Určenie rozhodujúceho obdobia na výpočet materskej

cmucke
9. jan 2021

ahojte, súrne prosim 🙏 radu
- na materskú nastupujem koncom júla 2021
- min. rok 2020 som bola na rodičovskej do 09/2020 zároveň ukončila prax. pomer.
- podmienku 270 dní Nem. poist. mam splnenu
- od 1.10/2020 pracujem pre vlastnú s. r. o. ako zamestnanec (som spoločník a konateľ, bez naroku na odmenu spolu s muzom, zároveň zamestnanec). Dodám že firma bola založená pred 2rokmi.
- budem v tejto firme ako zamestnanec do nástupu na materskú.
OTÁZKA: Na výpočet materskej mi budú brať ako rozhodujúce obdobie r. 2020? teda mesiace 10-11-12/2020. Alebo aj mesiace v r. 2021 do nástupu na materskú? teda 10/2020-06/2021??
Pýtam sa lebo mi firma môže navýšiť príjem? Len neviem či mi to od 01/2021 pomôže pre vyššiu materskú. Ďakujem ♥️

09041986
9. jan 2021

musíš mať 270 dní nemocenského poistenia, ak nastupujes na MD koncom júla stíhaš ešte nový pracovný pomer s maximálnym možným vymeriavacím základom, ten nový PP musí trvať min.90 dní aby ti SP rátala iba príjem z posledného zamestnania. Ideálne ísť okamžite na dohodu (buď vlastná s.r.o. alebo ak máš možnosť niekde inde) prípadne to prehodiť dohoda vlastná s.r.o. a HPP niekde inde na tých 90 dní. Max. možný vymeriavací základ je cca 2020 eur/mes. z čoho následne vychádza výška MD cca 1600 eur/mes. Ak aj teraz zaplatíš odvody za max. možný vymeriavací základ za 3 mesiace - stále je to cca 6000 eur do plusu na MD, ak plánuješ nástup na MD koncom mesiaca tak ten posledný mesiac dokonca môžeš ísť na skrátený úväzok teda rozdiel medzi zaplatenými odvodmi a MD bude ešte viac ako 6000 eur... byť Tebou - ak máš rezervu na odvody idem to riešiť takto...

zalka
9. jan 2021

@cmucke toto je správne..... 10/2020-06/2021....
resp. od 10/2020- do nástupu na PN ak by si šla napr. v marci na PN 10.3. tak by bolo rozhodujúcej pre PN obdobie 10/2020-2/2021 ale pre MD by bolo rozhodujúce obdobie 10/2020-9.3.2021

A ak ešte nemáte vyrátané decembrové výplaty tak už za december ti môžu dať vyššiu výplatu aby si mala vyšší príjem.

09041986
9. jan 2021

ešte doplním k tej dohode - 90 dní pred nástupom na MD HPP s max. možným vymeriavacím základom a pred tým dohoda...snáď som to v rýchlosti napísala dosť zrozumitelne, ak nie doporučujem si prejsť Relia.sk ohľadom materskej...

zemiakovysalat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cmucke
autor
9. jan 2021

@09041986 ďakujem, ale keď si to takto upravím vo vl. s. r. o. nebude to SP brat ako špekulatívne?
Takže chapem to dobre ze ukončiť PP vo vl. firme a znova sa vo vl. firme zamestnať na dohodu ci iný PP s vyšším príjmom je podľa mňa veľmi okate... tých 270 musí byť za posl. 2 roky? ale keď som cely rok 2020 do septembra bola na Rodicaku od 2017) z predch. zamestnania tak to sa ráta nie?

cmucke
autor
9. jan 2021

@09041986 reliu som pozerala ale len narýchlo, skor mi ide o to co mi budu rátať.. ci uz si mam dat zvýšiť plat od decembra, alebo len v decembri, alebo až po nástup na MD... 😉

draik
9. jan 2021

@zalka
Zbytočná námaha. Toto je ďalšia téma autorky o tom istom a až teraz spomenula vlastnú firmu. Inak tá vlastná firma problém v prípade kontroly bude, najmä prípadné navýšenie mzdy.

zalka
9. jan 2021

@draik jaj nestíham všetky témy čekovať a tobôž nie autorov, rozhodujúce obdobie som autorke napísala, mzdy idú hore každoročne teda minimálne by mali ísť, v decembri nejaká odmena by tiež vedela prejsť ... ak samozrejme nemá minimálnu mzdu n astavenú ...

cmucke
autor
9. jan 2021

@zalka mam minimálnu práveže ale nie zo špekulácie. u bežného zamestnávateľa by bolo normálne ze sa najskôr nižšiu mzdu a po 3mes.skus.lehote zvýši, ale vo vl. firme si po 3mes.zvysit je uz špekulácia hej? je to nefer takéto ponímanie ale ďakujem... mne nešlo o zvyšovanie na maximum na to firma nemá, ale ak si môže človek zvýšiť materskú o trosku každý by to urobil nie? ide len o to ze ak je rozhodujúce obd len okt, nov, dec 2020 tak zbytočne bude firma navysovat mzdu... ak sa ráta teda obdobie 10/2020-06/2021 tak v tom prípade sa to dá... dakujem za pochopenie

cmucke
autor
9. jan 2021

@draik u bežného zamestnávateľa by bolo normálne ze da najskôr nižšiu mzdu a po 3mes.skus.lehoty zvýši, ale vo vl. firme si po 3mes.zvysit je uz špekulácia hej? je to nefer takéto ponímanie ale ďakujem... mne nešlo o zvyšovanie na maximum na to firma nemá, ale ak si môže človek zvýšiť materskú o trosku každý by to urobil nie? ide len o to ze ak je rozhodujúce obd len okt, nov, dec 2020 tak zbytočne bude firma navysovat mzdu... ak sa ráta teda obdobie 10/2020-06/2021 tak v tom prípade sa to dá... dakujem za pochopenie

zalka
9. jan 2021

@cmucke ved som ti napísala rozhodujúce obdobie ... aj to, že za december si môžeš zvýšiť ..
na SP nemáš nahlásené či si 10-11 nerobila na pol úväzok a 12m na celý ... takže dvojnásobok pohoda ... ak mi rozumieš ...

draik
9. jan 2021

@cmucke
Najskôr ste sama seba zrazu zamestnali, dali minimálku ( nepochybne kvôli nižším nákladom na cenu práce), potom chcete mzdu zvýšiť, znovu sama sebe, a to všetko v čase tehotenstva. V SP nie sú padnutí na hlavu. Presne takéto veci SP vyhodnotila ako účelové, za pravdu jej dali aj súdy. Keď už, mali ste si dať vyššiu mzdu od začiatku (čo by bolo menej podozrivé, aj keď nie bez rizika. Sama seba predsa poznáte, niet dôvodu čakať, či si zaslúžite vyšší plat).

cmucke
autor
9. jan 2021

@draik prečo zrazu... bola som na Rodicaku do sept, a od októbra som sa zamestnala... a až teraz v januári som otehotnela... a také veci ako zamestnať sa 90 dní pred materskou inde s vyšším príjmom to nie je podozrivé? alebo ako 1 pani pisala ze sa zamestnala na 4 dni v decembri počas rodičovskej lebo vedela ze budúci rok pôjde na materskú s druhým dieťaťom a vyratali jej vym. základ z tých 4dni ktoré boli nadpriemerne zaplatene to nie je podozrivé?... 😔 takže podľa vás si nemôžem minimálnu zvýšiť ani trochu... lebo SP to bude brat ako podozrivé to nie je fér...
Myslíte že to takto berú plošne? véd si nedám zrazu 2000 eur ani 1000!! Je to tazke pre nas laikov lebo každý inak povie niekto nabáda ako využiť max. možné riešenia... a vidíte niekto ako Vy uzemnite že zbytočne sa snažiť SP to posudi ako podozrivé a hotovo!!! ja som vám vďačná za túto info, hoci mi to nepríde fér... a keby teda mi to navýšenie SP neuzná tak z čoho mi vypočíta Materskú??? ďakujem

cmucke
autor
9. jan 2021

@draik a ešte nie celkom sama sebe, je tu aj druhý spoločník a konateľ, síce môj muž 🤷‍♀️

cmucke
autor
9. jan 2021

@zalka dakujem

draik
9. jan 2021

@cmucke
Upozorňoval som na to, že rozhodujete sama o sebe resp. blízka osoba. A to pre prípad, že by SP vyvolala kontrolu resp. nárok na vyššie materské zamietla.

09041986
9. jan 2021

@draik iste, aj všetkým ostatným konateľom a SZČO 🙏 🙈

draik
9. jan 2021

@09041986
Keby ste sa tomu rozumeli....SZČO si nemôže zo dňa na deň zmeniť vymeriavací základ, konatelia vo vlastnej firme často zamestnancami nie sú (odvody, daň z príjmu)

lencika1
10. jan 2021

@cmucke ahoj neviem ako tie dni či mas tých 270 dni alebo nie. To si už zisti. Materská by sa Ti mala rátať z nového pracovného pomeru ak mas 90 dni bez pn. A potim už len čakať. Pred pár dňami som sa pytala podobnú otázku dievčatá mi napísala so správ, že im schválili. Niektoré mali kontrolu zo SP. Ale schválili. Je to risk môže to vyjst nemusi s tým rataj. Ak nejdes na maximálny VZ nemyslím si, že budes pre nich extra zaujima a že neschvália.. zväz si a rozhodni sa.

cmucke
autor
10. jan 2021

@lencika1 píšeš o situácii že bola tehotná žena pracujúca vo vl. firme? dakujem

cmucke
autor
10. jan 2021

@draik ale ja som aj konatelka vo vl. firme bez nároku na odmenu a zároveň som zamestnana vo vl. firme na prac.zmluvu

lencika1
10. jan 2021

@cmucke áno presne tak. Aj ja som urcite konateľ keďže mam jednoosobovu plus zamestnanec. Uvidime čo bude. Tento risk si proste musíš zvážiť sama. Nikto ti tu nepojde na 100% budes mat materskú a nedá sa povedať, že ani na 100 % nebudes mat.

cmucke
autor
10. jan 2021

@lencika1 ĎAKUJEM a kedy ideš na materskú? tiež si si navýšila mzdu až počas tehotenstva?

09041986
11. jan 2021

@draik kde som písala o zmene vymeriavaieho základu pre SZČO? narážala som na vašu odpoveď o"vyvolaní kontroly zo strany SP". Aj SZČO sa može predsa zamestnať na dohodu alebo HPP v akejkoľvek s.r.o. predsa... robí sa to v prípade materskej bežne ale ešte som nepočula že by SP zamietla nárok na MD. Ak nemá prispievateľka nižšie mesačné zisky ako je požadovaná výška mzdy a s.r.o. a ako píše funguje 2 účtovné obdobia tak nevidím dôvod. Ak jej s.r.o. nevykazuje potrebné obraty tak nech sa zamestná v inej s.r.o. na tých 90 dní a je po probléme... Dovtedy môže byť pokojne na dohodu u seba.

draik
11. jan 2021

@09041986
Píšem o tom, ak niekto rozhoduje sám o sebe. Sú na to súdne rozhodnutia. Ak to už robiť, tak cez firmu nejakého známeho so zamestnaním aspoň na 100 dní, nehrotiť to na úplne max. materské.

lencika1
11. jan 2021

@cmucke navýšila som si ju v októbri keď sa mi zvýšili obraty firmy 8- násobne. Na materskú idem v apríli.

adri1221
12. jan 2021

Ahojte mam od pracovane v zahranici 2019-31.7.2020 rodim v druhej polovici roka 2021 mam narok na matersku za tieto dva roky?
Ked nastupim teraz do prace,aspon na 3mesiace dostanem aj tak vyratane zo zahranicneho prijmu?

draik
12. jan 2021

@adri1221
Nedostanete.

adri1221
12. jan 2021

@draik preco?tak jedine si 3mesiace odrobyt....