Ukončenie poberania rodičovského príspevku – SZČO

rybka16
23. jan 2022

Ahojte, som SZČO a syn mal pred pár dňami v januári tri roky. Činnosť normálne vykonávam, aj som vykonávala, ale povinné sociálne poistenie mi pred rokom zaniklo a nevznikne mi ani teraz. Aké mám teda povinnosti voči poisťovniam? Voči SP predpokladám, že žiadne, ale voči ZP?
Potrebujem im oznámiť ukončenie platenia poistného štátom z dôvodu poberania rodičovského príspevku, ale kedy? K dátumu synových tretích narodenín alebo až k 1.2., lebo poberanie príspevku sa vlastne končí prvým dňom nasledujúceho mesiaca? Treba k tomu nejaký doklad pýtať z ÚPSVaR, či proste vyplním oznámenie poistenca/platiteľa alebo to naťukám v ePobočke a hotovo?
A chápem to dobre, že mám nárok byť poistencom štátu, čo sa týka ZP, do tých 6 rokov veku dieťaťa? Syn zatiaľ nechodí do škôlky, keďže ho nevzali, je so mnou doma, čiže táto podmienka je splnená. Ak by som o toto chcela požiadať, ako to vydokladujem? Rodný list a k tomu čestné vyhlásenie? A znova, od akého dátumu? Od synových tretích narodenín? Som z toho jeleň.

mogaa
23. jan 2022

@rybka16 pokiaľ si SZČO a vykonávaš činnosť(nemáš pozastavené podnikanie) nemôžeš byť súbežne osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov.....