V septembri som ukončila pracovný pomer a v novembri som otehotnela

20. jún 2020

Ahojte,

potrebujem poradiť z čoho sa mi bude počítať materské. V septembri som ukončila pracovný pomer so zamestnávateľom. V novembri som otehotnela a polke marca sa znova zamestnala. U terajšieho zamestnávateľa mám odrobených 98 dní, bez PN, avšak neviem ako sa mi bude rátať materské. Či iba z nového zamestnania, alebo aj zo starého.
Ja by som chcela, aby sa mi rátala iba z nového zamestnania, keďže tam mám vyššiu mzdu. Avšak čo som čítala články ma zmiatla veta: "Je dôležité, aby nemocenské poistenie za túto tehotnú ženu bolo zaplatené za najmenej 90 kalendárnych dní pred dňom nástupu na materské." čo ja nespĺňam, nakoľko zamestnávateľ mi za tento mesiac uhradí odvody až nasledujúci mesiac. A nakoľko som nastupovala do zamestnania v polke mesiaca a nastupujem na materskú na konci mesiaca a tým pádom tie dni cez 90 sú v mesiaci nástupu na materské a teda odvody sa platia až v nasledujúcom mesiaci ako bol deň nástupu na materskú. TJ v deň nástupu na materské budem mať odrobených 90 dní, avšak vyplatené budú až nasledujúci mesiac.
Ako to teda je?

zalka
20. jún 2020

iba z nového sa ti bude rátať

autor
20. jún 2020

takže nevadí, ak pred nástupom na materské budú odvody za tých 90 dní vyplatené až nasledujúci mesiac? neviem presne ako to sociálna poisťovňa posudzuje.

zalka
20. jún 2020

Nie nevadí,.

autor
20. jún 2020

ďakujem veľmi pekne 🙂

lucindav
21. jún 2020

Odvody sa vždy majú zaplatiť do konca nasledujúceho mesiaca, ale sú to odvody za mesiac predchádzajúci. Dátum úhrady nerozhoduje. Dokonca aj keby ich reálne zamestnávateľ nezaplatil, tak to nemá vplyv. Vy za to nemôžete. Čiže pracujem jún, zamestnávateľ pošle výplatu napr. 15teho júla (za jún) a odvody ma uhradiť do 31.jula. S tým sa môže aj omeškať, stáva sa.

draik
21. jún 2020

Zo súčasného zamestnania za predpokladu, že nedôjde ku kontrole, ktorá by preukázala fingovanie PP skrz dosiahnutia 90 dní NP.

evittam
21. jún 2020

@lucindav Pozor odvody ma uhradiť do dátumu, ktory si urcil na poistovniach.😉 Ano vo väčšine prípadov je to posledný den v mesiaci ale nie vzdy.

autor
21. jún 2020

ďakujem Vám všetkým veľmi pekne za pomoc 🙏

autor
21. jún 2020

Ja som len nevedela ako mam pochopiť tu jednu vetu z toho článku, ďakujem za upresnenie 😊

lucindav
21. jún 2020

@evittam dakujem za pripomienku, ze moze byt dohodnutý aj iný termin 😉