Ahojte mám dve otázky:
1. Poberám pandemický rodičovský príspevok. Zajtra idem na pohovor a bolo mi povedané že sa môžeme dohodnúť kedy by som mohla nastúpiť do práce. Ak nastúpim 1.11 prídem o pandemicak za november? Je teda lepšie mať v zmluve dátum 2.11 a teda v decembri mi príde posledný pandemický príspevok za november?
2. Ako si uplatniť v práci daňový bonus na deti ak som rozvedená a teraz poberá daňový bonus exmanžel. Jeho príjem je 2,5x väčší ako by mal byť ten môj (neviem či výška príjmu hrá rolu) lenže máme striedavu starostlivosť a náklady za školu, škôlku znasam ja. Teda by som si chcela bonus uplatniť ja a to by som mala plus k výplate, že?
Ďakujem za každú radu 🙂
daňový bonus - môžeš si ho uplatniť mesačne k výplate, ale nesmiete ho mať obaja na tie isté mesiace
pandemický - tak ako píšeš, ak ho ukončíš až v priebehu novembra dostaneš ešte za celý mesiac, akurát ak nastúpiš do práce v iný deň ako 1. v mesiaci, za tento mesiac nemáš nárok na dovolenku
@marci77 ach tak, ďakujem teda a potom kedy si žiadať o ten daňový bonus aby som ho ja poberala? V marci? V januári?
@marci77 teda vlastne keď od 1.1.2022 dosiahnem príjem tých 3738€ čo bude niekedy v polovici budúceho roka (ak sa ráta čistý príjem) tak vtedy? Och som úplne zmätená z toho :D
daňový bonus žiadaš od novembra k výplate, podmienka je mať mesačný príjem vyšší ako polovica minimálnej mzdy
to čo ti píše marci77 sa vzťahuje na spätné vyplatenie bonusu za rok 2021 aj za mesiace, kedy si nepracovala, ale predpokladám, že vtedy poberal ex
@lucka_ke nie, spätne nechcem žiadať. Ex poberal celú dobu daňový ja nikdy. Čiže ak sa zamestnam 2.11 tak rovno povedať ekonómke že chcem si uplatniť daňový bonus a ex povedať aby si ho zrušil tak? Som čítala zákon že ak sa nevieme dohodnúť tak prvá žiada matka a až po nej otec detí.
presne tak, on zruší a ty požiadaš na ekonomickom, vypíšeš údaje detí a doložíš rodné listy (kópie), len pozor, aby ste nežiadali obaja za rovnaké mesiace, lebo daňový úrad vyrubi pokutu
@malabrunetka ty, ako matka máš nárok prednsotne. Keď si ho začneš uplatňovať, iba informuj svojho ex, že od xy si uplatnujes daňový bonus. Viacej riešiť nemusíš, on to musí oznámiť svojej mzdarke. Ak by si ho on neodhlasil, on bude znášať dôsledky, nie ty. U mňa to bolo tak, že daňový bonus bol vyplatený obidvom. A až na môj podned na daňový úrad ho ex.musel vrátiť plus pokuta.Mozes si ho uplatniť mesačne alebo raz rocne za celý rok (daňové urobí zamestnávateľ ak ho o to požiadas). Ja som to mala rada, pretože som dostala vyššiu sumu dakedy v marci a bola odložená v lete na dovolenku
ešte si over, či máš nárok za november, ak nenastúpiš k 1. dňu do práce... ak sa nemýlim tak k 1. dňu v mesiaci musia byť splnené podmienky a potom by si mohla až od decembra
@lucka_ke zle radíš s pandemickym rodičakom
@malabrunetka
Na pandemicky nebudeš mať nárok, keď zamestnáš. Hoc aj od polky mesiaca, to je jedno.
Keď iu budeš v novembri pracovať, tak posledný ti príde za október v novembri.
Keby si poberala normálny rodičak, tak tam by si mala nárok aj za november, keby si sa zamestnala od 2.11.
@jana005 OK, vďaka za opravu
@malabrunetka ospravedlňujem sa za chybné info
@malabrunetka ty si poziadaj ako nastupis do prace... podpisujes to na tlacive. Exovi odkaz ze danovy poberas ty aby si ho on zrusil. Ked nie, bude mat problem, lebo obaja poberat nemozete a matka ma prednost.
Pripadne mozes upovedomit aj danovy urad. Oni.si to uz s nim "doriesia".
@malabrunetka
obavam sa, ze danovy bonus za tento rok uz nestihnete, vysku prijmu za rok 2021 by ste museli mat viac ako 3 738 Eur,
ak sa dosiahne, narok na bonus je, ak nie, tak narok na danovy bonus nie je ........a aby teda neprepadol, nech si ho uplatni ex a potom posle detom