Ukončiť pracovný pomer alebo predĺžiť rodičovskú?

j.a.n.e.7
5. mar 2013

Ahojte maminy, chcela by som poprosiť o radu, o pár dní moja malá dovŕši 3 roky, zamestnávateľ plánuje zrušiť moje miesto (na ktorom boli predchádzajúcich 5 rokov dve zastupujúce kolegyne, ale zrušiť ho chcú až teraz.... ) ale vraj si môžem predĺžiť RD, to im nevadí. Dilemu mám preto, že plánujem ešte tretie bábo niekedy takto o rok a teda myslím na to, čo sa mi oplatí viac z hľadiska výpočtu ďalšej MD. Lebo ak ukončím prac. pomer síce s odstupným ale definitívne, tak po 1/2 roku na podpore budem nezamestnaná a nebude za mňa štát nič platiť. Na tej predĺženej RD môžem byť poistená od štátu a MD by sa vyrátavala z vymeriavacieho základu ktorý som mala pred nástupom na prvú MD? Odvtedy som nemala iný príjem. Vopred ďakujem za rady.

j.a.n.e.7
autor
5. mar 2013

Jáj, a ešte som zabudla, existuje nejaký "formulár" na tú žiadosť o predĺženú RD pre zamestnávateľa? Musí mi to odsúhlasiť do dovŕšenia 3 rokov dieťaťa? Lebo na ÚPSVaR mi povedali, že k nim mám prísť až po dovŕšení 3 rokov a odniesť papiere na sociálku a zdravotku.....

sympa1
5. mar 2013

@j.a.n.e.7 na UP aj ked ti prejde podpora tak štat za teba plati vsetky odvody kym si tam vedena...takze pohoda...je to iste ako na predlzenej rodicovskej ale tu sa ti netreba hlasit na UP kazdy mesiac...ja som bola tyzden pred skoncenim rodicovskej v zdravotnej poistovni nahlasit predlzenie

j.a.n.e.7
autor
5. mar 2013

Ďakujem. A ako si prosím Ťa požiadala zamestnávateľa o predĺženie RD? Ako normálny list?, ktorý Ti odsúhlasili a potom si to odniesla na sociálku a na zdravotku že zostávaš doma? Predĺžila si si to na nejakú určitú dobu alebo až do 6 rokov?

lenka311
6. mar 2013

@j.a.n.e.7 Pošli doporučený list zamestnávateľovi s textom že žiadaš o predĺženie RD do 6tich rokov dieťaťa. Poslať to musíš mesiac pred 3narodeninami dcérky!!! /toto si už asi nestihla, tak si to dohodni na personálnom ale hlavne čo najskôr - zájdi tam osobne už aj s tým napísaným listom - hore Tvoje meno, vpravo firma, potom žiadosť o predĺženie RD a len text že žiadaš o predĺženie RD do 6rokov dieťaťa/ - s tým potom na úrad práce sociálnych vecí a rodiny a nezabudni to zahlásiť na zdravotnej poisťovni! A pozor ak budeš robiť na dohodu, je tam dosť veľa zmien... Lebo odvody si od 1.1. platíme sami!
A za zmienku stojí tento článok...
http://ekonomika.sme.sk/c/6516642/dohodari-zaro...

lenka311
6. mar 2013

@j.a.n.e.7 Mňa čaká to isté, ale ja som súhlasila s výpoveďou... Ale bábo neplánujem

liz_lemon
6. mar 2013

@sympa1 pocas nezamestnanosti, stat neplati vsetky odvody, plati len zdravotne poistenie

j.a.n.e.7
autor
7. mar 2013

No baby, včera som si užila..... najskôr som bola na UP pre potvrdenie o poberaní rodičáku do 3 rokov, pani bola veľmi milá a povedala, že s tým mám ísť na sociálku aj zdravotku. Tak som tam šla (predtým som volala personalistke, či platí info od šéfa, že predĺžiť MD si môžem, čo mi potvrdila), na zdravotke ma však ovalila pani hneď otázkou, či dieťa navštevuje MŠ. Povedala som, že áno, a že som si to 2x telefonicky overovala, či môže navštevovať aj celodenne a potvrdili mi to. Žiaľ, ja som volala do sociálky a tam to tak naozaj majú, do 6 rokov Ti platí štát a nezaujíma ich či chodí alebo nechodí dieťa do školky, ale zdravotka, mám VZP (ale pozerala som aj zákon o zdravotnom poistení a ten platí pre všetky poisťovne predpokladám), má naozaj v podmienkach max 4h. denne. Takže teraz si buď musím zmeniť celodennú starostlivosť na poldennú alebo si platiť zdravotnú sama, min. 55,- E je to myslím. Takže toto sú informácie, ktoré som všera horko-ťažko pozisťovala a bola som rozčarovaná, že nikto to neovláda komplexne, každý len tú svoju časť a ešte ma aj dezinformovali (tá pani zo sociálky po telefóne bola milá, ale mohla ma upozorniť, že celodenná starostlivosť o dieťa platí len u nich a u zdravotky si to mám preveriť.... brala som to automaticky) Nuž, neznalosť zákona neospravedlňuje, že ano. Ale aj tak by som to asi neriskovala, t.j. že by som podpísala čestné prehlásenie že sa o dieťa celodenne starám, lebo dnes sú tie kontroly všade...

j.a.n.e.7
autor
7. mar 2013

a pre úplnosť....známa mi poradila písomne sa obrátiť na sociálnu poiťovňu, tak som to dnes skúsila a obratom mi odpovedali, pýtala som sa, ako by to bolo s materskou, ak teraz budem na predlženej RD a napísali mi, že ak prejdem z tejto RD na MD, t.j. stále budem zamestnaná, tak mi nárok na MD vznikne, ak by sa však prac. pomer ukončil pred nástupom na MD, tak na ňu nemám vôbec nárok..... lebo tam je tá podmienka byť min. 270 dní nemocensky poistená v období 2 rokov pred pôrodom.... uff, tak aspoň nejaká pozitívna správa...

sysula11
7. mar 2013

@j.a.n.e.7 ahoj a mozem sa ta spytat stale budes poberat aj ten rodicovsky prispevok na dieta alebo na predlzenej ti budu platit len zdrav.a soc, odvody dik.

j.a.n.e.7
autor
7. mar 2013

Ja nebudem poberať rodičák, nezostávam doma kvôli zlému zdrav. stavu detí. Sociálka by mala platiť dôchodkové a zdravotka zdravotné poistenie, nemocenské mi nebude platiť nikto....... to ani teraz nikto neplatí ak sa nemýlim. Lenže práve z nemocenského sa platí materská a vzhľadom na plánovanú MD mi prišlo lepšie dohodnúť sa so zamestnávateľom na predĺženej RD (aby som mala stále status zamestnanca a teda aj nárok na materskú ) ako ukončiť prac. pomer.

gapa
7. mar 2013

@j.a.n.e.7
tak ja ta asi tiež trochu schladím. Nárok na čerpanie RD v zamestnaní máš len do 3rokov dieťaťa, ak nejde o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdr. stavom alebo ak si medzitým nepracovala a nedohodla sa na čerpaní RD neskôr. Ty teraz podla zákona nečerpáš RD ale čerpáš neplatené volno z dôvodu starostlivosti o dieťa (ak teda mzdárka ovláda správne zákon, lebo aj to je možné, že v soc.poistovni nenahlásila zmenu ukončenie RD a ukončenie prerušenia poistenia z dôvodu RD a nahlásenie prerušenia poistenia z dôvodu čerpania neplat. volna), to je velmi podstatné pre tvoju dalšiu mateskú, pn a príp. podporu po ukončení prac.pomeru. Ale ako sa ti bude rátať materské ti veru neviem povedať, to by som si zistila v soc.poistovni, no neviem, či by som ich odpovedi na 100% verila (teraz sú hrozné zákony).

inak určite tu na koníku je už téma, ktorá rozobera poistenia po ukončení Rd.

úrad práce vlastne s tebou nemá nič, od neho len potdrebuješ potvrdenie o poberaní Rd. To potrebuješ na zdr.poistonvu, kde si bola zdr.poistená ako poberatel RP (vtedy je jedno, či dieťa navševuje škôlku na 8hod, alebo nie), po ukončení poberania RP už ako si zistila ak chceš byť poistenec štátu ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6rokov, tak splnaš podmienku len v prípade, ak je dieťa v škôlke max. 4hod denne., inak by si sa musela evidovať na UP v evidencii uchádzačov o zamestnanie ak si nechceš sama platiť zp.

sociálnu poistovnu podla terajšieho zákona nezaujíma, či dieťa chodí do škôlky alebo nie (predtým, do konca roku 2010 to bolo tak, že nemohlo chodiť do škôlky ani na 1hod), ale ak by si pracovala na dohodu, tak nemôžeš byť dôch.poistená štátom, musíš si dať odhlášku, lebo nemôžeš byť dôch.poistená ako dohodár a aj štátom zároven.

je ale podstatné aby nástup na md bol do cca 15mesiacov (460dní) po ukončení RD, lebo potom už nesplníš podmienku aspon 270dní nem.poistenia v období dva roky pred pôrodom, lebo dni neplateného volna sa do toho nerátajú, len dni čerpania RD (ak teda mzdárka ozaj nahlásila neplatené volno a ukončila RD). Ale ako sa ráta materské, ked by si nastupovala jeden den nepl. volno a další den MD, tak neviem, aby to nebolo z minima!

simisi
7. mar 2013

@gapa mozem sa spytat a poradit,ci mam narod na podporu po skonceni RD,som sice zamestnanec,ale po navrate ocakavam vypoved z dovodu nadbytocnosti...pred nastupom na MD som bola cely cas tehotenstva na PN....takze netusim ci mi vobec vznika narok a ak ano,z coho sa bude pocitat,dakujem

j.a.n.e.7
autor
8. mar 2013

@gapa Ano, o tom neplatenom volne viem, ale ako ma to mzdárka zahlási, to teraz netuším..... preverím si to. A s tým zdravotným poistením, aj oni mi tam hovorili, že sa prípadne mám ísť zahlásiť na UP, a bola som si to hneď aj preveriť u pani, čo mi vydávala to potvrdenie o poberaní RD a tá mi povedala, že sa nemôžem evidovať na UP keďže som stále zamestnaná a tam by odo mňa požadovali doklad o ukončení prac. pomeru. Čiže ja mám len 2 možnosti - buď byť ako samoplatca alebo doniesť to potvrdenie o poldennej dochádzske v MŚ.

gapa
8. mar 2013

@j.a.n.e.7
máš pravdu (to je, ked človek odpovedá s krpcom pod stoličkou), prepáč, musím si tiež dávať na takéto nepresnosti pozor. Kamarátka do konca roku tiež čerpala neplatené volno, no najprv si vyčerpala dovolenku, aby jej neprepadla ku koncu kalend. roku a v čase čerpania riadnej dovolenky sa musela odhlásiť z dôch.poistenia štátom, tj. mala presne od mzdárky napísané kedy končí RD, kedy čerpá riadnu dovolenku a kedy začína čerpať neplatené volno (riadny list) a podla toho sa odhlasovala a nahlasovala v soc.poistovni, vybavila to naraz pri odhlásení aj prihlásenie.
Takže oni normálne od teba chceli aj potvrdenie z mš o tom, že chodí len na 4hod., nestačilo im tvoje čestné prehlásenie?

gapa
8. mar 2013

@simisi
ak trvá pp, tak nárok máš, ale záleží akko to bude s dátumami ukončenia RD a ukončenia prac.pomeru, či budeš mať po ukončení Rd ešte nejaký vym.základ pre poistenie v nezam. Ak áno, tak sa bude podpora rátať z toho vym.základu po ukončení RD do ukončenia prac.pomeru a poistenia v soc.poistovni. Pozor, aby si tam nemala napr. len pn alebo očr teda po ukončení RD ani den s vym.základom len bez platenia (počas pn a očr sa neplatí), lebo by bola podpora z minima.
Ak skončí ale tvoj pracpomer ešte počas RD alebo posledným dnom RD, tak sa podpora ráta z vym.základov v období dva roky pred nástupom na RD (pozor nie md ale RD!), dni MDa PN sa vynímajú z výpočtu, aby neznižovali podporu.

A ešte je podstatné aký bude zákon v čase tvojho zaevidovania na up, to príp. sa tiež môže zmeniť niečo.

simisi
8. mar 2013

@gapa dakujem velmi pekne za vycerpajucu odpoved...podporu budem mat minimalnu.kedze rok pred nastupom na MD som robila len na polovicny uvazok.

gapa
8. mar 2013

@simisi
teraz neviem presne, ako to je v zákone, lebo v určitých prípadoch máš nráok na podporu aspon z minima, ale to nie je myslím, že ak sa podpora ráta z obdobia dva roky pred RD, tak to neplatí, len ak po RD ešte trval pp, tak vtedy.

simisi
8. mar 2013

@gapa takze ak mi RD konci 27.11.2013 28.11.2013 dostanem vypoved dohodou,ci z dovodu nadbytocnosti narok nevznikne?

gapa
8. mar 2013

@simisi
samozrejme vznikne, ak jeden den skončí RD a další den skončí prac.poemr (teda 1den napr. čerpáš dovolenku), tak sa podla terajších zákonov ráta podpora z toho jedného dna, kedy ešte prac.pomer trval po ukončení Rd.

j.a.n.e.7
autor
9. mar 2013

@gapa Ano, chcú potvrdenie, v pondelok idem za riaditeľkou a uvidím, ako sa dohodneme.... keďže ja vozím deti mimo bydliska 20 km a rovno dve (strarší syn, ktorý bude mať 5 rokov a v podstate kvôli nemu som chcela nájsť tú škôlku a malá sa už zviezla), tak sa mi neoplatí jedno nechávať na 1/2 dňa a pre druhé ísť poobede.... dúfam, že budú ústretoví a nejako sa dohodneme. A ako som po rozhovore so mzdárkou-personalistkou pochopila, chce ma nechať na rodičovskej (nechala tak aj kolegyňu tiež so zdravým dieťaťom), tak dúfam, že to tak aj vybaví..... to by bolo fajn.