Vybavovačky ohľadom bábätka narodeného v Rakúsku.

jankacecilka
29. aug 2019

Dobrý deň,
s priateľom čakáme bábátko, momentálne som v 29.týždni. Pracujem na SK a priateľ ma práve pripoistil do rakúskej zdravotnej poistovni. To znamená, že mám aj rakúske zdravotné poistenie aj slovenské zdravotné poistenie cez kartičku E106 ( kvôli mojej ekonomickej aktivite na SK). Máme vybavení Meldenzettel vo Viedni a trvalý pobyt máme vedený na SK. Plus máme obidvaja slovenské občianstvo.

Otázky:
1. Dostane dieťa rakúsky rodný alebo medzinárodný rodný list ? Následne potom sa vybaví slovenský rodný list ?
2. Nie sme zosobášení. Je nutné pred pôrodom ísť vybaviť na matriku v Rakúsku a na Slovensku, aby dieťa malo priateľovo priezvisko ?
3. Babätko bude mať slovenský pas ?
4. Aké zdravotné poistenie bude mať bábätko ?

Ďakujem veľmi pekne za rady.
🙂

lula313
29. aug 2019

@jankacecilka 1, dostane Rakusky a medzinárodný RL, musis si na SK matrike vybaviť slovenský
2, fuuuha, asi si sa v AT rozhodla rodit na poslednú chvíľu. Potrebujes úradne preklady Vašich rodných listov a prehlásenie o otcovstve do Nemčiny
3, bude, ale až potom, čo bude mat sk rodny list(rodné cislo), vybavis na ambasáde alebo na SK
4, vybavovala som slovenské a až potom pripoistenie na seba

vroni
29. aug 2019

Robiť prehlásenie o otcovstva v nemčine je úplne zbytočné, stačí ho urobiť v slovenčine do slovenského rodného listu. A pred tým, než toto všetko začneš vybavovať si nezabudnite vybavit Anmeldebescheinigung (pre seba a následne po sk rodnom liste aj pre dieťa)

jankacecilka
autor
29. aug 2019

@lula313 áno, len pred mesiacom sme sa presťahovali do Viedne a až po vybavení pobytu v Rakúsku ma mohol priateľ pripoistiť. Plus sa čakalo na komunikáciu medzi rakúskou a slovensku poisťovňou.

lula313
29. aug 2019

@vroni po pase, lebo na základe RL dieta na cudzineckej neprihlásia(riešili sme ro 1,5 roka dozadu)

vroni
30. aug 2019

@lula313, po pase je ideálne, ale záhadným spôsobom niekedy rodný list stačí (netuším, od čoho to závisí, niekedy pas musí byť, niekedy ho nechcú)