Úrad práce a materská

29. máj 2024

Prosím poradíte mi. Po skončení pracovného pomeru som sa registrovala na úrade práce,už tehotná, termín nástupu na materskú dovolenku mám ešte pred skončením 6 mesiacov od registrácie na upsvar. Nárok na MD mi vznikol na základe OL a predtým odpracovaných 270 dni . Moja otázka je,aky je postup ?až do termínu nástupu na MD sa hlásiť na upsvar, a ďalej po nástupe MD už netreba - a po narodení dieťaťa doniesť a upsvar RL a vtedy ma vyradia? Tento postup mi nie je úplne jasný . Kedy končí tá evidencia. A či od nástupu na MD už som aktívne len na MD a následne RD. Ďakujem

9lf9
29. máj 2024

Ked budes mat zidost o MD s datumom nastupu, jej kopiu posles sprostredkovatelke a do porodu sa uz nehlasit. Na zaklade RL budes dnom narodenia dietat vyradena.

autor
29. máj 2024

@9lf9 ďakujem. A vieš mi prosím poradiť čo napísať do žiadosti o materské? Ku kolónke zamestnávateľ? Či nič a dopíše to SP? Ja už v práci nepracujem ale nárok na MD mam

9lf9
29. máj 2024

Toto ti neviem povedat, ked ides na MD vochr.dobe ale urcite niekto poradi

autor
29. máj 2024

@9lf9 ďakujem

viky2612
29. máj 2024

Do kolónky zamestnávateľ, keď ti vznikol nárok na materskú sa píše posledný zamestnávateľ.

autor
11. júl 2024

@viky2612 ďakujem. A žiadosť podávam sama na SP? Predtým to posielal zamestnávateľ

lienka.7
11. júl 2024

Píšeš tam posledného zamestnávateľa, odnesies na SP a ta ho výzve na doplnenie údajov o VZ.
Na UPSVaRe oznamis kedy nastupujes na matersku, potom na UPSVaR už nechodíš. Vyradia ta, lebo nemôžeš byt na MD s materskou dávkou (to je podstatne) a nezamestnaná súčasne.