Vybaviť si materskú alebo rodičák?

sabinka2019
14. jan 2021

Som v 7 mesiaci tehotenstva, od začiatku tehotenstva som na PN kvôli hroziacemu potratu...
Cez 2 roky som pracovala na polovičný úväzok (v hrubom som dostávala výplatu 280€)
Potom som nastúpila na plný úväzok (v hrubom 700€)
Lenže akurát vtedy som otehotnela robila som len 8 dní viacej sa nedalo keďže mi hrozil potrat...
Čítala som že tie čo pracovali mali by dostávať materskú 370€.
Myslíte že to mi bude schválené?
Ak áno mám to niekde žiadať alebo automaticky dostanem túto sumu keď nastúpim na materskú?
Pretože z prvej práce by sa mi materská ani neooplatila ale rodičák.
Ďakujem za odpoveďe.

nafka0483
14. jan 2021

@sabinka2019 Nejde o tie co pracovali, ale tie co maju narok na matersku. A nie materska 370 eur, ale rodicovsky prispevok.
Ak mas narok na matersku, tak musis prednostne poberat tu. Ak je ale nizsia ako suma RP, tak poziadas UPSVaR a ten ti bude doplacat matersku tak, aby si mala vysku RP. Po skonceni poberania materskej poziadas o vyplacanie RP.

sabinka2019
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sabinka2019
autor
14. jan 2021

@nafka0483 aha tak na materskú mam nárok keďže 270 dní mam poistené len ide o to či mi bude vyplácana ta suma 370€?

nafka0483
14. jan 2021

@sabinka2019 Zo socialnej poistovne ti bude vyplacane tolko, kolko ti vyjde podla vymeriavacieho zakladu (cize podla platu) a zvysok do 370 ti po poziadani bude doplacat UPSVaR. A ked materska skonci, tak RP 370 ti bude dalej platit UPSVaR.

sabinka2019
autor
14. jan 2021

@nafka0483 aha tak ďakujem za odpoveď. Ale tie 370 budem dostávať 6 mesiacov alebo celé 3 roky?

nafka0483
14. jan 2021

@sabinka2019 No ja neviem, pisem po madarsky?
34 tyzdnov co je materska budes dostavat sumu podla svojho platu zo SP + ti bude do 370 doplacat UPSVaR, cize spolu pocas materskej 34 tyzdnov budes dostavat 370 eur.
A potom po skonceni materskej budes poberat do 3 rokov veku dietata 370 eur RP.
Cize u teba bude materska spolu 370 a aj RP 370, cize ano od nastupu na matersku az po dovrseni 3 rokov budes poberat 370

sabinka2019
autor
14. jan 2021

@nafka0483 ja sa len pýtam nevyznám sa v tom bude to moje prvé dieťa a bolo mi čudné že 3 roky budem dostávať túto sumu keď materská sa dostáva len pol roka. Ale ešte raz ďakujem za odpoveď.

nafka0483
14. jan 2021

@sabinka2019 Dostava sa 34 tyzdnov, nie pol roka a po nej budes poberat uz rodicovsky prispevok. Tych 370 to je rodicovsky prispevok, nie materska. Matesku pobera kazdy tolko, kolko mu vyjde podla platu. V pripade, ze vyjde menej ako rodicak, tak aby zena nebola ukratena, tak jej doplatia do vysku rodicaku.

sabinka2019
autor
14. jan 2021

@nafka0483 pokiaľ viem 270 €sa dostáva RD preto mi to nesedí

nafka0483
14. jan 2021

@sabinka2019 V pripade, ze nie je narok na matersku, tak 270. V pripade, ze je narok na matersku, tak 370. Je to rozlisene podla toho kto si platil odvody.

katkami123
14. jan 2021

@sabinka2019 nedostáva, už ho zvýšili. Podľa toho ak si pracovala, máš nárok na vyšší.

katkami123
14. jan 2021

@nafka0483 nafka ešte sa Ťa chcem opýtať. Dcérka bude mat v máji začiatkom 3 roky. Som opäť tehotná a termín mi lekár stanovil na 12. júna. Co robiť v tomto medziobdobí? Počas materskej som mala zmluvu na dobu určitú a zamestnávateľ mi ju už samozrejme nepredĺžil, ale to bolo ešte pred 2 rokmi. Musím ísť sa registrovať na úrad prace?

nafka0483
14. jan 2021

@katkami123 Mozes sa prihlasit len na zdravotnej poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov - tym budes mat pokryte to, ze odvody do ZP si nebudes musiet platit.
Co sa tyka materskej, tak aby si mala narok, tak potrebujes splnit podmienky, to neviem ci ti vychadza.

hacula1816
14. jan 2021

@nafka0483 ahoj prosim a toto, ze sa nahlasim ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov sa da vyuzit aj v tom pripade keby isiel na matersku manzel ale dalej by pracoval a ja by som sa doma starala o dieta?

nafka0483
14. jan 2021

@hacula1816 Iba v pripade, ze mate viac deti. Na to iste nemozes byt nahlasena ty v ZP a zaroven manzel pocas materskej. Ak mate dve deti, tak na jedno manzel matersku a na druhe ty prihlasenie v ZP.

hacula1816
14. jan 2021

@nafka0483 aha no to by bol problem. to som chcela pre kamosku vediet, lebo oni budu mat teraz prve dieta vlastne a ona ma nizky plat, tak im niekto hovoril, ze sa to da spravit tak, ze by siel jej muz na matersku lebo on ma teda lepsi, s tym, ze on nejako nahlasi, ze o dieta sa ma kto starat a bude chodit normalne do prace len nevedia, ze ako co by bolo s nou. lebo ona vlastne bude normalne tiez dalej zamestnana ako sa to tam potom riesi. to by si musela dat vypoved v praci a byt na urade prace normalne ci?

nafka0483
14. jan 2021

@hacula1816 Jaj sice pockaj, ved ked hovorime o materskej, tak hovorim o dietati do 3 rokov. Takze takto - ak je ona zamestnana, tak normalne nastupi na matersku a neskor na rodicovsku. Tym padom nemusi riesit nic s poistovnou. Ked jej skonci poberanie materskej, tak nepoziada o rodivosky prispevok, ale jej muz poziada o matersku.
Cize ona voci zamestnavatelovi bude na rodicovskej dovolenke, tym nemusi riesit nic. Voci uradom to bude ok, lebo rodicovsky si nepoziada. Muz poziada o materske a ked jemu mateska skonci, tak sa mozu rozhodnut kto poziada o RP - kedze maju obaja narok na matersku, tak obaja budu mat narok na ten vyssi RP.

hyberncia
14. jan 2021

@nafka0483 ibaže to podľa mňa nie je správne upsvar bude dorovnavat materskú do výšky rodičku až keď sa dieťa narodí. Predtým jej nikto nič dorovnavat nebude.

nafka0483
14. jan 2021

@hyberncia Aha, ano, mas pravdu, to som si neuvedomila. Pred narodenim bude materska taka aka jej vyjde a po narodeni poziada o doplacanie do vysky RP.

veronikabottova123
20. jan 2021

Dobri vecer prepacte môžem sa opitat ohľadne podplácania rodičovského k materskej keď je menšia ako rodicak dnes som volala na úrad a že to doplácajú až po narodení babetka ďakujem za každé info prepáčte za chibicki

hyberncia
20. jan 2021

@veronikabottova123 je to správna info. Doplácajú to až pri narodení

veronikabottova123
20. jan 2021

@hyberncia dakujem