Ahojte baby ...opat ma nieco napadlo :D
Chcela by som sa vas spytat na taku vec, resp bola by som rada, keby sa tu nasla konkretna osoba s konkretnym problemikom 🙂
Som v 7tt a som zamestnana v jednej prac.agenture na dobu urcenu do 7.1.2015 . Termin porodu mam na 13.2.2015. Otazka je co mam spravit, aby som dostala po ukonceni mojej prac.zmluvy matersku, ci mam ist na PNku pred ukoncenim prac.zmluvy a od koho dostanem potom peniazky ? Ci od firmy alebo od uradu ? Ja viem, ze je to este skoro, ale strasne by ma to zaujimalo ako mam riesit tuto zalezitost ??
A dalsia vec ... Co by vas vacsiny bolo vhodnejsie co sa papierovaciek tyka po narodeni dietatka.. mam sa vydat za priatela , ak mam trvaly pobyt v RS a chcem aby babo malo trv.pobyt uz v BA alebo to mam nechat tak a dostanem lepsie prispevky, ked budem slobodna mamicka ?
Ja vobec netusim ako to chodi a bola by som rada, keby ste mi pomohli s tym 🙂 v nejakych kratkych komentoch, aby sme nepisali litanie :D
DAKUJEEEEM KRASNE ZA KAZDU ODPOVED 🙂
@meriene PN vyplaca zamestnavatel prvych 10 dni, a dalsie dni Socialna poistovna
PP sa vsak skonci bez ohladu na to, ci budes PN
ako slobodna matka, nedostanes ziadny prispevok navyse, narok na dlhsiu MD (37 tyzdnov) maju len osamele matky (ziju preukazatelne same)
takze sa kludne mozes vydat, ked budes na RD, tak vam budu vracat dane (po splneni podmienok)
@meriene viem ti poradit len s materskou, musis si vypocitat kolko dni si zamestnana ciže ci splnas 1.podmienku a to 270 odpracovanych dni teda ci mas 270dni do 7.1.2015, a potom 2.podmienku splnas-teda ochranna doba 8mesiacov-do 8mesiacov od ukoncenia zmluvy musis porodit-toto splnas, a podla toho ci mas dobru pracu tak možes robit až do nastupu na matersku, a ked nie tak kludne možes ist na PN(neovplyvni ti to narok na matersku) a budes na PN až do nastupu na matersku, zmluva sa ti normalne ukonci toho 7.1., PN plati prvých 10dni zamestnavatel a potom socialna poistovna, a matersku tiež plati stat-socialna poistovna