Ahojte, chcela by som sa Vas opytat, ci mi neviete poradit 🙂
Od dnes mi zacina Materska dovolenka a nasledne konci PN , zajtra idem tieto papiere odniest zamestnavatelovi. Koncom marca mi u neho konci pracovny pomer, kedze mam zmluvu len na dobu urcitu. Pracovny pomer mi urcite nepredlzi, tak by som sa Vas chcela opytat, ako to potom bude pokracovat s materskou ? Budem musiet ist na urad prace alebo na socialku ? Budem mat dalej narok na matersku (tych 270 dni mam odpracovanych) alebo budem poberat rodicovsky prispevok? Dakujem za rady 🙂
@veronikaszabova ak má nárok na podporu tak po skončení RD je neskoro o ňu žiadať
@lucka_ke tak nepise, ze ma narok na podporu.
Ak ma, nech o nu poziada po materskej 🙂 pripadne do 2 rokov od ukoncenia PP.
@lucka_ke iank pozeram, ze tu ma dve rovnake diskusie a uz si jej poradila. 🙂
@lucka_ke ja toto tiež riešim. V januari 2020 som išla na MD a 31.8.2020 mi končil pracovny pomer na dobu určitu. Myslela som,že po skončení RD čiže 01/2023 normalne budem môct poberať nezamestnanecke ale zjavne nie kedže dva roky od ukoncenia PP budu 31.8.2022. Takže neviem čo s tým lebo ak sa aj zaevidujem na urade k datumu 1.9.2022 tak ak mi vyjde nezamestnanecke tak mi zrusia rodičovsky a neviem či nezamestnanecke mi vyjde viac ako RP. Či sa to oplati riešit vôbec
0Odpovedz
@anet235 ahoj. Nedavno som riesila podobne. Tvoj zamestnavatel sa odhlasi v soc.poistovni ako tvoj platitel poistneho. Ty budes nadalej automaticky vedena v soc.poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Stat ti bude platit dochodkove poistenie. Ak vo svojej zdravotnej poistovni ohlasis, ze si osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, bude ti stat platit aj zdravotne poistenie. Jedine, co nebudes mat zaplatene, bude nemocenske poistenie. Mozes sa prihlasit ako samoplatca, ale nemocenske sa neda platit izolovane. Mozes si ho platit len "v baliku" spolu s dochodcovskym poistenim, cize by si mala 2-krat dochodcovske poistenie. Rodicak ti pojde dalej az do dovrsenia 3 rokov zivota dietata.
@anet235 budes normalne poberat MP, nasledne Rp.
Upsvar neriesis, az po ukonceni Rp