Zdravím 🙂
Moja situácia je taká, že čakáme bábo. Teraz som v 9 týždni.
Problém je ale ten, že mám zmluvu na dobu určitú do 31.5.15 a v tom čase už budem v 6tom mesiaci (23 týždeň) a budem mať dosť viditeľné bruško. Takže zmluvu mi určite nepredĺžia, s tým som zmierená. Nikto ma už nezamestná.
Viem že materskú vypláca sociálna poistovňa a že budúca mamička musí mať odrobené 270 dní za posledné 2 roky.... Ja v tom čase budem mať odrobené viac ako dva roky u jedného zamestnávateľa.
Podľa tohto mám nárok na poistenie v nezamestnanosti (podporu), ktorú platí sociálna poisťovňa, ale musím ísť na úrad práce.
Nie celkom však chápem, ako je to s materskou, či na ňu budem mať nárok, kedže budem 3 mesiace nezamestnaná. Podľa stránky rodinka.sk by som sa mala pred 34. týždňom dostať do nejakej ochrannej lehoty či čo. Len to celkom nechápem. Ja už budem v čase ukončenia pomeru tehotná, zamestnávateľ o tom bude písomne upovedomený a pomer mi skončí. Len neviem ako je to s tou ochranou lehotou v rámci materskej.
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
Bola ste niektorá v takejto situácií? Alebo máte niektorá podobné skúsenosti z úradov či soc.poistovne?
@katuska2709 Ak si otehotnela ešte v čase PP (ty už si), tak ochrannú lehotu stihneš a tým pádom aj nárok na materské. Resp. ak ukončíš PP môžeš sa dať aj na PN z ochrannej lehoty do nástupu na materské. Vtedy sa nemusíš hlásiť na ÚP.
Ochranná lehota pre tehotné je 8. mes. po ukončení PP (t.j. nástup na materské musí byť do tých 8. mes. po ukonč. PP). Nástup na materské (tým, že budeš mať materské vyplácané v ochr. lehote) podľa zákona je 6 týž. pred pravdepodobným pôrodom.
Dakujem. Len neviem co sa mi oplati viac, ci PN a mat nemocenske alebo ist na urad a poberat podporu
@katuska2709 Ja som sa rozhodla pre poberanie podpory, kedze nechcem byt doma zavreta na jar/v lete. Podpora je od zaciatku 55 % z denneho vymeriavacieho zakladu, rovnako aj PN. Ak mas termin v septembri, na matersku mozes ist uz zaciatkom augusta, takze je asi na tvojom rozhodnuti ci chces byt v juni a july zavreta doma.
@katuska2709 uz si to aj oznamila v praci? ja osobne by som to neoznamovala, ak by som sa tam rada potom vratila.. mne vykuklo brusko po 25.tt a keby to neoznamim v 12.tt tak by si to nikto na mne ani nevsimol..
@ivanya vobec jej ho nemusi uz vidiet... a ked by jej zmluvu predlzili, moze pekne dalej pracovat do materskej este dalsich 10 tyzdnov a bud sa moze potom vratit, alebo dostat odstupne a minimalne jej bude plynut za ten cas narok na dovolenku... a nezamestnanecke moze cerpat aj po MD keby velmi chcela...
Este som to neoznamovala, popravde este nemam ani knizku, lebo v piatok mam prvu poradnu. Oznamovat to budem asi az neskor, predsa len takto na zaciatku sa moze stat cokolvek
ja som bola od začiatku na na pn (čiže rizikovom, ale len kvoli práci, lebo v chlade som nemohla robit). Tiež som mala zmluvu na dobu určitú a prepustili ma. Tým, že som bola na pn, až do porodu, nemusela som sa evidovat na ÚP. Nikde neni napísané, že musíš byť doma, ked si tehotná, výchadzky bývajú aj neobmedzené časom. 😉 Samozrejme na podporu po materskej nemám, mala by som v prípade, keby si platím nezamestnanecké.
A čo sat ýka toho zatajenia tehotenstva, len aby predlžili zmluvu, nikde neni napísané ako sa k tomu postaví firma, môžu to brat ako úmyselné zatajenie a prepusia ťa za to.
Neviem ci by som to nazyvala zatajovanim, zakon neuklada povinnost tehotenstvo oznamovat (ak sa nemylim). Myslim, ze na zaciatku bude urcite mat dane vychadzky 2x2 hodiny denne. Otazkou je, ci sa bude vediet dohodnut so svojim gyn, aby ju vlastne bezdovodne vypisal na PN...
Bola som v rovnakej situacii, tiez som mala zmluvu na dobu urcitu. Vedeniu som to oznamila v druhom mesiaci, ked som musela ist kvoli nevolnostiam na PN. Po dvoch tyzdnoch som sa z PN vratila a o mesiac mi mala koncit zmluva. Bola som presvedcena, ze mi zamestnavatel zmluvu nepredlzi a cuduj sa svete predlzil. Dostala som dalsiu zmluvu na dobu urcitu pocas zastupovania materskej inej kolegyne...Vyriesilo to situaciu pre obe strany...Nanestastie som 2 tyzdne po predlzeni zmluvy zacala krvacat a musela ostat doma na PN. Pointa je v tom, ze niekedy je lepsie sa so zamestnavatelom dohodnut. Pokial mas seriozneho zamestnavatela vzdy s da najst riesenie....vyhodne pre obe strany...
@bobssy Pracujem v automobilke, síce na vedúcej pozícií, čiže som z tých cennejších zamestnancov, ale politika firmy je jednoducho taká, že žena ktorá bude mimo firmy 3 roky, je pre ňu nepotrebná. Našťastie ja žiadne nevoľnosti nemám, takže zatiaľ pracujem tak ako vždy. Jedine mám problémy s únavou 🙂
@lucianka01 @ivanya má v tomto pravdu, žena má právo svoje tehotenstvo neoznámiť, ALE problém nastáva v tom, že pred podpisovaním zmluvy na neurčito posielajú každého zamestnanca na lekársku prehliadku, kde sa berie moč a krv. Takže tam by som bola asi nahratá.
@katuska2709 tak s tym mocom a krvou je asi specialita len ojedinelcov. Este som sa s nicim takym nestretla
@katuska2709 je ozaj na tebe, či tehotenstvo oznámiš, či nie. Ale podstatné, je že ak ti nebude trvať prac.pomer v den nástupu na md, tak treba dať nástup na md presne!!!! 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu, aj keby si bola pn predtým, lebo si budeš uplatnovať nárok v tzv. ochrannej lehote a tam vzniká nárok presne 6tlýž. pred termínom, nie je tam na výber 6-8týž. pred, ako to je v prípade, že ti nem.poistenie trvá.
A prihlášku na dôch.poistenie dať do 45dní po pôrode.
A nárok na podporu po ukončení poberania rodič.príspevku mať nebudeš. Ak by si poberala podporu pred nástpom na md aspon 3mesiace, tak si môžeš o polovicu zostatku požiadať, ti to vyplatia, tak si to vyrátaj, či aspon takto dostaneš podoru zacca 4,5mesiaca.
@katuska2709 ak ti skonci pracovny pomer, vztahuje sa na teba 8mesacna ochranna lehota v pripade tehotenstva, cize ak splnas ostatne podmienky, narazam hlavne na tych 270 dni poistenia, tak sa bat nemusis, normalne ti pojde materska
Ja mam este jednu otazku, kolko krat ti uz predlzovali zmluvu na dobu urcitu?
HALOOO ČO JE TA "ochranná lehota" kedy sa sakra začne brat do úvahy pred alebo až po ukončení zamestnania??? A čo to tá ochranná lehota je? Skúste to do riti napísať normálne nie jak keby ste tu slepičili v kurníku.
@losgarant ja som to pochopila ako to dievčatá mysleli (dúfam). Začína keď je žena ešte zamestnaná a už je tehotná. Čiže ak ženu prepustia a ona následne otehotnie (hoci aj na ďalší deň) tak v ochrannej lehote sa nenachádza. Mala by trvať 8 mesiacov, čiže žena už musí mať v čase ukončenia PP jeden mesiac za sebou. Ak žena je v ochrannej lehote, tak má nárok na materskú ako keby bola zamestnaná (ale musí splniť podmienku 270 dní odrobených) a má nárok na nemocenské v prípade PN (hoci už nie je zamestnaná).
@bobssy tak pol roka som bola cez agentúru (ale to sa neráta, lebo to je akože iný zamestnávateľ), potom mi dali zmluvu na pol roka a potom na rok.
@losgarant Väčšina žien, ktoré tu diskutujú, si veci sčasti pozrú na oficiálnych stránkach, napr Socpoist.sk a sem sa prídu poradiť o detailoch, vysvetleniach. Odporúčam Ti spraviť to isté, pre začiatok skús Google a zadať heslo ochranná lehota, tehotenstvo.
Alebo, aby si mi lepšie rozumel:
A čo Ti majú čo sliepky z kurnika vysvetľovať, otvor si do riti gúgl a pozri si sám.
@katuska2709 Ďakujem ti Katuška za krásne vysvetlenie konečne som to pochopil. A ospravedlnujem sa za mierne expresívne vyjadrenia.
Takže... situácia sa vyvinula tak, že až tak veľmi viditeľné bruško som nemala a zmluvu mi predĺžili - podpíšem teraz v stredu 27.5.2015... Stará zmluva je do 31.5.... Môžem tehotenstvo oznámiť ešte tento mesiac alebo radšej počať na jun? Lebo ak by som mala čakať, tak musím potiahnúť ešte 2 nočné :/
Ja by som asi pockala, ak to pre teba nie je nejak velmi vycerpavajuce alebo ked nemas iny problem.. A potom by som to oznamila oficialne s papierom nech ti ho podpisu...
budes mat narok