Dobrý deň.Potrebovala by som poradiť. Som zamestnaná od 01.02.2003 na dobu neurčitú. 01.04.2006 som nastúpila na materskú dovolenku, ktorá sa mi skončila 13.10.2006. Od 14.10.2006 do 9.11.2006 mi bola poskytnutá platená dovolenka. K dátumu 10.11.2006 som nastúpila na rodičovskú dovolenku. Druhý krát som otehotnela a od 7.3.2009 som nastúpila na materskú dovolenku. následne som pokračovala v rodičovskej dovolenke. Dieťa bude mať 3 roky 21.04.2012. Do zamestnania som poslala papier s tým, že k 22.04. chcem nastúpiť do práce. Ale už teraz viem, že ma budú chcieť prepustiť. Ako mám postupovať a čo bude pre mňa najvýhodnejšie? Ďakujem za skorú odpoveď.
@babe01 ked si im poslala oznamenie, ze chces nastupit, tak len pockaj, ako odpovedia. ak ti daju ponuku na rozviazanie prac. pomeru, tak si pozri, co ti ponukaju a ked to bude vyhodne pre teba, zober to. Sama vypoved nedavaj, pripravila by si sa o odstupne. A ak ti nahodou ostala nejaka dovolenka, tak si ju vycerpaj (nenechvaj preplatit), budes mat potom narok na podporu podla vymer. zakladu tohto roka. ak by si hned po ukonceni rd skoncila pp, tak by sa ti podpora pocitala z VZ, ktory platil v case, ked si nastupovala na MD (cize 2006). Toto som nevedela, dovolenku som si nechala preplatit a mam teraz podporu o 300 eur nizsiu, ako som mohla mat. :(
@tin007 @babe01 no nie je to celkom tak ako píšeš.
Stačí byť jeden den v práci, teda jeden den čerpať dovolenku, zvyšok sa môže dať preplatiť, vtedy sa platia odvody do SP aj z odstupného aj z preplatenej dovolenky. A vtedy výjde oveľa vyššia podpora.
Ak bude čerpať dovolenku tak jej pôjdu aj dni, a tým pádom bude mať nižšiu podporu. Ty si si zrejme dala preplatiť dovolenku, i odstupné si dostala, ale ani z jedného TI nešli odvody do SP, len sa to zdanilo že?
@zalka nemam tu vyplatnu pasku, maju ju uctovnici, ktori mi robia danove, potom sa pozriem, ale ja som platila iba dan a zdravotne (ostatne odvody nie). bojim sa, ze ak aj firma odviedla do SP odvody, tak proti rozhodnutiu SP nemozem namietat, lebo som to neurobila v lehote do 15 dni od priznania davok
Kto mi prosim poradi? K 31.5.2012 som poziadala o ukoncenie RD, /bude manzel/. K tomuto istemu datumu som dostalala vypoved dohodou z organizacnych dovodov. Musim ist do Sp a Zp si ukoncit RD? Je mi jasne ze ma zamestnavatel odhlasi, ale musim ist este aj ja? Od 1.6. sa chcem ist zaevidovat na urad prace.
@danielaviki
len opravim, bud ukoncenie pracovneho pomeru dohodou alebo vypovedou.
možno z upsvar si vybav potvrdenie o dobe poberania rod.príspevku, budeš ho potrebovať možno v ZP predpokladám a možno aj na UP pri evidencii.
ZP vybavíš až ked ti príde rozhodnutie o zaevidovaní s potvrdením pre ZP
SP neviem, ako ste ukončili pp, ak to bolo posledným dnom RD, tak nepotrebuješ odhlášku do Sp. Ak ti ale trvalo poistenie zamestnanca po ukončení RD aspon 1den (kvôli vyššej podpore napr.), tak treba odhlášku a novú prihlášku, lebo nie je možné byť dôch.poistená aj štátom a aj ako zamestnanec ten 1den súčasne.
@gapa dakujem, jasne ma to byt dohoda, aj mam dohodu. SP sa mi uz podarilo zistit, mam to potvrdene dvomi pracovnickami SP, ze mna odhlasi len zamestnavatel a uz nemam ziadnu povinnost voci nim. na upsvar som uz bola, cakam rozhodnutie o ukonceni RD postou, na ZP asi pojdem az ked sa prihlasim na UP, zevraj mi mozno daju priamo tlacivo s ktorym pojdem do ZP. dakujem za infosky.... 🙂
@danielaviki ahoj, ten papier od UP (že si zaradená do evidencie) pre ZP (teda ZP má potvrdenie, aby ti štát platil zdravotné poist.) si radšej okopíruj, síce dostaneš dva orinály, ale nikdy nevieš dopredu, kde budeš originál potrebovať .. napr. ak si budeš vybavovať dávku v hmotnej núdzi, tak do SP musíš zaniesť originál z UP, že si ideš požiadať o dávku v nezam, to musíš urobiť aj ked nemáš nárok, pretože UP potrebuje mať na papieri vyjadrenie, že na dávku v nezam, nemáš nárok .. čiže tam pôjde ten jeden originál od UP a druhý si nechávaš doma a ked budeš potrebovať, tak ho iba skopíruješ a originál ukážeš k nahliadnutiu
@danielaviki
ešte tolko, že podla mna by mal byť dôch.poistený na vaše dieťa len 1rodič, aj ked vlastne zákon to nevylučuje. Tak neviem, či ste sa na toto pýtali.
odomna si pri evidovaní na up pýtali potvrdenie o ukončení poberania Rp, ale to asi preto, že mne už pp netrval a potvrdenie o poberaní RP pokladali o doklad o ukončení starostliovsti o dieťa, čo u teba asi nemusia skúmať.
@gapa dakujem, snad mi vsetko potrebne na urade uz povedia, ja len dufam ze mi coskoro pride rozhodnuite o ukonceni RD lebo by som chcela ist na urad prace cim skor /teda po 1.6./
@danielaviki
povedali ti, že ti niečo pošlú? bo mne nič neposielali. Ja som si išla pre potvrdenie sama a na žiadost mi ho vydali.
@gapa Povedala ze poslu, tak dufam poslu...pockam do 31.5. a ked nepride tak zavolam, aby som si mohla 1.6. ist pre to a po vikende ist na UP
Dievčata, končí mi RD a zamestnávateľ chce podpísať dohodu 2+2, dovolenku preplatiť.
Mám nárok na podporu v nezamestnanosti, ked som si neplatila dobrovolné poistenie v nezamestnanosti ? Ak áno kde je na to odvolávka ?
Tvrdia mi, že nie a už mam z toho riadny miž-maž. Niektoré píšete, že je lepšie čerpat dovolenku a potom podpísať výpoved dohodou. Z čoho sa mi bude rátať dovolenka, mám ešte starú + aj za matersku. Z hrubej mzdy čo mám v pracovnej zmluve alebo z obdobie ked som bola zamestnaná.
Ak by som mala nárok na podporu, bude sa mi do nej rátať aj preplatená dovolenka, odstupné a výpovedná lehota ?
Dakujem
Kto mi poradi :V juni 2012 mi konči RD,s organizačných dovodov mi miesto v zamestnani zrušili a dostanem vypoved s odstupným.Pred RD som odpracovala 20 rokov ,mam narok na podporu v nezamestananosti?A ak ano možem po podpore nastupit na 6 ročnu neplatenu dovolenku dakujem
@dada1807 nemáš preklep v dátume? ... ak chceš max. podporu tak čerpaj den dovolenky a zvyšok si daj preplatiť + odstupné a bude maximálna. Ak ti len preplatia tak podpora bude 50% z hrubej mzdy dosiahnutej pred MD a RD.
A po vyčerpaní podpory môžeš byť doma do 6 rokov dieťaťa na neplatenej RD, s tým že štát bude za teba platiť odvody do ZP a SP.
@456456 platí to isté čo som písala pre dada
ani som si to neuvedomila 🙂 že som napisala rok 2012 🙂 a s tou dovolenkou aj ked to je zo strany zamestnavatela musi zamestnavatel suhlasit a kedy som nemala dovolenku čo mam urobit v takomto pripade 🙂 lebo nie som si ista či mi niečo ostalo lebo pred materskou dovolenkou som bola cele tehotenstvo na PN
na Pn som bola od 03.10.2009 a maly sa narodil 16.6.2010a dufam že ich ukecam aj ked je to štatny podnik Železnice 🙂 a cele riaditelstvo je v Trnave
@dada1807 vzniká Ti nárok na dovolenku v pomernej časti , krátený za dni na PN a na RD ... porátaj pracovné dni a sviatky pripadajúce na pracovné dni od 1.1.2010 do nástupu na MD ( ja neviem kedy si nastúpila na MD ) a tiež spočítaj dni od skončenia MD do 31.12.2010 .. za prvých 100 dní sa dovolenka kráti o 1/12tinu a za každých dalších 21 dní sa kráti dovolenka o dalšiu 1/12tinu .. tak odhadom by som povedala, že sa Ti bude dovolenka krátiť o 2/12 až 3/12tiny
a kedy sa nastupuje na MD ked termin som mala na 6.7.2010, ale museli mi pre zdravotný stav urobit skor cisarsky je to 6 týždnov pred planovanym porodom a MD mi skončila 16.12.2010,ja som s toho paf ,tak prepač 🙂
Ahojte mamičky. Chcem Vás poprosiť o radu. V sept. mi končí rodičovská dovolenka po 3 dieťati. Najstaršia nastupuje do školy, tí mladší idú do škôlky. Moju pracovnú pozíciu počas RD zrušili a ja neviem, čo ma čaká. Hoci mi bola slovne ponúknutá výpoveď /alebo neviem aké ukončenie prac. pomeru/ nakoľko tak isto ako ja aj oni vedia, že si z časových dôvodov nemôžem dovoliť nastúpiť na iné oddelenie, kde sú aj 10-12 h šichty/ manžel pracuje ako stavbár po Slovensku, takže sa na neho spoliehať nemôžem/. Najlepšie by mi bolo v práci na 8h a iba 5 dní v týždni, no ponuka je tu mizerná v našej oblasti. A ešte mi pri tej výpovedi ponúkali peniažky, čo sa mi nahromadili ako dovolenka počas RD. Viete mi niektorá poradiť ako postupovať? Mám nárok na niejaké odstupné, alebo podporu po rozviazaní pracovného pomeru?Ďakujem pekne za radu. K
@damianik máš nárok na odstupné ak ti dajú výpoved z nadbytočnosti ...
čo sa týka dovolenky, áno musia Ti ju preplatiť. Pre maximálnu podporu v nezamestnanosti ( 770-800 eur) musíš nastúpiť do zamestnania aspoň na 1 deň (ččerpať dovolenku ) a zvyšok dovolenky si nechať preplatiť. Tak bude maximálna podpora.
@zalka prosim ta plati tento postup "s jednym dnom dovolenky" aj v tomto roku 2013,lebo od 1.1.2013 nastali nejake zmeny a maximálna výška podpory (dávky) v nezamestnanosti sa od roku 2013 znižovala. V tejto problematike sa vobec nevyznam, aj mne uz avizoval zamestnavatel vypoved po rodicovskej dovolenke z organizacnych dovodov, z nadpocetnosti.
no keď ťa prepustia, tak by to malo byť lepšie, lebo ti zaplatia odstupné...ja to mám opačné...ja viem že budú potrebovať silu, ale ja tam už nechcem pracovať, tak ja zas neviem čo robiť v takomto prípade, bojím sa že mi dajú výpovednú lehotu
😒