Ahojte. Chcela by som sa poradiť. Bola som zamestnaná od 10/2019 nepretržite u toho istého zamestnávateľa. Vo februári 2022 som zistila, že som tehotná. Nástup na MD je v strede septembra 2022. Zamestnaná už nie som. Chcela som prejsť už predtým na živnosť ale toto zistenie to urýchlilo. 1. marca som sa stala SZČO, pracujem aj u toho istého zamestnávateľa, resp. nie uňho ale s ním keďže obaja sme SZČO (DOD-ODB. zmluv. vzťah), ale mám aj inú aktivitu. Do zdravotky si platím sama, odvody do soc. poisťovne zatiaľ platiť nemusím (ešte mi nevznikla povinnosť) ale prihlásila som sa na dobrov. nemoc. poistenie (DNP) s najvyšším VZ, aby som mohla dostať vyššiu materskú. (na základe prečítaní článkov od J. Mihála Materská 2022). To DNP mi musí trvať min. 182 dní do začiatku vzniku nároku na MD dajme tomu 1.9. 2022 (8. týždňov pred pôrodom), čiže to je 184 dní (1.3.-1.9.) alebo 198 dní (6. týžd. pred pôrodom). Takže všetko je v súlade, moja otázka je však, či si SP môže nejakým spôsobom myslieť, že to bolo účelové, napr. to že spolupracujem aj s bývalým zamestnávateľom hoci už som samostatná SZČO. Lebo v mnohých prípadoch sa stalo, že niečo považovali za účelové, hlavne pri tých čo menili zamestnávateľa kde mali vyšší príjem takže aj vyššie odvody za posledných 90 dní, čo je podľa mňa účelovejšie aj keď je to normálna možnosť tiež. Ďakujem za názor.
@nikasmile presne to si myslím aj ja, viem, že veľa žien aj mužov takto mení zamestnávateľa za iného "lepšieho" a akože tiež to nie je zakázané ale vzbudzuje to pozornosť. Ja to neodsudzujem, každý nech si pomôže ako vie ale nech berie na vedomie riziká, ktoré hrozia aj jemu (neuznanie vyššej materskej) aj tomu zamestnávateľovi (kontrola). Zato som sa pýtala, lebo niektorí to zase skombinujú, že dajú výpoveď a o pár dní zase majú novú zmluvu na inej pozícii s tým istým zamestnávateľom na TPP ale z oveľa vyšším platom (niekedy aj 4x vyšším). Takže toho zamestnávateľa ani nezmenia, a to je ešte účelovejšie. Tak preto som sa pýtala či nebude "účelové", že ja budem tiež spolupracovať s bývalým zamestnávateľom, okrem iného.
@hr15 hlavne si treba dať pozor na to že odvody v danom období platiť musíš, čiže žiadna PN alebo OČR.....musíš tam mať jednoducho zapatené odvody za tých mun.26 týždňov aby sa ti to počítalo z tohto príjmu,ak tam bude nedoplatok nad 5eur alebo chýbať čo len 1 deň, dostaneš materskú z minima
@hr15 nie SP všetko môže považovať za účelové, netráp sa tým. A kludne ak budeš potrebovať môžeš ísť aj na PN , lebo máš splnenú podmienku 270 dní poistenia, a nezabudni žiadať o tehotenské v 13 týždni aj na to máš nárok ... lebo máš splnených 270 dní poistenia. Samozrejme PN i tehotenské budú rátané z min. VZ 566,50e ale neovplyvní ti to nárok na max. MD ak si sa prihlásila z maxima a stihneš do dna nástupu byť poistená 182 dní.
@hr15 nemyslím si, žeby to bolo účelové nakoľko je jasne stanovené, že si musíš platiť DNP. Ja si myslím, že je ešte lepšie spolupracovať s bývalým zamestnávateľom ako meniť úplne iného. Účelové je pre mňa....ak niekto otehotnie, zmení zamestnanie alebo ide na TPP a má oveľa vyšší plat ako predtým a to tie 3m, ktoré na to stačia.