Vplyv dlhodobej PN na materskú

tam9
14. apr 2020

Ahojte zienky, prosím Vás o radu. Všade hľadám na oficiálnych stránkach ale neviem nájsť 🤷🏻‍♀️Tak teda prosím o radu, niekoho zo sociálnej poisťovne alebo niekoho kto sa vyzná.
Som dlhodobo zamestnaná v jednej firme, ale momentálne som pn. Od januára 2020 som na pn kvôli rizikovému tehotenstvu a ak pôjde všetko dobre, ostanem až do nástupu na materskú v auguste. Avšak v roku 2019 som prešla dvoma neúspešnými tehotrnstvami a bola som pn dokopy 3mesiace. Január 2019 a júl august 2019. Chcela by som sa teda len utvrdit v info, že mám nárok na plnú materskú a z čoho sa vlastne ráta a že ozaj pn minuloročná ani tohtoročná) neovplyvňuje výšku materskej.
Ďakujem za rady 😊

fokuska
14. apr 2020

@tam9 Neviem aka je to "plna" materska. Ak myslis maximalnu, tak to zalezi od toho aky si mala VZ (cize sa odvija od zdanitelneho prijmu - platbu).
Nemocenske davky nie su zdanitelny prijem a teda nespadaju do zakladu na vypocet materskej.

Ak nastupis na matersku v roku 2020, tak podkladom pre vypocet je rok 2019.

tam9
autor
14. apr 2020

@fokuska
Ďakujem za odpoved. Čiže mi platí vymeriavací základ z roku 2019(vtedy mi to prišlo aj listom zo sociálnej poisťovne,čiže sa mi nezmení) a nie je ovplyvnený dĺžkou pn. A bude mi vyplacany plných 6 mesiacov a následne už prejdem na nižšiu sumu danú štátom. Tak tomu dobre rozumiem? Ďakujem

fokuska
14. apr 2020

@tam9 Vyska materskej sa vypocita z VZ z roku 2019.
Materska je vyplacane 34 tyzdnov standardne (dlhsie v pripade dvojiciek, pripadne ak by si bola osamela matka). Na matersku sa nastupuje spravidla 6-8 tyzdnov pred vypocitanym dnom porodu.
Po skonceni materksej si poziadas o rodicovsky prispevok - na ten budes mat narok ten vyssi, kedze mas narok na matersku.

Aj matersku aj RP ti vyplaca stat, takze neviem co presne myslis 6 mesiacmi a nizsou sumou danou statom ;)

zuzka_julka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz