Prosím Vás ako to je s MD keď som SZČO. Od roku 2016 si platím dobrovoľne nemocenské poistenie lebo mi nevznikla povinnosť. Od 1.júla 2018 mi vzniklo povinné poistenie to som bola v 4. mesiaci tehotenstva, dobrovoľne sme zrušili a od septembra som bola na rizikovom a teraz som na tzv. materskej. teda neviem či mám na ňu nárok? Ešte stále mi beží živnosť. Budú mi počítať MD z dobrovoľného poistenia? Budem mať nárok?
@deedol doktorka ma vypísala a hneď som išla na sociálnu to dať. Len nikde som sa nedopatrala ako to je keď počas dobrovoľného poistenia vznikne povinné. Teda ako to je dobrovoľné som platila 2 roky, ale keď som prešla na povinné bude sa mi počítať MD z dobrovoľného? Lebo z povinného, nemám nárok nakoľko som ho neplatila 270 dní.
A ešte jedna drobnosť, v kolonke z čoho si uplatnujem materskú mi úradníčka zaškrkla lebo mi pomáhala, povinne poistená SZČO. Uvedomila som si to až doma. Je to problém?
davala si ziadost o materske? to sa robi este pred porodom - pred nastupom na matersku dovolenku. (inak, materska dovolenka je jedna vec - uvolnenie z prace 6 tyzdnov pred porodom a potom dalsich x tyzdnov podla poctu babatiek a dalsich veci) a davka materske je druha vec - info tu: https://www.socpoist.sk/otec-a-materske/1293s