Ahojte, keďže mám retazovy pôrod tak som si požiadala o materskú o mesiac neskôr. (Zabudla som na to) a pani na úrade mi povedala že za jeden mesiac rodičovskej musím vrátiť. Nemá s tým niekto skúsenosť ? Dá sa to vrátiť na splátky alebo po častiach ? Ci sa musí vrátiť plná suma ? :/// keďže oni mi to nevedia povedať. Musím si počkať na papier
Naraz si ju dostala vyplatenú, naraz ju aj vrátiš. Snáď si neminula peniaze, na ktoré nemáš nárok. Ak áno, tak vrátiš z materskej.
@melanta prepáčte ale takým prístupom s vami nebudem komunikovať 🙂 keďže chyba bola na úrade práce nie u mňa 🙂 neviete detailnejšie čo je vo veci. Prajem vám zlepšenie nálady a pekný zvyšok dňa
@ninka297 Ďakujem,viac by mi to vyhovovalo takto. Uvidím čo sa bude dať.
@catherine_gun ty si neskor poziadala, chyba bola na tvojej strane. Pockaj na vyrozumenie a chod sa tam dohodnut. Vratit mozes aj z materskej, co ti spatne doplatia.
@catherine_gun chyba bola na up? Však sama píšeš, že si zabudla podať žiadosť
@catherine_gun chyba bola v prvom rade na tvojej strane nie na upsvar. Ty neskoro poziadas o materské a kedy si nahlásila na upsvar, že nastupujes na md? Či myslíš, že oni majú vedeckú guľu?
@catherine_gun prepáč, ale chyba nebola na strane úradov. O materské sa žiada, nejde o automaticky vyplácajú dávku - požiadala si neskoro a taktiež sa tým pádom neskoro pozastavil nárok na RP, ktorý ti riadne zaslali tak ako to v systéme mali. Tebe za obdobie kedy si mala nárok na materské - ktoré ti bude spätne doplatené - vyplatili aj RP. Chyba sa stala na tvojej strane. Počkaj kým ti príde rozhodnutie a pokiaľ tie peniaze nemáš - osobne navštív pobočku ÚPSVaR a ak budú súhlasiť spíšete na mieste dohodu o splátkach. @ninka297 o to, aby dávku spätne mohla vyplatiť na splátky musí požiadať a uviesť dôvod. Nemajú povinnosť jej vyhovieť.
@catherine_gun nie nie, chyba nebola na úrade. Úrad nie je povinný sledovať, kedy ty končíš poberanie RP pretože ideš poberať MP. Je tvoja povinnosť si to ustriehnuť a včas oznámiť. Neurobila si tak, úrad ti teda vyplatil dávku, na ktorú si nemala nárok a teraz ideš riešiť, či ju musíš vrátiť naraz. No áno, naraz si dostala, naraz vrátiš. Nie je chyba úradu, že si neoznámila zmenu včas a že si minula príspevok, na ktorý si nemala nárok. Ja mám náladu dobrú, ale ďakujem za prianie.
@catherine_gun kamaratka musela vracat RP - naraz, nie na splatky. Prisiel jej papier a mala 14 dni na uhradenie.
Veď keď ti schvália materskú, príde ti doplatena spätne od akého dátumu si si požiadala, môžeš vrátiť z toho