Dobrý večer. Chcela by som sa spýtať na zopár vecí, nakoľko ma to čochvíľa čaká a rada by som si už pozisťovala ako a čo ďalej. Od 1.1.2020 som na MD a 24.2.2023 mi skončí RD. Materskú som poberala, keďže som pred MD pracovala, čiže sa spolieham, že by som mala mat aj nárok na podporu. Do prace sa nechystám, pretože pomer mi nástupcom na MD skončil, bol na dobu určitú... Chcem sa prihlásiť na upsvsr a požiadať o podporu aby som ten pol rok aspoň dačo mala kým si nenájdem prácu s vhodným pracovným časom...
Otázka znie. Kedy cca mi bude stačiť ísť na upsvsr a požiadať o podporu, po skončení alebo nejak v predstihu? Co je potrebne pri prihlasovaní sa na úrad. Prvý krát sa budem hlásiť, takže moje skúsenosti s touto inštitúciou sú nulové. Ďakujem.
@veronikaszabova 31.12.2019
Na podporu nemas narok
na upsvar nemusis ist dopredu, myslim ze do 8 dni od zmeny, ak sa to nezmenilo. a ako pise veronikaszabova, na podporu nemas narok, lebo ti skoncil pracovny pomer a pocas RD si nebola nahlasena na socialnej poistovne ako zamestnanec, ale bola si poistencom statu. na upsvar vsak musis ist, aby ti stat platil zdravotne poistenie, inak by si si ho musela platit sama. zvycajne potrebujes obciansky preukaz, kopiu dokladu o ukonceni posledneho pracovneho pomeru a ziadost o evidenciu nezamestnaneho, ktoru urcite maju aj na stranke upsvaru.
@heln Len si ta dovolím doplnit-na UPSVaR sa nemusi hlasit aby jej bolo platene ZP. Este ma moznost byt osoba starajuca sa o dieta do 6rokov ak dieta pojde do skolky na max.4h.
Kedy ti skoncil PP?
O podporu musis poziadat do 2r od skoncenie PP.