenie ze nedostala prispevok na dieta v českej republike pani tu na socialke vravela ze staci len napisat a potvrdit v čechach nedaju jej take potvrdenie ake tlačivo baby treba oficialne ako sa to vola dakujem
sendy27: Aj mne na prešovskom úrade tvrdili, že nič také mi v ČR nedajú, ale na brnenskom úrade to nebol problém. Nie je to oficiálne tlačivo, ale tzv. prázdna žiadosť, kde úradníčka napíše, že XY nemá v České republike nárok na poskytnutie prípevku pri narodení dieťaťa.
A simona173: Na Slovensku som si vybavoval len "Prípevok pri narodení dieťaťa" a "Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa". Materskú om samozrejme dostávala od českej sociálky (om tu zamestnaná a platím si sociálne aj zdravotné poistenie) a rodičovský príspevok tiež od českej sociálky (ten ale dostáva manžel - ja som sa po pol roku materskej vrátila do práce).
A možem sa spýtať.. rodili ste v Čechách alebo kde?? ja mám tiež taký problém, som v čechách ako doktorandská študentka som a na SR mi povedali, že nedostanem príspevok na narod. ani rodičovský od Slovenska.. a potom v Čechách, že nedostanem lebo nemám trvalý pobyt.. tak vobec tomu nechapem......
@suelynka ak budes rodit na SVK, porodne dostanes tam, ak budes rodit v CR, skocis na socialku po potvrdenie, ze si nic nedostala (ako pisali baby vyssie) a na Slovensku ho dostanes....je to uvedene na ofic.strankach
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/sta...
co sa tyka materskej a rodicaku, to netusim, mala by si dostavat tam, kde si platis soc. a nemoc. poistenie, ako doktorandka si asi zamestnancom univerzity, takze budes dostavat v CR, nie?
@suelynka Príspevok pri narodení a aj príplatok k nemu dostaneš aj keď budeš rodiť v ČR - podmienkou je Tvoje slovenské občianstvo, trvalý pobyt a zapísanie dieťatka na Tvoj trvalý pobyt. Nenechaj sa odbyť úradničinou 🙂 Inak pekne popísané to je tu o príspevku: http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
a tu o príplatku k príspevku: http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
V ČR nárok na príspevok nemáš, resp. tu majú nárok len sociálne slabé rodiny.....a aj to by si musela platiť sociálku nejakého pol roka pred naordením, čo predpokladám ako študentka neplatíš.
a možem sa spýtať ešte neviete či môžem dostávať rodičovský príspevok popri štúdiu ?? mám na mysli denné doktorandské štúdium.. ďakujem
Ahoj, ja som to vybavovala dcer osobne, ale myslim, ze by to malo ist aj postou. Tiez sme slovaci a zijeme v Breclavi. Ak ta bude este nieco zaujimat, tak kludne napis.