Vraj nemám nárok na tehotenské

perlita007
4. sep 2024

Baby, prosím.Vas, bola som si zaniest na sociálnu poisťovňu papier na tehotenský príspevok z tým, že mi tam povedali, že ked som bola na PN pri prvom tehotenstve, potom ma z práce prepustili, lebo som mala zmluvu len na určito, a keďže som oznámila tehotenstvo, zmluvu mi nepredĺžili a tak nemám zamestnávateľa, som na Materskej z prvym dietatom....vraj nemám nárok na tehotenské, a ani na ďalšiu materskú iba na minimum.....ďakujem...niekto nejaké skúsenosti?? Neviem teda či som to napísala, nejak zrozumiteľne.....dakujem

adeladulova
4. sep 2024

Nemáš odpracované 9 mesiacov, resp nemáš zaplatené 270 dni nemocenského, pri reťazový tehotensvach to tak býva.

sisa_s
4. sep 2024

Po ukonceni pracovneho pomeru by si musela otehotniet do 6m, aby si bola v ochrannej lehote a mala narok na tehotenske a matersku

michelle567
4. sep 2024

No jo, nemáš nárok... Bohužiaľ

anjelicek26
4. sep 2024

Si na rodicovskej nie materskej s prvym dietatom... nevychadza ti to bohuzial...

lilope
4. sep 2024

@adeladulova to nemá nič s reťazovým tehotenstvom. Ak by bola zamestnaná, nárok vznikne. Nebola zamestnaná a preto nárok nemá.

any_soj
4. sep 2024

@perlita007 toto je zial jedna z najvacsich beznych nespravodlivosti v tomto state.
Zena, ktora ma odrobene 270 dni a zmluvu na dobu neurcitu, moze nasledne mat aj 5 deti retazovo a dostane tehotenske, matersku, vyssi rodicak.
Zena, ktora odrobila tiez 270 dni, odviedla uplne rovnaku sumu do socialnej poistovne, ale zmluva jej pocas materskej skonci, nedostane nic z toho.

Ja mam odpracovanych 8 rokov, ale kedze pred prijatim syna do pestunskej starostlivosti som ucila na novom mieste, zmluva len na rok samozrejme, a v juli k nam prisiel, v auguste samozrejme vyprsala. Nasledne 3 tehotenstva - .... Prisla som tak o vyse 10 000€. Asi zbytocne, ale realne rozmyslam dat podnet ombudsmanovi kvoli diskriminacii.

belllinka
5. sep 2024

@any_soj vzburme sa vsetky, predtym ziaden tehotensky prispevok nebol, idem si zratat o kolko som prisla 🤦‍♀️ Tak neroď ako jablon, ked na to nemas a iba sa trasies za prispevkami

perlita007
autor
5. sep 2024

@lilope ano presne tak, žiaľ Bohu, a keďže plánujeme mať iba dve detičky , tak potom šup do práce.....

petronela1985
5. sep 2024

@perlita007 treba to rešpektovať, nemáš nárok, tak sa musíš inak zariadiť. Mne tiež nepríde fér, že ženy s minimálnou mzdou majú o niečo nižší tehotenský príspevok ako ja, čo mám vysoké odvody, lebo dolná/horná hranica, všakže. Čiže tam veľký rozdiel nie je a pritom odvediem do ŠR o dosť viac. Tak sú nastavené zákony, musíme to rešpektovať všetci.

petronela1985
5. sep 2024

@any_soj nie je to nespravodlivé, nemala si jednoducho aktívne nemocenské poistenie. Keby nemáš reťazovo toľko detí, ale medzitým by si aj pracovala, tak by si to riešiť nemusela. Každá minca má dve strany.

lenkakravcova
5. sep 2024

@any_soj prečo si si nezaplatila dobrovoľne odvody? Hlavne keď si už vedela pri prvom, že nemáš nárok.. ja som pri prvom nemlaa nárok na materskú lebo som bola študentka. Potom som si ale už platila dobrovoľné poistenie pred tehotenstvom 3 mesiace + počas neho.

lenkasarka
5. sep 2024

@any_soj nemôže byt všetko spravodlivé. My čo mame už veľké deti sme nedostavali žiadne príspevky. Mame narok na DB 50 eur. Naše deti nemajú nárok na stravu zadarmo. Nemali nárok na príspevky na počítače. Vlastne nemajú nárok na nič. Tiež mame štrajkovať o koľko eur sme prišli v porovnani s rodinami ktoré maju malé deti. V pohodicke sme prežili bez kadejakých príspevkov.

brendaa
5. sep 2024

@lenkasarka náhodou mne vyšiel aspoň počítač pre mladšieho,,,... kráľovské pôrodné som veru tiež nemala 😀

lenkasarka
5. sep 2024

@brendaa ale pre staršieho už ani nie 😂 ale vidíš žijeme aj bez toho aj keď sme silno diskriminované 😉

nelca0510
5. sep 2024

@any_soj aká diskriminácia. Žiadna. Tak sú zákony a hotovo. Nemáš zmluvu,smola.

any_soj
5. sep 2024

@nelca0510 vies, mne to uz nepomoze, ale mnohym zenam do buducnosti moze. Presne ta cast, ze tak su zakony a hotovo - nemusi to byt hotovo, zakony sa mozu menit. Je nespravodlive, aby sa to odvijalo od toho, ze niekto ma prave zmluvu a iny nie. Ten kto zmluvu ma, pocas rodicaku neodviedol ani cent naviac statu oproti tym, co im zmluva vyprsala cez rodicak.