Z mojej zdravotnej poiťovne mi jedného dňa prišla "výzva na zdokladovanie platiteľa poistného", pričom momentálne som na RD s 20 mesačným dieťaťom. V zdravotnej mi povedali, že z RD ma odhlásil ÚPSVaR, no však toto sa stalo bez môjho vedomia aj bez vedomia môjho zamestnávateľa !!!! Zdravotná poisťovňa chce odo mňa nejaký úradný doklad o tom, že som stále na RD, ale ja neviem, čo presne si mám na ÚPSVaR žiadať. Hrozí mi, že si nehradené poistné štátom budem musieť uhradiť sama. Nejde o malú sumu, je to poistné za 5 mesiacov, čiže cca 230 eur. Na preukázanie mám 8 pracovných dní a už som predložila potvrdenie o trvajúcom pracovnom pomere plus čestné vyhlásenie, že som na RD a mám nezaopatrené dieťa do 3 rokov.
Prosím poradťe ako mám ďalej čo najefektívnejšie postupovať??? ďakujem
Môj zamstnavateľ je klasický - stavebná firma, v ktorej som pracovala od 2010 a bol to posledný zamestnávateľ pred odchodom na materskú. Odtiaľ podnet nevyšiel, to som si overovala...... a ani ja osobne som sa z RD neodhlásila. Ale som v podstate v "pasci" lebo zdravotná má tendenciu uplatniť si dlžobu u mňa...... 😖 ☹
a poberas RP a to ti ako nechodil alebo ho poberas z iného statu
@maznacik007 Ahoj, rozumiem tvojej otázke. V 10/2014 mi RP neprišiel. Ale. V 11/2014 som nahlásila, že môj manžel začal pracovať v zahraničí, konkrétne v AT a ÚPSVaR oddelenie EÚ dávok ma oboznámilo, že dávky mi už začne vyplácať krajina záujmov, čiže AT a tým pádom mi pozastavili dávky (RP) preto som to nevedela, čo na úrade urobili. Ale odhlásenie bolo urobené v 09/2014 čo nesúvisí s nástupom manžela do práce v AT.... Preto som sa o skutočnosti dozvedela až teraz od mojej zdravotnej, hovorme konkrétne od Dôvery.....
Čiže áno, popberám aj z iného štátu. Ale zdravotné poistenie mám naďalej na SK, aj môj malý.
Za október mi už prišlo dorovnanie, čiže zase je tu rozpor medzi ÚPSVaR a Dôverou. Ako sa mám z tohoto vymotať?????
@mata.g keď si nahlasovala zamestnanie manžela v zahraničí, predpokladám preto, lebo si od nich chcela potvrdiť formulár E411 a E401, dávali Ti vyplniť prehlásenie o bydlisku? Že kde máte krajinu záujmov? Bývate s manželom v Rakúsku alebo si s dieťaťom na Slovensku? Chodí dieťa do škôlky/jaslí na SK? Má na SK detskú lekárku? Máš tu ty ešte TPP? Lebo to sú pre nich informácie, podľa ktorých posudzujú, či je SK primárnou krajinou na výplatu dávok alebo nie. Má Rakúsko aj rodičovský príspevok alebo len prídavky na deti? Ja som riešila niečo podobné, ale s inou krajinou EU, preto sa pýtam.
@liebling98 Ahojky, toto vsetko mame v rieseni a vsetko prebieha v poriadku, toto nie je problem. Problem je, ze som bola bez vedomia odhlasena z Dovery, tak mi to oznamila pani za prepazkou v Dovere.
@mata.g si zdravotne poistena aj v rakusku ak nie neboj sa dohlasia to aj spatne predpokladam ze tu chodis k lekarom
@9lf9 Ahojky, dorovnanie sme dostali, to nie je jadro mojho problemu. Moj problem spociva v tom, ze v Dovere nemam zaplatene zdravotne a ze podnet im prisiel z ÚPSVaR, maju to v systeme nahlasene od nich a to bez podnetu z mojej strany. V tom case, ked ma niekto odhlasil, moj manzel este pracoval na SVK..... Myslis, ze na ÚPSVaR mi to vybavia na pockanie?
@maznacik007 v AT nemam poistenie este, maly chodi k pediatrovi sem na SVK, ale aj keby som mala, to neznamena, ze na SVk nemozem mat tiez... Dufam, ze mi to vybavia v pondelok, ze na Doveru nieco nahlasia, lebo ma picne. Samozrejme aj ja sem chodim k lekarke.
@mata.g naozaj nechapem, lebo zdravotka moze vidiet akurat to ze as RD uz nevyplaca ale tebe sa vyplaca na SK tak neviem ako mohli v systeme z uradu na zdravotke vidiet nieco ine..ale kazdopadne to ti vydaju na poziadanie je to len tlacivo kde bude hlavicka uradu, tvoje udaje a v texte ze menovana je poberatelke RP na dieta...., nar.... od (napr. ) 1.1.2013 do trvá.. podpis a razitko uradu
@mata.g no ak mas zdravotme poistenia v dvoch statoch unie tak to je trestne a toto bude problem inde si pisala ze mas pobyt v rakusku aj stredisko zaujmov
@9lf9 Dufam, ze im to bude stacit. Na Dovere mi to ukazovala v systeme, ze to maju nahlasene z ÚPSVaR, ze mi skoncila RD, resp. ze som odhlasena.... Na tuto zalezitost som sa minuly tyzden pytala aj na urade prace - oddelenie EU davok a tam mi pani povedala, ze oni zdravotnej nic nenahlasuju.....
Tak teraz co mam k tomu povedat ja? kazdy tvrdi nieco ine 😖 ☹
@maznacik007 nie som poistena v oboch! Teraz iba na SVK. To si musim zistit, ako je to s tym poistenim, ale ci je to trestne, to by som zas nevyhlasovala, lebo poznam vela prikladov, kedy to funguje
A neodhlasila si sa sama kedze ked ziadas v at rodicak tusim davas nejake potvrdenie od zdravotky nedokladovala si im muzovu prac zmluvu nahodou nie ste vy v ramci nej poisteni vat kedze tam aj zijete
@maznacik007 NIE
@mata.g je to trestne citajhttp://www.szk.sk/files/legislativa/580_2004_Zz.... Odsek tri bod dva
a
@mata.g a to ťa akože odhlásili? čo ti na to UPSVaR?