Vrátenie na RD, kvôli chorobnosti dieťaťa.

mesiacik12
25. jún 2018

Chcem sa spytat sla som o pol roka skor do prace. Syn mal vtedy 2,5r. Chodil do sukromnej skolky. Poberala som 280e. Moja otazka je ci sa da vratit na RD nakolko syn od oktobra chodi uz do statnej skolky a byva mi casto chory. 5 dni v skolke a potom 2-3 tyzdne doma. Takto to je od oktobra v kuse. Teraz ma 4r. Chcela by som poziadat o predlzenu RD. Viem, ze budem potrebovala ziadosti od lekarov, len potrebujem vediet ci mi tie ziadosti aj pre lekarov daju na urade prace.Dakujem

alicka850
25. jún 2018

Nechcem Ti brat iluzie, ale toto nie je dovod na predlzenu platenu RD, ak teda nema zavaznejsiu diagnozu ako bezne respiracne ochorenia. Je to bohuzial tak u vacsiny deti, co nastupia do kolektivu.

hettinka
25. jún 2018

@mesiacik12 toto sú úplne bežné škôlkárske choroby, skoro každé dieťa býva v škôlke v istom období často choré. Takže toto podľa všetkého nebude dôvod na platenú predlženú rodičovskú dovolenku. Ak si to môžeš dovoliť, môžeš zostať doma až do 6 rokov dieťaťa, avšak od štátu nedostaneš nič.
Pokiaľ by mal vážne diagnózy, vtedy sa dá vybaviť aj platená predĺžená RD. To už ale posudzuje posudkový lekár, nie bežný obvoďák. Ste v starostlivosti nejakých odborníkov? Má silnú alergiu? Iné diagnózy?

mesiacik12
autor
25. jún 2018

@hettinka chodime imunolog/alergologovi. Je alergik na pel a travu. Dostali sme aj liecbu imunor ani ten nezabera. Zaciatkom jula mame ist zase k nej. Tak uvidim co povie.

tecko28
25. jún 2018

Tlacivo daju na UPSVaR, dolozis spravy od odbornych lekarov max 6 mes stare, zanesies pediatricke, ona napise suhrnnu spravu, velmi dolezite je ako to zhrnie, nech napise prehlad chorobnosti, zanesies na Urad spat. Vela zalezi od posudkoveho lekara, ale pokial ti pedina napise, ze si dieta vyzaduje zvysenu starostlivost , pripadne, ze nie je koli zvysenej chorobnosti vhodne aby isiel o´do kolektivu, tak sa to moze podarit. Poznam vela deti, ktore mali vaznejsie diagnozy a posudkovy lekar to zmietol zo stola, ale aj vela takych co to maminy uhrali na naviazanost na matku s posudkom od psychologa a boli doma. Nevzdavaj to, nadej je vzdy, treba skusit

mesiacik12
autor
25. jún 2018

@tecko28 ja to skusim. Za skusku nic nedam. Skusali sme vsetko mozne a nic nepomaha. Boli sme aj na ORL ci mu nenarastla nosna mandla, ale nie nenarastla....aj konvickujeme a nepomaha....ja to skusim podat, ak nevijde pojdem na neplatenu RD.

pininka
25. jún 2018

@mesiacik12 mozes ist na rodicovsku, ale peniaze dostavat nebudes. Moj syn mal tazky atopicku exem, vela veci nesmel jest,vratane mlieka a krvne testy na imunitu strasne. A ani to nebol dovod na to,aby som dostala peniaze v predlzenej rosicovskej. Sama na urade prace mi pani povedala,ze to musia byt tazke dovody.

boar01
25. jún 2018

@mesiacik12 nenechaj sa odradit, je to dovod na predlzenu rd. Zalezi od lekarov ako napisu spravy a od posudkoveho lekara.

boar01
25. jún 2018

@mesiacik12 a ziadost sa da stiahnut na nete + spravu odborny lekar moze napisat na vlastny papier (obyc.lelarska sprava)

tecko28
25. jún 2018

@pininka skusila si sa odvolat? Napisala pediatricka, ze odporuca predlzenu rodicovsku? Poznam dieta s ktorym bola mama na predlzenej rodicovskej vyslovene len preto, ze zadrziavla stolicu, podlozili to este posudkom psychologa, neodporucala ho dat pedina do kolektivu, hned im dali na 2 roky a potom sa podarilo do tych 6 tich predlzit. Takze vela zalezi od pediny a posudkoveho. Nejaka uradnicka ta odfajci hocijako. Ale tiez viem o predcasnati, ktore rehabilituje, tiez respiracne ochorenia a kopa ineho a prvykrat zamietli, na odvolanie schvalili, netreba sa dat odpinkat. Mozno jej to neschvalia, ale ked neskusi nezisti

mesiacik12
autor
25. jún 2018

@boar01 pls. kde najdem tu ziadost? Dakujem

domculik
25. jún 2018

@boar01 akurat idem pisat, ze je to velmi individualne, zavisi od lekara a posudkoveho...

mesiacik12
autor
25. jún 2018

@tecko28 dakujem 😉

tecko28
25. jún 2018

@mesiacik12 za malinko 🙂 Treba podat cim skor, im trva dost aj to posudenie, minimalne mesiac

mesiacik12
autor
25. jún 2018

@tecko28 este musim k tej ziadosti co si mi poslala daco dolozit? Alebo staci toto odniest na urad a tam mi daju ziadost o predlzenie RD?

mesiacik12
autor
25. jún 2018

Chcem sa este spytat ak by mi neschvalili platenu RD, tak by som isla na neplatenu vtedy dieta nesmie chodit vobec do skolky nie? Zamestnavatel mi da vypoved ak pojdem spat na RD?

alicka850
25. jún 2018

@mesiacik12 k imunoalergologovi chodi kazde druhe dieta. Aj moj syn je atopik, alergia na niektore potraviny, zvacsena nosna mandla. Bezne detske choroby. Som ma ocr pomaly kazdy mesiac a tiez to mojo zamestnavatela netesi Nie je to dovod na platenu RD. Pride mi to trochu nefer, ked takto mamicky spekuluju a vobec sa cudujem pediatrom, ze toto podporuju. Keby sme to zacali robit vsetci, tak neviem z coho by sa vyplacali tie rodicovske prispevky.

armica152
25. jún 2018

ja som bola tiež takto na predlženej RD, malý nastúpil riadne do školky a vkuse bol chorý. Po polroku som dala žiadosť, plus potvrdenia od lekárov, imunolog, kardiolog, psycholog, a schválili mi to spätne pol roka dozadu, bola som s ním rok doma. Ja to zasa schvaľujem, pokiaľ ozaj tá matka s tým dieťaťom musí zostať doma z práce kvôli takejto chorobnosti. TO čo neschvalujem, a čo sú ozaj špekulácie, sú tie matky, ktoré si to vybavia- berú peniaze od štátu, a deti dávajú do školky normálne na celý deň a prípadne ešte aj do práce chodia. Takých je veľa.

tecko28
25. jún 2018

@mesiacik12 to co som poslala je uz ta ziadost, prvu stranu vyplnas ty. Treba dolozit lekarske spravy nie starsie ako 6 mesicov, zaniest pediatrovi, nech urobi posudok. Velmi dobre by bolo, aby imunolog/alergolog tiez napisal spravu preco odporuca, ak nebude ochotny, tak len tu spravu od neho doloz. A potom zaniest na urad a cakat

tecko28
25. jún 2018

@mesiacik12 ked budes na nepltenej, tk moz do skolky na pol dna, to je ten paradox, ze na platenej moze na cely

aniko92
25. jún 2018

Aj ja chcem riesit predlzenu RD kvoli chorobnosti.ale moja este ani do skolky nenastupila ma dva a pol roka a iz sme boli v nemocnici 7 krat so zapalom priedusiek a raz zo zapalom pluc.no neviem ci pochodim ked ze sesternica ma dieta s downovym syndromom a povedali jej na urade ze mala je zdrava.a ktomu imunoru berieme to tiez uz vise roka a az teraz zacina zaberat.

mesiacik12
autor
25. jún 2018

@armica152 ja s nim chcem zostat doma. Stale chybam v robote a uz ani ja nevladzem. Pred tym maval aj exem...ten sa stratil a teraz mame problemy s hornymi dychacimi cestami....

tecko28
25. jún 2018

@armica152 tak tu tiez napisem, tk to prrr 😀 Neber to v zlom, j matka, ktora si to vybavi a dieta ide do skolky sa mu moze naplno venovat. Napr. ja si idem tiez ybvit, maly ide do skolky, l s tym, ze ke budeme behat po lekaroich tam nepojde, skratka , aby som mu bola k dispozicii ked ma bude naplno potrebovat a nemusela sm to platat po celej rodine a v robote mi to urcite nebudu tolerovat, ze 2x do mesiaca logoped, 2x speci pedagog, +urologia, neurologia, endokrynologia...

majusqa77
25. jún 2018

@mesiacik12 pri platenej ti zamestnavatel musi drzat miesto. Ak pojdes na neplatenu, tam zalezi od toho, ci bude suhlasit s neplatenym volnom - nemusi. Potom pozor, narok na podporu je do 2 rokov od skoncenia pp a nieje mozny subeh podpora - rp

mesiacik12
autor
25. jún 2018

@alicka850 a mava stale bakterie v nose? Moj mava...napriklad dobrali sme lieky a dva,dni na to zase ma zlte sople....ja a manzel sme boli navyteroch mame negativne....si myslim, ze je to rozhodnutie kazdej matky ci to budu riesit ako ja....ja neuznavam Matky, ktore si to vybavia a chodiA do roboty....ja vyslovene nebudem chodit do prace....chcem byt doma s malym....

pininka
25. jún 2018

@tecko28 ja som ziadost neposlala, pretoze po dohovore viacerych ktori na tom bolo rovnako som sa do toho nepustala. Zavisi od toho aj aky urad to je. Pretoze ano zial rozhoduju uradnicky. A povedzme si pravdu, kolko deti je v skolke chorych a chodi na alergo. Toto niesu diagnozy na predlzenie rodicovskej. Ale vybavit sa da vsetko,to je jasne. Moj syn nakoniec nebyval chory vobec napriek otrasnym vysledkom, takze som nechcela zbytocne zneuzivat system.

tecko28
25. jún 2018

@pininka system zneuzivaju ini obyvatelia nasho krasneho Slovenska, nie matky, co sa chcu starat o svoje dieta 🙂

pininka
25. jún 2018

@tecko28 to by si sa divila kolko ludi to zneuziva a nemaju nic s nasimi spoluobcanmi tmavsej pleti a kolko z nich su taki co na to absolutne niesu odkazani.

tecko28
25. jún 2018

@pininka jasne, ale to je uz do inej temy 🙂 Autorka tohto prispevku k nim nepatri, to som si ista. Isla do prace, ale ked s to uz neda zvladat, tak je dobre, ze to chce skusit.

mesiacik12
autor
25. jún 2018

@tecko28 dakujem 😊😉