Ahojte. Čítala som tu posledné diskusie ale nedostala som odpoved tak otváram nivu diskusiu 🙂 Som na úrade prace,plynie mi ochranná lehota aj keď to mám natesno. Chcela by som do prace ale len na dva mesiace lebo od apríla by som už mala ísť na MD. Myslite že sa mi MD bude počítať z týchto dvoch mesiacov alebo z predošlého zamestnania? A vôbec budem môcť ísť na MD už v apríli? Ochranná lehota mi konci 20.6 a termín pôrodu mám 18.6.
@ukulela mne sa vlastne jedna len o to či sa mi to oplatí. V podstate riskujem už teraz že budem dostavať len rodičovský čiže sa mi ani tak nejedna o tie peniaze ktoré by som dostala len o to aby som si nezrušila touto” brigádou” ochrannú lehotu. Vždy je lepšie mat nádej že mi vyjde materská a maly sa narodí na dátum presne alebo sa narodí neskôr a budem dostavať rodicak. Aj príjem za dva mesiace by sa mi hodil 🙂
@trwska podľa mňa neriskuješ, veď na materskú sa ide 6 týždňov pred termínom pôrodu. Je jedno, kedy sa naozaj dieťa narodí. Jedine, že by sa narodilo ešte skôr, ale to si ešte v ochrannej lehote, takže tak či tak máš nárok... Akurát tu minule nejaká baba písala, že sociálna poisťovňa od nej chcela potvrdenie o tom, že bola tehotná ešte počas trvania pracovného pomeru. Keď to máš tak natesno, toho by som sa skôr obávala...
@trwska tam nie je podmienka, že musíš porodiť v OL. Ak máš tp 18.6., tak na md z OL musíš nastúpiť presne 6t pred očakávaným termínom, čiže 7.5. Spolu so žiadosťou o md musia podať potvrdenie od lekára, že si v čase skončenia PP už bola tehotná.
Ked sa zamestnas, tak sa ti OL zruší a na md pôjdeš z nového zamestnania, teda už to môže byť 6-8t pred tp. Ak chceš, aby sa ti md počítala z predošlého príjmu, tak u nového zamestnávateľa nemôžeš mať viac ako 90 dní nemocenského poistenia.
Ešte si premysli, či sa ti neoplatí ísť na podporu, kým nastúpis na md, ak máš teda nárok. O podporu, si môžeš požiadať do 2r od skončenia PP.
@delmondo ahoj ďakujem za takéto vysvetlenie 🙂🙃zo všetkým čo si tu napisala som zoznamená. Mne sa jedna o to že ak budem v OL a narodí sa maly tak ako má tak mi vyjde materská dosť vysoká. Ak pôjdem teraz pracovať, tak sa mi z nej o dosť viac zníži materská keďže budem pracovať len na dohodu. Nárok na podporu nemám. Chcela som len vedieť či im budem musieť niečo vracať ak na materskú nastúpim tých 6 týždňov pred pôrodom ale maly sa narodí až po termíne ochrannej lehoty. Že ako to bude fungovať potom ďalej. Viem že sa tam bude dostavať len tých 220€ ale čo dovtedy
@trwska Ale tam nejde o to, aby si porodila dovtedy, kým trvá OL. Je jedno, či porodis skôr, alebo budeš prenášať. Nič vracať nebudeš. Ak máš nárok na matersku, splnas podmienky a priznajú ti ju tých 6t pred tp, tak už nikto nebude riešiť, kedy sa dieťa narodilo.
Ak žena nárok na materské nemá, tak môže požiadať o rodičovský príspevok, avšak až po narodení dieťaťa.
S ochrannou lehotou nema nic spolocne skutocny den porodu ale termin nastupu na matersku.
@trwska tu by to malo byť https://www.socpoist.sk/kontakty/48000s
@trwska dávku v nezamestnanosti som myslela. Ak si evidovaná na úrade práce a splnas podmienku, že v posledných 4rokoch si bola 2roky nemocensky poistená, tak o ňu môžeš poziadat na sociálke. https://www.socpoist.sk/davka-v-nezamestnanosti...
Ty si teraz na úrade, či si on, či ako to máš? A tu materskú si priznali?
@trwska na md ta vypisuje lekar - spravidla 6t pred terminom porodu.
aby sa ti vyska materskeho pocitala z noveho platu, musela by si tam mat (myslim) 90 dni nemocenskeho poistenia.