Ukončenie rodičovskej dovolenky

werony_n
10. nov 2023

Ahojte , chcem sa opýtať, ak má dcéra v máji 3 roky, je potrebné ukončiť rodičovskú dovolenku alebo je to automaticky? A mam nárok na podporu v nezamestnanosti (keďže dcérku mi do škôlky vezmú až od septembra)? Pred rodičakom som normálne pracovala 2 roky. Ďakujem

melanta
10. nov 2023

@werony_n kedy ti skončil pracovný pomer? Na podporu máš nárok do 2 rokov od skončenia pracovného pomeru. Okrem toho je potrebné vedieť, že ak sa eviduješ na úrade práce, ide o evidenciu uchádzačov o zamestnanie, čiže si povinná si hľadať prácu a chodiť na pohovory, ak ťa úrad práce na nejaký pošle, ak ťa prijmú, tak nastúpiť do práce. Takže ak nemáš nárok na čerpanie podpory, výhodnejšie pre teba nikam sa neevidovať, ísť do zdravotnej poisťovne a tam sa zahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Štát bude za teba platiť zdravotné poistenie. Dieťa ale môže byť v škôlke max 4 hodiny denne a ty nemôžeš mať žiadny príjem, ani brigádu. Ale keď dieťa nastúpi do škôlky, tak sa odhlásiš a zaeviduješ sa na úrade práce (aby mohlo byť dieťa v škôlke celý deň) a budeš si hľadať prácu.

werony_n
autor
10. nov 2023

@melanta pomer som v práci neskončila, ale nechcem sa tam vrátiť (nízky plat, nevyhovujúce podmienky), takže keď tam ukončím pomer po rodičaku mam sa hlásiť na tej zdravotke??

nadej1111
10. nov 2023

@werony_n ja by som sa hlásila na úrade práce ..dohodnúť sa a ukončiť pracovný pomer dohodou,vziať 1 či 2 dní dovolenky a vyjde vám maximálna podpora

qwert87
10. nov 2023

@nadej1111 toto už nie je také jednoduché. Sociálka momentálne ide po všetkých týchto vypovediach kde je účelom dosiahnutie max.podpory. Už ju aj zamietajú

saxana000
10. nov 2023

@qwert87 tomu neverim.to kde si ppcula?ved ak je raz nadbytocna tak.kam.ju da? za tie 3. roky rodicovskej drviva vacsina zamestnavatelov uz ma oneho na tej pozicii.zamestnavatel je povinny jej tu dovelnku.preplatit a ona sa na ten jeden musi vratit aby dala vypoved.to nie je ucelove.ucelove su maximalne materske kedy po rokoch na minimalke zazracne stupne plat 3 mesiace pred nastupom na matersku to je okate teda a riadne..

qwert87
10. nov 2023

@saxana000 ved ja píšem o maximálnej podpore. Nie o klasickej na ktorú má každý pracujúci, pokiaľ dodrží podmienky, nárok.

saxana000
10. nov 2023

@qwert87 ved ale tam takmer vzdy vide ta maximalna ak ide o tento postup...

lilinka88
10. nov 2023

@saxana000 ak chce zamestnávateľ alebo zamestnanec ukončiť pracovný pomer, nie je potrebné obnoviť poistenie dňom dovolenky. Čiže ten deň dovolenky je tam čisto účelovo

saxana000
10. nov 2023

@lilinka88 no mne napriklad bolo vtedy uctovnickou povedane ze den ukoncenia pracovneho pomeru je normalnym pracovnym dnom.kedze z dovodu nadbytocnosti nemam na aku poziciu nastupit jedinym riesenim je tu cerpanie dovolenky.kazda jedna po materskej potrebuje obnovit poistenie kvoli podpore ci uz bude maximalna alebo minimalna mojou povinnostou ako.zamstnanca je vratit sa do prace po rodicaku. ze on pre mna uz nema miesto to predsa nie je moj problem.spravim mu teda po voli vratim sa teda vlastne nevratim lebo nemam kde tak si vypisem dovolenku aby som mu prisla podpisat aspon tu dohodu o ukonceni pracovneho.pomeru a.ja nakoniec zostanem na socialke za podvodnika co chce silou mocou maximalku? A to co za debilov tam sedi?

lilinka88
10. nov 2023

@saxana000 vôbec nemusíš obnoviť poistenie, bežne zeny ukončuju PP ak počas trvania RD.
A už teda keby, prečo práve jeden deň? Môžeš čerpať všetku zbytkovu alebo ukončiť PP ku koncu mesiaca. Pokiaľ nebolo známe ako takto dosiahnuť maximálnu, máloktorá žena tak ukončila PP, je to čistá špekulácia iba kvôli dosiahnutiu maximálnej podpory

lilinka88
10. nov 2023

@saxana000 jedinou tvojou povinnosťou je oznamit zamestnávateľovi mesiac vopred svoj návrat do práce, resp koniec RD. Ukončenie PP/výpoveď môžeš podpísať aj počas trvania RD, na to nepotrebuješ dovolenku

saxana000
10. nov 2023

@lilinka88 ale vy stale.pisete.o tom ze ja akomatka automaticky chcem skoncit pracovny pomer.co ak nechcem?normalne idem do prace a tam ma privitaju ze neni miesto pre mna viac len tuto pod hned a toto mi podpis..tak ako potom inak postupovat? Nie vzdy je to teda ucelovo..
A toto sa proste musi strasne tazko dokazovat aj preverovat

nadej1111
10. nov 2023

@qwert87 chcela by som vedieť komu ju zamietaju a komu nie...toto počujem prvykrat

lilinka88
10. nov 2023

@saxana000 zamestnankyňa na RD je mesiac pred ukončením RD povinná zamestnávateľovi oznámiť návrat do práce, resp ukončenie RD. A ten bude pre ňu miesto má a zamestnankyňa sa vráti alebo miesto nemá a:
a) dohodnú sa na ukončení PP. Dohoda je o Tom,že s ňou súhlasia obe strany - zamestnankyňa aj zamestnávateľ. A dochádza k rozviazanie PP. To môže byť aj okamžite, počas RD, tu absolútne nie je potrebné čerpať dovolenku ani obnovovať poistenie. Alebo
b) jedna zo strán nesúhlasí a dochádza k výpovedi s výpovednou lehotou, čiže to zase nie je o čerpaní jedného dňa dovolenky.
Nech sa na to pozriem akokoľvek, čerpanie jedného dňa nie je nutné a je účelové kvôli maximálnej podpore

qwert87
10. nov 2023

@saxana000 práve toto sledujú (robi mi na sociálke v ZA spolužiačka z výšky). Ak mala žena minimálnu mzdu pred rd a po rd jej zrazu ms vyjsť maximalna, tak je to branne ako účelové. A môže sa to zamietnúť.. Poznám dve, ktorým to.bolo takto zamietnuté. ZA kraj.
Na druhej strane poznám čerstvý prípad, kde baba 20 rokov robila, pomer na dobu neurčitú. Plat okolo 800 v hrubom. Počas rd mala nejaké dohody, po rd si musela vyčerpať celú dovolenku (nejakych 25 dni), s dohodou zamestnávateľ nesúhlasil. A vies koľko jej vypočítali podporu? 80€. Pretože sa jej počítala z dohôd počas rd. Veľmi spravodlivé...a vtedy aj jej teta na socialke povedala, že si dávajú pozor extra na účelové maximálne podpory.

saxana000
11. nov 2023

@lilinka88 v poriadku a co ak vymeriavaci zaklad navysi odstupne nie dovolenka..?priklad:dovolenky mi ostalo 5.dni zamestnavatel mi ich da vycerpat a potom ukoncime.pracovny pomer.ale za odpracovane roky mi vyplati prislusne odstupne.takzeznova tam vystreli ten vymeriavaci zaklad nie?

lilinka88
11. nov 2023

@saxana000 veď ok, ja nepíšem,že každá max podpora je účelová, ja píšem čisto o tom,že vziať si vyslovene iba 1 deň dovolenku účelové je

misinka0611
11. nov 2023

@qwert87 Ináč dávajú si pozor uz aj na otcov na materských lebo veľakrát že otec na MD a pritom normálne pracuje ďalej. Nepytam sa skrz toho že to idem riešiť a ani som to nikdy neriešila, len aj to je také diskutabilné.

barbie1981
11. nov 2023

Radšej nech zmenia zákon o vyplácaní podpory v nezamestnanosti po RD a nie niekomu schváliť max.podporu a niekomu nie , podľa toho ako to pani pri okienku vyhodnotí. Ak aj niekomu zamietnu max. podporu a odvolá sa na zákon , podľa ktorého má na ňu nárok, vyplatia mu ju. Mali by riešiť túto dieru v zákone a nie ľudí , ktorí sa ju snažia využiť