Určenie termínu nástupu na materskú

karolina2121
26. nov 2019

Ahojte. Chcem sa opytat ci je mozne si urcit termin nastupu na matersku v rozmedi 6 az 8 tyzdnov. Resp. Mozem ist aj 7 tyzdnov pred? Ci to musi byt bud 6 alebo 8 presne? Ako ste to mali vy? Dakujem pekne

rebelka2014
26. nov 2019

Ahoj, neviem, ci sa da ist aj 7. Odpoviem len na prvu otazku. Mne sestricka povedala, ze mi nemoze napisat termin nastupu na matersku,.. ze si to budem vypisovat sama. Takze planujem zajst na socialku, nech mi pani uradnicka povie, na kedy presne pripada datum nastupu na MD 6 tyzdnov pred. (Aby som nieco nepokazila)
Ked som cakala dcerku pred 5 rokmi, tak som chodila ku inemu gynekologovi a vtedy mi ten termin nastupu napisala asi sama doktorka. Takze neviem, ci sa nieco zmenilo alebo ma len novy gynekolog ine postupy.

renatka1985
26. nov 2019

termin nastupu sa vypocita podla terminu porodu, ktory urcuje lekar. ak chces ist skor, skus sa s nim dohodnut... Inak sa to upravit neda.

Výpočet nástupu na materskú dovolenku spravidla určuje gynekológ. On vypočíta približný dátum pôrodu. Podľa predpokladaného pôrodu sa pomocou kalkulačky vypočíta nástup na materskú.

Tych 6-8 tyzdnov je variabilnych pretoze zena malokedy porodi presne v den TP.

renatka1985
26. nov 2019

Cize - ja som podla TP nastupila na MD presne 6 tyzdnov pred TP ale realne to bolo 8 tyzdnov, kedze som prenasala.

alzbetkacicka
26. nov 2019

6 je povinne a 8 ak je zena rizikova ak chces ist 7 musis sa dohodnut so sestrickou a myslim ze s tym nebude problem

draik
26. nov 2019

Na výber v rozmedzí 6-8 t máte vtedy, ak nastupujete na MD napr. zo zamestnania. Pri nástupe v ochrannej lehote výlučne 6t pred TP.

martina1201
26. nov 2019

mne moja doktorka povedala, že po novom majú tabuľky, kde žena ak nie je na rizikovom a dlhodobo PN, alebo hospitalizovaná môže ísť len 6 týždňov pred predpokladaným termínom na materskú. Ak napíše termín napr. na 7 týždňov, vrátia jej to, že má prepísať. Netuším, či to tak majú len v našom meste, alebo aj inde, ale toto bola informácia od mojej lekárky. Tiež som chcela ísť na materskú 7 - 8 týždňov pred termínom, lebo aj tak budem rodiť skôr ako je termín nakoľko mám plánovaný cisársky, ale nepochodila som. A presne tie 2 týždne skôr mám ten cisársky plánovaný.