Vo februári som dostala výpoveď. Budem mať nárok na materskú?

andreika_k
9. jún 2020

Ahojte, vo februari som dostala vypoved zo strany zamestnavatela z organizacnych dovodov (vypovednu lehotu-marec, april som bola doma, kedze prekazka bola na strane zamestnavatela a organizacna zmena vyhlasena az od 1.5., mzda mi tieto dva mesiace este normalne chodila). Od 1.5. som evidovana na urade prace (prvykrat v zivote po 11tich vkuse odrobenych rokoch). Min tyzden som zistila, ze som tehotna. budem mat narok na matersku pocitanu zo mzdy? alebo ajo to teraz budem mat? Dakujem za info

ivkazba
9. jún 2020

Za týchto podmienok nebudeš mať nárok na MD, pretože nemáš aktívne NP a nie si ani v ochrannej lehote (v nej by si bola ak by si otehotnela ešte počas výpovednej lehoty). Takže treba sa zamestnať a mať aktívne NP aspoň 90 dní. Ak sa mýlim, opraví ma @evittam

andrea2019
9. jún 2020

Zamestnankyni sa skončil pracovný pomer 30.4.2020. Od 1.5.2020 jej začala plynúť ochranná lehota, ktorá bude trvať osem mesiacov, t. j. skončí sa najneskôr 31.12. 2020. Ak jej deň uplatnenia nároku na materské (šesť týždňov pred očakávaným pôrodom, prípadne deň pôrodu, ak porodila predčasne) spadá do tohto obdobia, nárok na materské tejto poistenkyni vznikne. T.j, ak porodis do 31.12.2020 alebo nastupis na materskú tak narok mas z povodneho zamestnania.

evittam
9. jún 2020

@ivkazba Nemylis az na tych 90dni. Jej sa staci zamestnat aj len na 1den. Samozrejme ak splna hlavnú podmienku nároku na MD.
@andrea2019 Musela by byt tehotna uz v case trvania PP co ona asi nebola.

jersey87
9. jún 2020

@andrea2019 nie nevznikne. Musela by byt tehotna este ied chodila do prace. A lepsie je pre nu, aby sa zamestnala co i len na jeden den a bude sa jej materska vypocitavat z predchadzajuceho zamestnania. Ak by odrobila tych 90 dni, tak by sa jej pocitala od noveho zamestnavatela. Ale u noveho by nedosiahla taky vymeriavaci zaklad. Predsalen v starom uz toho mala co to odrobene, nejake odmeny, mozno preplatene dovolenky a to zdviha vymeriavaci zaklad.

evittam
9. jún 2020

@jersey87 Ako vies aky plat by mala u nového?! A aky mala u pôvodneho? Ju poznáš? Co ked ma moznost sa zamestnat na max.VZ?

andreika_k
autor
9. jún 2020

@evittam no ked si pocitam podla prveho dna poslednej menstruacie ta bola 30.4. ale to asi tazko niekomu dosvedcit :D

ivkazba
9. jún 2020

@jersey87 ja som išla v každom zamestnaní s platom vyššie aspoň o 300 eur, takže nie je pravda, že v novom musí mať nižší VZ

andreika_k
autor
9. jún 2020

@evittam teoreticky mam moznost sa zamestnat u frajera vo firme, ak by to mohlo priniest nejake ovocie, lebo pride mi nefer, ze clovek robi od svojich 19tich a dostane take peniaze ako ten, ktory po strednej alebo vysokej skole otehotnie. samozrejme nic proti nikomu, kazdy sa rozhodne sam, kedy je pripraveny, len je to nespravodlive.

jersey87
9. jún 2020

@ivkazba samozrejme, ak si isla s platom hore. Ale bavime sa o nej. ak ju prepustili z organizacnych dovodov, tak jej sa oplati najst hocijake zamestnanie aby mala NP. A nemusi odrobit ani tych 90 dni, ani hladat zamestnanie s vyssim platom.

jersey87
9. jún 2020

@andreika_k nech ta zamestna frajer, da cim vyssi plat a odrob 90 dni a ani do roboty nemusis prakticky chodit 😁 alebo nech ta zamestna na par dni s malym VZ a nemusi ani odvody platit vysoke a matersku ti vypocitaju z predchadzajuceho zamestnania. Zober kalkulacku, co sa ti viac oplati.

evittam
9. jún 2020

@andreika_k Spýtaj sa lekara ci ti da potvrdenie ze si bola tehotná uz napr.29.4.

evittam
9. jún 2020

@andreika_k Pozor ta co otehotnie po VS a nepracovala dostane rovno RP. Ziadnu MD.
V nasom systéme nehladaj logiku. Ja som pracovala pred prvým tehu 10rokov a odvadzala nemale dane a odvody a len kvoli zmene pracovnej situácie som nemala nárok na MD len RP...

evittam
9. jún 2020

@jersey87 Ako vies ze nemusí?! Este raz-ty vies aky mala plat t.j.VZ pre MD?!

andreika_k
autor
9. jún 2020

@evittam ak by mi to potvrdenie dal, tak potom co? este som lekara nenavstivila, chystam sa az koncom bud tyzdna.

evittam
9. jún 2020

@andreika_k No si v OL.

andreika_k
autor
9. jún 2020

@evittam odniest ho do soc.poistovne?

mimka795
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
9. jún 2020

@andreika_k Koho, co? SP momentálne nezaujíma ci si v OL. Jedine ze by si chcela ist na PN. To uz potom neviem aky je postup. A ak myslis to potvrdenie tak urcite si nechat kopiu.

andreika_k
autor
9. jún 2020

@evittam ano, myslela som to potvrdenie, ci ho mam zaniest? alebo na urad prace kedze tam som evidovana? alebo pre koho to potvrdenie od gynekologa je?

evittam
9. jún 2020

@andreika_k Co ma UPSVaR s tvojou MD? Na zvysok som ti odpovedala. Je pre SP pri žiadosti o MD aby si mala potvrdenie ze mas narok na MD lebo si v OL. SP si to preveruje. Inak nebudeš mať narok. Mas to asi ltt

juliatriscova
26. jan 2021

@andreika_k tak ako si to poriešila?