Ukončenie pandemickej rodičovskej dovolenky a hlásenie sa na úrad práce

lundus
5. júl 2021

Ahojte, je tu niekto kto sa odhlásil z pandemickej RD a išiel žiadať o podporu v nezamestnanosti? V dembri mi končila RD. Brala som si dva dni dovolenky pred ukončením RD a v deň ukončenia RD som dala výpoveď a ďalej pokračovala v pandemickej RD (to bola podmienka pre čerpanie pand. RD). Zvažujem ju ukončiť a žiadať o podporu v nezamestnanosti. Je nejaký termín ako dlho môžem čerpať pandemickú RD bez toho aby som stratila nárok na podporu ktorá sa bude vypočítava z tých dvoch dni dovolenky?

ofzuza
5. júl 2021

Taketo cachre-machre boli dovolene?

mogaa
5. júl 2021

@lundus treba rátať s tým že pravdepodobne budú žiadať vrátenie pandemického RP späť, keďže i ho poberala neoprávnene...Na pandemický príspevok má nárok ten kto nemá iný príjem či nárok na inú dávku

ofzuza
5. júl 2021

@mogaa tiez sa mi take daco mari. Ale jedna ma tu uz presviedcala, ze jej to dokonca pani na up radila 🤷‍♀️

lundus
autor
5. júl 2021

@ofzuza áno aj mne to tak povedali na úrade práce že potom sa mam hlásiť na podporu keď pandemicka podpora skončí, len mi niekto vravel ze o podporu si treba požiadať do 1 roka od ukončenia pracovného pomeru

lundus
autor
5. júl 2021

@mogaa nárok na podporu v nezamestnanosti nie je uvedený ako prekážka pre cerpanie pandemickej RD, keď som volala s pani ma úrade tak sa ma pýtala iba ci nemám narok na pandemucku OČR, a to som nemala.

Rodičovský príspevok nepatrí oprávnenej osobe – rodičovi, ktorá má príjem zo závislej činnosti (za príjem sa považuje aj odmena za výkon funkcie konateľa, pokiaľ mu táto vyplýva zo stanov spoločnosti; príjem z dohody) alebo náhradu mzdy alebo príjem z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo je poberateľom dávky sociálneho poistenia (tu patrí napr. materské, ošetrovné, PN, predčasný starobný dôchodok, starobný dôchodok, invalidný dôchodok, vdovský dôchodok, vdovecký dôchodok, sirotský dôchodok a pod.), dôchodku starobného dôchodkového sporenia, dôchodku doplnkového dôchodkového sporenia, dávky sociálneho zabezpečenia (sociálne zabezpečenie vojakov a policajtov) alebo peňažného príspevku na opatrovanie na toto dieťa alebo má nárok na rodičovský príspevok podľa osobitného predpisu (ak má oprávnená osoba v starostlivosti mladšie dieťa, na ktoré si môže uplatniť zákonný nárok na rodičovský príspevok, je potrebné, aby si tento nárok prednostne uplatnila podaním žiadosti).

mogaa
5. júl 2021

@lundus ja som to tiež čítala len na MK jedna tu spomínala že ho musela vracať....

lundus
autor
5. júl 2021

@mogaa mne povedali na úrade, len ze pokiaľ by som si požiadala o podporu a čerpala ju tak nemám na ňu narok a ak by mi ju priznali potom by som pandemickú musela vrátiť. Ze si o ňu mam žiadať až po skončení pandemickej. Ale zas aj na úrade sa mohli pomýliť.

zuzkaa1991
5. júl 2021

@lundus do dvoch rokoch od ukončenia prace....ja by som brala pandemicky. A az potom ziadala podporu....aby som vykryla dalsie obdobie. Ak nemate.novu pracu

elzus
19. okt 2021

@lundus ahoj chcem sa spytat ci sa to podarilo?

lundus
autor
19. okt 2021

@elzus áno 0odarilo, momentálne stále čerpám pandemický

loginexistuje
19. okt 2021

@lundus a cerpala si aj podporu uz ?

lundus
autor
19. okt 2021

@loginexistuje nie, ešte stále som na pandemickej