Dobrý deň, rada by som sa informovala ohľadne preplatku zostatkovej dovolenky.
Môj prípad:
v júli 2017 som nastúpila na materskú dovolenku. Zostatok dovolenky za rok 2017 mám 15 dní. Teraz je rok 2020. Ukončila som pracovný pomer k marcu 2020 u pôvodného zamestnávateľa, lebo sa mi naskytla dobrá ponuka, rodičák mi trvá až do septembra. A žiadala o preplatok dovolenky. Za rok 2018 za materské obdobie mi vznikol nárok na dovolenku 5,5dňa. Bývali zamestnávateľ mi niečo naznačil, že mi zostatková dovolenka za rok 2017 prepadne/la a bude mi vyplatená iba tá z roku 2018, tých 5,5 dňa. Ja sa pýtam, či je toto možné, že i keď som na rodičovskej dovolenky mi môže dovolenka prepadnúť a nebyť mi vyplatená? I keď je pravda, že stará dovolenka by mala byť vyčerpaná do 2 rokov, ale či je to tak aj počas materskej a rodičovskej dovolenky.
Ďakujem za odpoveď a rady.
to hovorí Zákonník práce
@lucka_ke este mam jednu otazocku, k vypoctu dovolenky pocas materskej, ak mozem. Ako som spominala vyssie isla som na matersku v juli 2017, od aprila2017 do toho cca 20.jula 2017 som bola na PN, u zamestnavatela som bola 3roky. To mi uctovnicka vypocitala zostatok dovolenky za rok 2017 15 dni. To sa mi zda ok. A za rok 2018, kde som bola stale na materskej az do skoro do konca aprila, my vyratala 5.5 dňa. Je to spravne? Ked som mala ,,odrobene,, nad 60 dni , tak mi vznika narok 20 dni a minus kratenie nejakych dni do konca roka, kedze som od maja bola uz na RD. Mzdarka mi tvrdi, ze: 20 dni:12mes.= 1.66 dovolenky na den x 3 mesiace(co mi isla materska)= 5.5 dna dovolenky za rok 2018. Je toto spravny vypocet? Dakujem za radu
ak bola MD do konca apríla tak za rok 2018 vznikol nárok na plný počet dní
potom ale ide krátenie z dôvodu RD - za prvých 100 neodpracovaných dní z dôvodu RD sa kráti dovolenka o 1/12 a potom za každých 21 neodpracovaných dní o 1/12, čiže mne to vychádza krátenie o cca 4/12 keďže nepoznám presné dátumy
ak si dovolenku nemohla čerpať z dôvodu MD a RD musia ti ju pri ukončení pracovného pomeru vyplatiť celú