Ahojky potrebujem poradit, moj muž pracuje od apríla 2012 v Nemecku,
v oktobri sme požiadali o rodinne pridavky z Nemecka, tie by sme mali
dostat v januari 2013, ktore by nam mali preplatit od apríla 2012
odkedy tam muž pracuje,
Na Slovensku rodinne pridavky chcem zrušit, moj syn mal v septembri 3
roky, kedy mi skončil aj rodičovsky príspevok,
pani na urade mi povedala, že musim vratit prídavky od apríla až
doteraz čomu aj rozumiem,kedže nemožem ich poberat z dvoch štatov
naraz
ale nerozumiem prečo mam vracat aj rodičovsky príspevok od apríla
2012 do septembra 2012 ???
O ten som nežiadala v Nemecku nakolko sa tam pobera len dva roky a s detmi žijem na Slovensku,
Prosím poradte mi
@kiko2008 - fuha preco ste to vobec riesili, tie systemy nie su prepojene, v zivote by na to neprisli 😝 Zrusit ste mali ucet na ktore to chodilo na slovensku, vracalo by sa to automaticky a hotovo... Poberat pridavky z dvoch statov nie je mozne, pokial manzel pracuje tam, oboje musi ist z toho statu. Nemozete zit tu a aj tam. Ono totiz de facto nemate narok na nic z nemecka, pokial s detmi zijes na slovensku. Preverovat to budu.
@anjelicek26 som z toho mimo, na Sk nemam narok pretože muž pracuje v Nemecku, a z Nemecka narok tiez nemam pretože žijem tu? tak odkial mam narok? asi vlastne na nič 😠
@kiko2008 - no doslova je to tak. Ono sa predpoklada, ze rodina zije spolu :(
@kiko2008 Neviem ako je to z Nemecka. Ale napr. keď muži pracujú v Čechách tak manželky majú nárok na rodičovský z Čiech, ktorý je vyšší a zdá sa mi, že do 4 rokov aj keď vlastne celá rodina žije na Slovensku. Mňa hneď tá pani upozornila,že ak by sa manžel zamestnal v Čechách - do 8 dní to treba nahlásiť. Takže treba zistiť - možno máte nárok z Nemecka a ak je na 2 roky ale určite je vyšší - takže na to možno budete lepšie.
@kiko2008 ste mali nahlasit ze sa zdrziavate v inom state EU, aby ste nemuseli vracat aj RP